Golf 3 1.8 sonda lambda i rozrząd
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam pytanie co do sondy mianowicie w tym silniku sonda jest jedno-kablowa opiszę o co mi chodzi:
Idzie kostka w której wpięte są dwa kable na wyjściu kostki jeden idzie prosto do sondy, a drugi jest urwany (bodajże czarny). I teraz pytanie czy to tak ma być? Czy ten urwany kabelek ma iść do masy czy gdzieś bo już nie wiem co robić samochód dość sporo pali i nierówno chodzi dlatego myślę że może to wina tej sondy. Możecie mi napisać czy tak ma być.
Z góry dzięki. Pozdrawiam.
Samochód to Golf 3 1.8 90km rocznik 1992.
Aha mam jeszcze jedno pytanie czy samemu da radę sprawdzić czy rozrząd się nie przestawił i czy dobrze zapłon jest ustawiony?
Idzie kostka w której wpięte są dwa kable na wyjściu kostki jeden idzie prosto do sondy, a drugi jest urwany (bodajże czarny). I teraz pytanie czy to tak ma być? Czy ten urwany kabelek ma iść do masy czy gdzieś bo już nie wiem co robić samochód dość sporo pali i nierówno chodzi dlatego myślę że może to wina tej sondy. Możecie mi napisać czy tak ma być.
Z góry dzięki. Pozdrawiam.
Samochód to Golf 3 1.8 90km rocznik 1992.
Aha mam jeszcze jedno pytanie czy samemu da radę sprawdzić czy rozrząd się nie przestawił i czy dobrze zapłon jest ustawiony?
czarny idzie do sondy , ale jakie tam masz kolory kabli , masz może fotkę tego co tam jest porobione , a rozrząd i zapłon można oczywiście sprawdzić samemu
Re: Golf 3 1.8 sonda lambda i rozrząd
Później dorzucę fotkę i napiszę kolory kabli tylko mnie ciekawi że ten urwany kabel nigdzie nie ma swojego końca autko mam już parę lat i wszystko wcześniej było ok. A czy źle ustawiony zapłon może być przyczyną że jest bardzo dużo nagaru na świecach i kopci na biało (choć tu nie zawsze) dodam że płynu mi nie ubywa.
Aha, a jakby mi rozrząd przeskoczył to by się coś z silnikiem stało czy w tym modelu jest na bezkolizyjnej?
U mnie zapłon też ustawia się według tego http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=496076" onclick="window.open(this.href);return false;
Aha, a jakby mi rozrząd przeskoczył to by się coś z silnikiem stało czy w tym modelu jest na bezkolizyjnej?
U mnie zapłon też ustawia się według tego http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=496076" onclick="window.open(this.href);return false;
to że teraz pali Ci więcej ,to może być okres zimowy , wtedy dużo więcej pali , źle ustawiony zapłon oczywiście może być przyczyną złej pracy silnika , tak samo jak źle ustawiony rozrząd , to że kopci na biało to mogą być skropliny z rury w okresie zimowym , jeśli nie ubywa Ci oleju , jeśli ubywa to sprawdź uszczelniacze trzonków zaworów , najlepiej to wymień . Co do sondy to dochodzi tam jeden czarny kabel od sterownika pin 38 , u Ciebie zapłon ustawia się identycznie
u mnie bodajże dochodzi czerwony do sondy, ale jeszcze pod wieczór zobaczę dokładnie. A jakby rozrząd lub zapłon był źle ustawiony to by tak samo chodził jak jest zimny i jak jest ciepły?
Co do oleju to ubywa, ale chyba przez uszczelkę pod pokrywą zaworów ponieważ widać że w tych okolicach jest zachlapane olejem jeszcze olej widać koło świec.
Co do oleju to ubywa, ale chyba przez uszczelkę pod pokrywą zaworów ponieważ widać że w tych okolicach jest zachlapane olejem jeszcze olej widać koło świec.
przy złym ustawieniu zapłonu lub rozrządu najczęściej chodzi gorzej jak jest zimny
to tak jest u mnie chodzi gorzej jak zimny. Aha jeszcze kolega może wie czy na lampie mogą źle ustawić zapłon?
to zależy jaką masz lampę , czy ma ona skalę do ustawiania wyprzedzenia , ale raczej nie powinieneś się machnąć , tylko ustawiaj na znak wyprzedzenia , a nie na znak 0 czyli GMP
Znaczy ja nie mam lampy. A pytam ponieważ jak mi kiedyś ustawili to po nocy samochód nie chciał odpalić. W ogóle jak mi mechanik wyciągnął aparat zapłonowy to samochód stracił moc.
Podobno w golfach 1.8 90 km silnik ABS, wyprzedzeniem zapłonu steruje komputer i aby go dobrze ustawić, trzeba najpierw wyłączyć aby komputer nie wyprzedzał zapłonu ,potem podpinasz lampę ustawiasz zapłon ale nie wiem ile stopni do przodu.