Samochód 6 osobowy a w dowodzie wbite 3

Wszystko o ubezpieczeniach auta, problemach z rejestracją, papierami.
Porady prawne związane z autami i nie tylko.

Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP

Awatar użytkownika
zVRotny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zVRotny » śr lut 27, 2013 21:56

Witam serdecznie jest to mój pierwszy post jeśli zły dział proszę o przeniesienie :)
Kupiłem samochód dostawczy z orginalną zabudową i jest 6 osobowe .. a w dowodzie rej. pod symbolem S1. pisze 3 byłem w wydziale komunikacji i auto zarejestrowałem nadmienie ze samochód był sprowadzony z Belgi i jestem jego 1 włascielem w kraju , jak to ugryźć? za pomoc serdecznie dziekuję i pozdrawiam

mlodypoznan
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mlodypoznan » śr lut 27, 2013 23:19

Trzeba jechać na przegląd z papierami.Diagnosta wystawi zaswiadczenie i do WK po zmiane w DR.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zVRotny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zVRotny » śr lut 27, 2013 23:32

dzieki wielkie za odpowiedz myślałem że są z tym większe kłopoty a koszty tego wiecie jakie są ?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: Samochód 6 osobowy a w dowodzie wbite 3

Post autor: doggie » czw lut 28, 2013 09:18

mlodypoznan pisze:Trzeba jechać na przegląd z papierami.Diagnosta wystawi zaswiadczenie i do WK po zmiane w DR.Pozdrawiam

to niekoniecznie musi być takie proste, wszystko zależy od specyfikacji samochodu i to co ma w dokumentach, jeśli jakiś handlarz po prostu włożył dodatkowe fotele to może być problem

Awatar użytkownika
zVRotny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zVRotny » czw lut 28, 2013 10:01

doggie pisze:
mlodypoznan pisze:Trzeba jechać na przegląd z papierami.Diagnosta wystawi zaswiadczenie i do WK po zmiane w DR.Pozdrawiam

to niekoniecznie musi być takie proste, wszystko zależy od specyfikacji samochodu i to co ma w dokumentach, jeśli jakiś handlarz po prostu włożył dodatkowe fotele to może być problem

Witaj no własnie widziałem że dużo handlarzy dodaje jakieś siedzenia i sprzedaje jako 6 osobowe a ten samochodzik jak widać w środku tylny rząd siedzeń ma taką samą tapicerkę jak przód nie widać żeby było cokolwiek dorabiane , bo nie są to tylko dołożone siedzenia lecz cała zabudowa taka jak miały oryginalne brygadierki mastera ...

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » czw lut 28, 2013 10:07

skoro auto sprowadzone to Wydział Komunikacji przecież wydał dowód rejestracyjny na podstawie posiadanych dokumentów a tam zapewne było że 3-osobowy, zbyt proste by było żeby diagnosta mógł wg swego widzimisię zmieniać dane techniczne pojazdu, to ja w swoim audi zamontowałbym w bagażniku dodatkowe dwa fotele i chciał zarejestrować jako 7 osobowe. O jakim samochodzie w ogóle mowa?

mlodypoznan
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mlodypoznan » czw lut 28, 2013 18:57

Wiem z doswiadczenia że to było proste.Przywiozlem kiedys mikre 2 osobową.Podczas pierwszego przeglądu diagnosta cos posprawdzał wypisał dokument który kosztowal koło 80 zł i bez problemu zarejestrowałem auto na 5 osób.Teraz tez miałem podobny problem z autem kupionym od polaka.Touran jest 7 osobowy a w DR 5.W WK sprawdzili papiery i okazało sie że to byl bląd przy pierwszej rejestracji.W poniedziałek jade na przeglad żeby mieć w DW 7 osób.Żeby było smiesznie w niemieckich papierach które dostałem od sprzedającego jest 7 osób.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » czw lut 28, 2013 19:13

mlodypoznan pisze: Żeby było smiesznie w niemieckich papierach które dostałem od sprzedającego jest 7 osób.
ale to zmienia postać rzeczy

mlodypoznan
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mlodypoznan » czw lut 28, 2013 19:18

Ale jak rejestrowalem micre miałem 2 i tez zrobiłem 5.Gorzej jak auto nawet fabrycznie nie mogło być 6 osobowe to bedzie problem ale zakładam że tak nie jest.Mastery fabrycznie są 6 osobowe to pewnie wszystkie mocowania maja fabryczne.

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » czw lut 28, 2013 19:30

zasad jest tak aze moze i byc auto poczatkowo nawwet prosto z salony i 2 czy 3 osobowe i pozniej jak dolozysz sobie siedzenia. pasy i mocowania pasów. tak jak jest to w oryginale to nie ma problemu diagnosta to sprawdz apodpija papier i w wydziale komuny zmieniajaj na okreslona ilosc osób. Sa auta gdzie fabrycznie sa na wiecej osob rejestrowane jak jest siedzen np sharany. Kazdy sharan jest 7 osobowy a siezen moze miec np 5, 4 czy 6 czy nawet tylko dwa. Mopcowaniana siedzenia sa i pasy tez sa fabrycznie dokladane wiec tylko brakuje siedzen. To czy sa pryzkrecane siedzenia czy wpinane nie jest istotne.
Przerabialem juz tourana ktory juz nie ma tak jak sharan i byl rtejestrowany na 5 osob a dokladalem w nim siedzenia trzeciego rzedu oraz pay itp. Po zalozeniu na SKP i do komuny i juz byl 7 osobowy.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
dawid018
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: dawid018 » czw lut 28, 2013 20:42

mlodypoznan pisze:Żeby było smiesznie w niemieckich papierach które dostałem od sprzedającego jest 7 osób.
pewnie diagnosta z marszu wpisał 5 nie sprawdzając w papierach.
doggie pisze:zbyt proste by było żeby diagnosta mógł wg swego widzimisię zmieniać dane techniczne pojazdu,
nie ma prawa sam nic sobie zmieniać.ale jeśli auto w homologacji ma zapisane ze może mieć ileś tam miejsc maxymalnie(dla danego nr vin)to ze zmianą ilości miejsc nie będzie większego problemu jeśli wszystko jest po bożemu zrobione.oczywiści zmieniając ilośc miejsc zmienia się ładowność auta.
poza tym jeśli diagnosta bedzie miał jakiekolwiek watpliwości może zarządac opini rzeczoznawcy.
rozszerzony przegląd na zmiany konstrukcyjne wykonują tylko okręgowe stacje kontroli pojazdów.

obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850

BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413

Awatar użytkownika
zVRotny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zVRotny » pt mar 01, 2013 12:36

Dziekuję bardzo za pomoc sprawa się wyjaśniła otóż byłem zapytać u diagnosty oraz u okolicznego handlarza co przerabia busy na 6-7 -mio osobowe a mianowicie Diagonosta powiedział że nie ma najmniejszych problemów jeśli jest to poprawnie wykonane ( u siebie mam Ori więc problemów nie powinno być ) koszt 180 zł wraz z przeglądem , dostaję adnotację o tym że samochód spełnia wszystkie warunki na samochód 6-cio osobowy i z tym świstkiem do WK i wbijają w dowód .
Handlarz w sumie powiedział to samo oni jak widziałem to wszystkie samochody z 3 przerabiają na 6-7-mio osobowe widać ze w kazdym pojeździe tylny rząd siedzeń był inny :) nie ma żadnych problemów przy zarejestrowaniu go na wiecej niz 3 osoby:) . A więc sprawa rozwiązana tak mi się wydaje .. Dzięki jeszcze raz i :pub: dla was :)

mlodypoznan
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mlodypoznan » pt mar 01, 2013 15:34

Czyli nawet koszty nie wzrosły.Dobrze że wszystko ok :pub:

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.