[zewnątrz] polerowanie lakieru
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Czy tak pozbędę się cwirli i lakier będzie się błyszczał? Mycie suszenie, poźniej glinka żeby sie lepiej ślizgała jakiś płyn do mycia naczyn albo szampon samochodowy poźniej korekta na niebieskim twardym padzie plus Meguiars Ultimate Compound, nastepnie miekki czarny pad i cleaner Dodo Juice, nastepnie wosk Meguiars NXT 2.0 recznie i padem (gabką), jak lekko przyschnie scieram mikrofibrą?
Re: [zewnątrz] polerowanie lakieru
To ja bym jeszcze ten artykół poleciłmiko pisze:Wody do czego? Jeśli do past to obecne pasty polerskie nie wymagają dodawania do nich wody.inozbik pisze:a ile wody?Tu znajdziesz odpowiedzi - miłej laktury: http://www.detailer.pl/blog/poradnik/" onclick="window.open(this.href);return false;inozbik pisze:Jaka gąbka do danej pasty? Od jakich obrotów zacząć i jakie trzymać na danej paście?Za forum KA:inozbik pisze:Proszę o rozwinięcie skrótów IPA, APC, AIO
IPA:AIOIsopropyl Alcohol - przeważnie jest mieszany z wodą destylowaną i używany jako środek po polerowaniu celem sprawdzenia czy powierzchnia jest dobrze wypolerowana. Wyciąga wszystkie olejki i fillery, które pozostały po środkach polerskich dzięki czemu możemy przeprowadzić dokładną inspekcję lakieru.Czyli cleaner + politura + woskAll In One - produkt typu "wszystko w jednym"
APCAll Purpose Cleaner (uniwersalny środek do mycia)
http://www.detailer.pl/blog/2011/12/kto ... kie-futro/" onclick="window.open(this.href);return false; oprócz tego poleconego przez ciebie . Pozdro
- czarekcw
- kierownik kibla
Odpuść sobie...krystek21 pisze:jakiś płyn do mycia naczyn
Tak czytam i zabierasz się do roboty od tyłka strony wg mnie. Czytałeś choć jakieś tutoriale, poradniki etc jak to wygląda?krystek21 pisze:poźniej korekta na niebieskim twardym padzie plus Meguiars Ultimate Compound, nastepnie miekki czarny pad i cleaner Dodo Juice, nastepnie wosk Meguiars NXT 2.0 recznie i padem (gabką), jak lekko przyschnie scieram mikrofibrą?
Piszesz "niebieski twardy" czy "czarny miękki" pad. To jest absolutnie za ogólne stwierdzenie. Musisz posługiwać się nazwami firm np Menzerna, 3M, Flexipads, Lake Country (podałem przykładowe, które są polecane). Kolory padów z różnych firm nie są identyczne.
Skoro masz nowy lakier (bądź auto) zastosuj powłokę kwarcową zamiast wosku (i ten wosk co podałeś jest średniakiem), jeden z wytrzymałych i w dobrej cenie jest wosk Collinite 476.
Piszesz "cleaner Dodo Juice" a są dwa- z właściwościami ściernymi jak i bez.
Do tego gdzie APC, gdzie usuwanie smoły (aby nie dożynać glinki)- można pisać wiele
Jeżeli ktoś myśli, że kosmetyka aut mieści się w pigułce jest w błędzie
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
- miko
- black point
- Kontakt:
Tyle że jak on taki zielony to tego sam nie zrobiczarekcw pisze: zastosuj powłokę kwarcową zamiast wosku
- czarekcw
- kierownik kibla
Hm no tak- masz rację
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
O w pałkę... Marzy mi się lakier jak lustro ktory wyglada na mokry Chodzi tu o Borę. A może jest ktoś z Podlasia kto mi pomoże?
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Re: [zewnątrz] polerowanie lakieru
Pisz na forum kosmetykaaut jest kilku chłopaków co dobrze to ogarniają i pomogą Ci.krystek21 pisze:O w pałkę... Marzy mi się lakier jak lustro ktory wyglada na mokry Chodzi tu o Borę. A może jest ktoś z Podlasia kto mi pomoże?
- czarekcw
- kierownik kibla
maj0nez, jeżeli tak samo napisze jak tu to jemu nie pomogą. Jest tam tyle materiałów do przestudiowania że tylko chęci muszą być do czytania. Nic więcej.
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Moim zdaniem zostaną hologramykrystek21 pisze:korekta na niebieskim twardym padzie plus Meguiars Ultimate Compound, nastepnie miekki czarny pad i cleaner Dodo Juice
Panowie a co powiecie o tym żebym ręcznie po czyszczeniu i umyciu itp tj przygotowaniu użył Meguiar’s Ultimate Compound plus polerowanie ręczne?
- miko
- black point
- Kontakt:
krystek21, no możesz aplikator tricolor, żółtą stroną i jedziesz - sam tak zaczynałem Z góry mówię że sporo pary w łapie potrzeba cierpliwości i czasu ale efekty można na prawdę bardzo dobre osiągnąć Powodzenia
Dobra dzięki, spróbuje zrobić tak jak mówisz. Jestem ze wsi więc parę w rekach powinienem mieć (się okaże )
- miko
- black point
- Kontakt:
krystek21, spokojnie i konsekwentnie do celu, nie ma się co spieszyć a będzie super