[golf II] Poprawienie dynamiki w silnikach 1.3 1.6 1.8
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Foto porada dotyczy aut golf II jetta II i polo 86c z silnikami NZ ale tej samej metody może użyć w silnikach 1.6 1.8
Dość częstą przypadłością w tych silnikach jest uszkodzenie podciśnieniowego regulatora kąta wyprzedzenia zapłonu. Tak naprawdę regulator jest sprawny tylko winowajcą jest bardzo słabe podciśnienie z przepustnicy . Czyszczenie przepustnicy nie daje efektu i nadal ciśnienie jest za słabe. Objawia się to brakiem dynamiki , silnik jest mułowaty.
Jak to szybko poprawić dynamikę naszego NZ?
Szukamy podciśnieniowego regulatora kata wyprzedzenia zapłonu. Znajduje się on na aparacie zapłonowym (kształt UFO) .
Z regulatora idzie wężyk do przepustnicy powietrza (lewa strzałka). Wypinamy wężyk przy przepustnicy . (w 1.8 RP z tyłu mono wtrysku)
Teraz na wężu idącym od serwa (z zółtym zaworkiem zwrotnym) musimy znaleźć dwie zaślepki (prawa strzałka) .Zdejmujemy jedną i wpinamy tam wężyk.
Zaślepkę zakładamy w miejscu gdzie był wężyk w przepustnicy.
Po tym zabiegu paliwo zostaje dopalone , czuć znacznie poprawę dynamiki auta , spalanie nam nie wzrośnie
Dość częstą przypadłością w tych silnikach jest uszkodzenie podciśnieniowego regulatora kąta wyprzedzenia zapłonu. Tak naprawdę regulator jest sprawny tylko winowajcą jest bardzo słabe podciśnienie z przepustnicy . Czyszczenie przepustnicy nie daje efektu i nadal ciśnienie jest za słabe. Objawia się to brakiem dynamiki , silnik jest mułowaty.
Jak to szybko poprawić dynamikę naszego NZ?
Szukamy podciśnieniowego regulatora kata wyprzedzenia zapłonu. Znajduje się on na aparacie zapłonowym (kształt UFO) .
Z regulatora idzie wężyk do przepustnicy powietrza (lewa strzałka). Wypinamy wężyk przy przepustnicy . (w 1.8 RP z tyłu mono wtrysku)
Teraz na wężu idącym od serwa (z zółtym zaworkiem zwrotnym) musimy znaleźć dwie zaślepki (prawa strzałka) .Zdejmujemy jedną i wpinamy tam wężyk.
Zaślepkę zakładamy w miejscu gdzie był wężyk w przepustnicy.
Po tym zabiegu paliwo zostaje dopalone , czuć znacznie poprawę dynamiki auta , spalanie nam nie wzrośnie
Ostatnio zmieniony pn maja 13, 2013 23:08 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- grandi
- Lord GTI
[golf II] Poprawienie dynamiki silnika NZ
Możecie pisać czy u was też pomogło
Jak zdjac ten zielony kapturek ? za nic w swiecie nie chce mi zjeść...
- mikolajmakoski1
- Forum Master
ja zdjąłem ta czarna zaślepkę i tam wsadziłem wężyk i jest poprawa
"Dla ciebie to wkładanie kasy w starego golfa,dla mnie to wkładanie serca w pasje."
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6&start=56
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6&start=56
u mnie zero poprawy i zaczeły falować oborty..
- Cezary1994
- Mały gagatek
U mnie obroty jałowe wzrosły do 1250. Widoczna poprawa w dynamice. Szybsza reakcja na dodanie gazu.
___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów, pędzą na złamanie karku,
aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
- bambel15
- Mały gagatek
- Auto: bmw
- Kontakt:
...a czy w przypadku gdy mamy LPG tez mozna taki zabieg przeprowadzic ?
- tomasz.krakow1
- Nowicjusz
podłącze się pod pytanie kolegi bambel15,
mam silnik 1.8 ABS w mk3 właśnie z LPG i zastanawiam się czy u siebie mogę przeprowadzić taki zabieg..
mam silnik 1.8 ABS w mk3 właśnie z LPG i zastanawiam się czy u siebie mogę przeprowadzić taki zabieg..
u ciebie zapłon sterowany jest komputerem. Możesz delikatnie go tylko przyśpieszyć. Ta rada dotyczy aparatru na podciśnieniu
ma ktoś może zdjęcie które to wężyki? obrazek nie abla
- grandi
- Lord GTI
Można zastosować poszukaj weza idacego z serwa
grandi, jesteś autorem tematu możesz odświeżyć fotke?