Problem z MFA brak średniego spalania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sokol9185, niechce sie klucic to wytlumacz mi ktore jeszcze sciezki odpowiadaja za srednie spalanie?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=483150" onclick="window.open(this.href);return false;
no było byłowcześniejdjluki4 pisze:sciezki przerwane przy samym hallu wzrokowono nie do zauważenia
a jakie masz faktyczne spalanie? i czy masz LPG bo na gazie to norma takie przekłamanie.
faktyczne spalanie na paliwie to jest w granicy 7.5 do 8 litrow lpg mam ale tyle mi pokazywalo na benzynie jak to testowalem 11 do 18? a mozesz mi powiedziec dla czego mi tej drugiej funkcji ze spalania nie pokzauje tylko sa same kreski?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=483150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
ustawienie rozrządu i zapłonu też ma ogromne znaczenie w spalaniu mfa. w spalaniu mfa i jak w spalaniu auta. Złe ustawienie silnika powoduje ciągły otwarcie przepustnicy by samochó w ogóle jechał.. otwarcie to zmienia podciśnienie i spalanie w mfa
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
takie szybkie pytanie moze mi ktos powiedziec w ktorym polozenie przelacznik z mfa ma byc ustawiony zeby pokazywa lsrednie spalanie w pozycji 1 czy 2 bo w jednej pokazuje mi inne spalanie a w 2 tez inne dzieki za odpowiedzi:)
Witam może było rowziązanie ale nie doczytałem. Mam MFA w mk2 1.8 PF 2 wtyki + podcisnienie pokazuje w serwisowym spalanie normalnie, średnią pokazuje, ale normalnie w dziennym spalanie 0.5L - 1.0 L co jest nie tak.Sprawdzone podcisnienie i wymieniony czujnik w liczniku przy wtyku od linki. Dzięki z góry
Podłącze się do tematu może ktoś mi pomoże.
Montowałem w swoim mk3 MFA i zrobiłem wszystko poza podłączeniem czujnika temp oleju i temp zewnętrznej z powodu chwilowego braku czujników.
Od licznika do 27 pinu ecu poszedł kabelek i spalanie średnie wyświetla ciągle 99,9. Po skasowaniu jest przez chwile 0 ale po ruszeniu od razu 99,9.
Johnatan trzy posty wyżej napisał coś co mnie zainteresowało. wiem, że mam przestawiony rozrząd o jeden ząbek. Czy to może być przyczyną? Jakieś inne sugestie?
Montowałem w swoim mk3 MFA i zrobiłem wszystko poza podłączeniem czujnika temp oleju i temp zewnętrznej z powodu chwilowego braku czujników.
Od licznika do 27 pinu ecu poszedł kabelek i spalanie średnie wyświetla ciągle 99,9. Po skasowaniu jest przez chwile 0 ale po ruszeniu od razu 99,9.
Johnatan trzy posty wyżej napisał coś co mnie zainteresowało. wiem, że mam przestawiony rozrząd o jeden ząbek. Czy to może być przyczyną? Jakieś inne sugestie?
VW Golf MK3 Variant 1.8 GL 1993r. Sprzedany.
VW Passat 3BG Variant 1.9 AVF 2002r. Skradziony.
VW Golf MK3 Variant 2.0 1996r. <3 @ 20VT
VW Golf MK3 Syncro 1.9t 1996r. <3 @ 24V
Rozrząd ustawiony, spalanie dalej wyświetla 99,9. Bardzo proszę o radę jak sobie z tym poradzić
Henio098 a nie jest to czasem czujnik przy wejsciu do Prędkościomierza ? na 3 nóżki chyba zakładając że działa Ci Prędkościomierz
Ja nie do końca znam instalację w tym samochodzie więc opiszę to tak: 27 pin połączyłem z wtyczką wychodzącą z wiązki licznika na kablu biało fioletowym.
Wtyczka na tym -> http://img268.imageshack.us/img268/5107/mfa002.jpg zdjęciu po prawej.
Czy to jest prawidłowe?
Wtyczka na tym -> http://img268.imageshack.us/img268/5107/mfa002.jpg zdjęciu po prawej.
Czy to jest prawidłowe?
Ok doszukałem się w końcu (na naszym forum) rozwiązania mojego problemu. Zastosowałem się i mam średnie spalanie na MFA.
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości u osób przymierzających się do instalacji MFA u siebie -> PIN 26 licznika czyli biało fioletowy kabelek z wiązki MFA łączymy z:
- 9 PINem komputera jeśli posiadamy silnik diesela,
- 27 PINem komputera jeśli posiadamy silnik benzynowy ze sterownikiem DIGIFANT
- 10 PINem komputera jeśli posiadamy silnik benzynowy ze sterownikiem SIMOS
I tak ostatnia informacja jest rozwiązaniem mojego problemu, co ciekawe nie wspomina się o tym w żadnych poradnikach, i na forum znalazłem tylko jeden post na ten temat.
Podsumowując dla potomnych ten problem - SIMOS sterownik produkcji Siemensa w silnikach 2.0 AGG - spalanie PIN 10!
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości u osób przymierzających się do instalacji MFA u siebie -> PIN 26 licznika czyli biało fioletowy kabelek z wiązki MFA łączymy z:
- 9 PINem komputera jeśli posiadamy silnik diesela,
- 27 PINem komputera jeśli posiadamy silnik benzynowy ze sterownikiem DIGIFANT
- 10 PINem komputera jeśli posiadamy silnik benzynowy ze sterownikiem SIMOS
I tak ostatnia informacja jest rozwiązaniem mojego problemu, co ciekawe nie wspomina się o tym w żadnych poradnikach, i na forum znalazłem tylko jeden post na ten temat.
Podsumowując dla potomnych ten problem - SIMOS sterownik produkcji Siemensa w silnikach 2.0 AGG - spalanie PIN 10!
Panowie czy wyjscie "czujnik halla" to sygnal np do tempomatu?? Pzdr
Panowie, wiem że odkopuję ale nie znalazłem dalej rozwiązania.
Chodzi o mk2 vr6, zamontowałem dzisiaj licznik z mfa, manetkę i wpiąłem przewody w skrzynkę bezpieczników.
Problem polega na tym, że pokazuje mi tylko temp. oleju oraz czas. Nie zlicza kilometrów i nie pokazuje średniego spalania. Czytając ten temat zastanowiła mnie jedna rzecz, czujnik halla licznika- nie mam go tam .. Taki licznik już kupiłem od kolegi z forum. Jest to co na załączonym zdjęciu niżej:
Wężyk od podciśnienia wpięty w króćce między serwo a ssący. Czy ktoś może mi pomóc? Napęd licznika mam normalnie na linkę z 1.3 Obrotomierz nie działa, bo nie przerobiłem jeszcze instalacji i nie ten pin jest podpięty co trzeba (sygnał idzie z modułu).
Filmik:
[youtube][/youtube]
Chodzi o mk2 vr6, zamontowałem dzisiaj licznik z mfa, manetkę i wpiąłem przewody w skrzynkę bezpieczników.
Problem polega na tym, że pokazuje mi tylko temp. oleju oraz czas. Nie zlicza kilometrów i nie pokazuje średniego spalania. Czytając ten temat zastanowiła mnie jedna rzecz, czujnik halla licznika- nie mam go tam .. Taki licznik już kupiłem od kolegi z forum. Jest to co na załączonym zdjęciu niżej:
Wężyk od podciśnienia wpięty w króćce między serwo a ssący. Czy ktoś może mi pomóc? Napęd licznika mam normalnie na linkę z 1.3 Obrotomierz nie działa, bo nie przerobiłem jeszcze instalacji i nie ten pin jest podpięty co trzeba (sygnał idzie z modułu).
Filmik:
[youtube][/youtube]
moje MK2 VR6 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=578825