Cos o niepozornym audi 80 1.6 td (tylko 151km)
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
Corvax, dokladnie, i pomyslec, ze to pompa na linke a nie sterowana komputerem... Poza tym na fotkach wszystkie czesci wygladaja jak odbudowywane od nowosci...
[ Dodano: Pią Lut 24, 2006 10:59 am ]
Wyglad audi mnie rozbraja :> typowy sleeper :>
[ Dodano: Pią Lut 24, 2006 10:59 am ]
Wyglad audi mnie rozbraja :> typowy sleeper :>
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
miał ktoś natchnienie żeby takie coś zbudować. choć ostatnio spotkałem sie z kilkoma opiniami ze w TDI to nie jest tuning że to zabawa dla informatyków. prawdziwy tuning to właśnie jest w starych silnikach, gdzie wszystko jest mechaniczne i trzeba mieć pojęcie o silnikach żeby coś dłubać, a nie tylko mieć kompa i kilka gotowych programów
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
częsciowo prawda, ale to taki sam tuning jak podniesienie ciśnienia doładowania i dawki paliwa w TD - tyle że w inny sposób. Poza tym wirus czy box nie wszystkim wystarcza i dalej idą już mody mechaniczne. Cziptuning softem jak dla mnie to poprostu tylko poprawienie fabryki - djae to przyrosty przy silniku tdi 90ps w okolicach 110-120ps - a przeciez sa auta które dochodzą do 180ps na tym silniku (a w zasadzie 90 jest tylko bazą).
Dokładnie tak samo jest w systemach sterowanych ECU - tuner musi miec pojecie o sliniku, zasadzie działania i dodatkowo miec pojecie o elektronice sterującej - nie wyobrazam sobie grzebania w mapach bez znajomosci działania silnika, bo to sie smutno kończy.Cinek pisze:prawdziwy tuning to właśnie jest w starych silnikach, gdzie wszystko jest mechaniczne i trzeba mieć pojęcie o silnikach żeby coś dłubać,
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
ale ja obsolutnie nie umniejszam wiedzy prawdziwych ECU-tunerów, np M. Staszewski. tak po prostu ktoś powiedział, że bez umazania sie olejem i smarem nie ma tuningu silnika. oczywiście że komp nie zrobi wszystkiego przy wzroście rzędu 50 czy nawet 100 %. bo do mechaniki siłą rzecyz trzeba sięgnąć. można pociągnąć za klucz i urwać śróbke, albo wstawić punkt nie w tym miejscu na mapie i roz....wlaić cały silnik
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
- piotrek1712
- Ma gadane
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
Kto mi powie o Co chodzi z tymi stopami wału ?
MkII Ćarnulka by_Piechu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=424914" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=424914" onclick="window.open(this.href);return false;
Piechu_mk3, chodzi o to żeby korby nie powychodziły bokami bo w TD są one dużo słabsze niż w TDI, w TD na VNT działy się takie żeczy