[MK3] Wywalilo caly plyn chlodniczy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
[MK3] Wywalilo caly plyn chlodniczy
Dzisiaj mialem ze swoim golfikiem dziwna przygode a mianowicie jak rozgrzal sie pow. 90st. zaczal wyrzucac plyn chlodniczy przez korek w zbiorniczku wyrownawczym i tak wyrzucil prawie wszystko co mial i zagrzal sie do temp 120 st. az sie kontrolka zaswiecila. Dziwna sprawa bo jak sie zatrzymalem na stacji i zalalem go ciepla woda caly czas wyrzucal wszystko przez zbiorniczek ale po napelnieniu i zostawieniu go na ok godzinke do ostygniecia wszystko wrocilo do normy i juz jest teraz OK. Czy ktos moze powiedziec co to moze byc, a moze ktos mial taka sytuacje.
Ostatnio zmieniony śr sie 23, 2006 12:02 przez Dominik107, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rales [BBG]
- Nowicjusz
- Kontakt:
winny moze byc rzeczywiscie termostat ! wymien go zawczasu koszt maly a bedziesz mial z glowy gdybys mial gdzies na trasie leciec i plyn tracic !
a ja mam podobny problem ! wymienialem uszczelka pod glowica jakies 2 miesiace temu ! i nie moge utrzymac stanu na zbiorniczku wyrownawczym ! tzn jak zaleje go na zimnym silniku do minimum to po zagrzaniu zawsze wypluje plyn do poziomu minimum ! a jak sie ochlodzi to stan schodzi do dna zbiorniczka i tak sie utrzymuje ! mial ktos kiedys podobny problem ?
a ja mam podobny problem ! wymienialem uszczelka pod glowica jakies 2 miesiace temu ! i nie moge utrzymac stanu na zbiorniczku wyrownawczym ! tzn jak zaleje go na zimnym silniku do minimum to po zagrzaniu zawsze wypluje plyn do poziomu minimum ! a jak sie ochlodzi to stan schodzi do dna zbiorniczka i tak sie utrzymuje ! mial ktos kiedys podobny problem ?
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Miałem tak że mi się utrzymywał 1-2cm poniżej minimum. Jak dolałem to wywalił to tego poziomu i tak pozostawało. W końcu wymieniłem wyłącznik wentylatora chłodnicy (ten wkręcony w chłodnicę) i pomogło. Za późno włączał się wentylator i niby kilka stopni więcej a zdążyło wywalić płyn.Rales [BBG] pisze:winny moze byc rzeczywiscie termostat ! wymien go zawczasu koszt maly a bedziesz mial z glowy gdybys mial gdzies na trasie leciec i plyn tracic !
Konto usunięte.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
-
- Ma gadane
- Kontakt:
mój vr6 wyrzucał wode przez zbiorniczek poniewaz był uszkodzony korek od zbiorniczka wyrównawczego . Po wymianie korka auto nie wyrzuca płynu . Spróbuj , korek kosztuje chyba 39 zł w serwisie nowy . Myśle ze warto spróbować , uszczelke masz całą jeżeli nie masz oleju w wodzie (w zbiorniczku wyrównawczym jak nie pływa na wodzie olej to chyba uszczelka jest ok)
[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 00:42 ]
a może być ze jest zapowietrzony ....... jak chcesz sprawdzić to weś ściągnij górny wąż od chłodnicy ten co idzie do bloku , zalej blok wodą do pełna , chłodnice tez , załóż wszystko spowrotem i zobacz ........ a jak chcesz jeszcze to spróbuj tak z tymi węzami co są zimne (wymieniłeś je wyzej) . Pozdro
[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 00:42 ]
a może być ze jest zapowietrzony ....... jak chcesz sprawdzić to weś ściągnij górny wąż od chłodnicy ten co idzie do bloku , zalej blok wodą do pełna , chłodnice tez , załóż wszystko spowrotem i zobacz ........ a jak chcesz jeszcze to spróbuj tak z tymi węzami co są zimne (wymieniłeś je wyzej) . Pozdro
budujemy syncro :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2741405&sid=7934459afb85f7d17f39e6aedb9f6af7#2741405
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2741405&sid=7934459afb85f7d17f39e6aedb9f6af7#2741405
-
- Ma gadane
- Kontakt:
wlasnie dzisiaj tak zalalem caly uklad jak radzisz i dalej to samo. Korek tez wymienilem na nowy i tylko sie w ukladzie cisnienie zbiera. Jak jest zimny nic nie wyrzuca i wszystko jest OK ale jak osiaga tak kolo 80 st to juz w zbiorniczku wulkan sie robi i wyrzuca litry wody. Moze tak musi byc ale do tej pory jezdzilem na uszkodzaony korku przez 2 lata i bylo dobrze a tu nagle cos sie zrabalo. Dodam tylko ze stalo sie tak jak go na 2 do 100 pociagnalem
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dominik107 mi się wydaje, żę może to być jednak pompa wody.....
Z tego co piszesz to poprostu nie ma obiegu cieczy w układzie.
Chłodnica i przewody zimne, a jak płyn znajdujący się w bloku silnika rozgrzeje się i nie jest chłodzony to w pewnym momencie wywala go górą, czyli przez zbiorniczek wyrównawczy.
Z tego co opisujesz tak mi się wydaje.
Z tego co piszesz to poprostu nie ma obiegu cieczy w układzie.
Chłodnica i przewody zimne, a jak płyn znajdujący się w bloku silnika rozgrzeje się i nie jest chłodzony to w pewnym momencie wywala go górą, czyli przez zbiorniczek wyrównawczy.
Z tego co opisujesz tak mi się wydaje.
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
Passat 1.8T - projekt K04
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Wczoraj zalalem dokladnie caly uklad woda i pomimo tego ze wyrzucalo ja poczekalem az sie zagrzeje zeby termostat otworzyl. I caly uklad funkcjonuje dobrze. Dzisiaj jeszcze ze znajomym mechanikiem obejrze to dokladnie i jak nic nie wymyslimy to zabieram sie za uszczelke pod glowica Bo juz wiecej pomyslow nie mam. Wczoraj wyciagnalem pompe wody i ona wyglada jak nowka no i oczywiscie jest 100% sprawna.
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
No to jak w końcu masz ten obieg czy nie
Bo wcześniej pisałeś, że chłodnica zimna była
Bo wcześniej pisałeś, że chłodnica zimna była
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.