[wnętrze + zewnątrz] czyszczenie szyb
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam mam pytanko na szybie przedniej pojawiły mi się dziwne kropki tak jakby wzery podejzewam ze jak sąsiad malował pistoletem to pyłki doleciały do mnie i osiadły, jak mogę to usunąć wypolerować doradźcie ?
Odp: Re: [wnętrze + zewnątrz] czyszczenie szyb
Z własnego doświadczenia polecam UCbzyk:) pisze:Witam mam pytanko na szybie przedniej pojawiły mi się dziwne kropki tak jakby wzery podejzewam ze jak sąsiad malował pistoletem to pyłki doleciały do mnie i osiadły, jak mogę to usunąć wypolerować doradźcie ?
wysłano z mojego Xperia Arc za pomocą Tapatalk 2
RainX wytrzymuje u mnie już prawie pół roku bez śladu zużycia - na ile można w takim razie liczyć np. przy g1?ShowCarShine.pl pisze:Tanie, mniej trwałe : Rain-x
Re: Re: [wnętrze + zewnątrz] czyszczenie szyb
Meguiars Ultimate Compoundbzyk:) pisze:UC mozna jasniej gdzie to znajde? jakis link:)
Do znalezienia np na showcarshine.pl
Pół roku? U mnie spłynął po 3 tyg (nowa, świeżo założona i porządnie wyczyszczona szyba)Shmatan pisze:RainX wytrzymuje u mnie już prawie pół roku bez śladu zużycia - na ile można w takim razie liczyć np. przy g1?ShowCarShine.pl pisze:Tanie, mniej trwałe : Rain-x
Sent from my Galaxy S3 using Tapatalk 2
Dziek G4rcU jak przygotowac szybe pod ten preparat? czy trzeba coś na nią nanieść dla lepszego efektu lub konserwacji ?
Ja to robiłem następująco:bzyk:) pisze:Dziek G4rcU jak przygotowac szybe pod ten preparat? czy trzeba coś na nią nanieść dla lepszego efektu lub konserwacji ?
1) umyłem auto
2) umyłem szybę porządnym płynem do mycia szyb (Meguiars Perfect Clarity Glass)
3) wypolerowałem szybę AutoGlym Car Glass Polish
4) przetarłem IPA (Isopropyl Alcohol)
5) naniosłem RainX
Więc przygotowanie perfekcyjne, ale efekty (trwałość) mizerne...
G4rcU, a dałeś mu poleżeć, czy zaraz po spolerowaniu wodą lałeś? i jak nakładałeś? płatek kosmetyczny i dwie warstwy, jedna poziomo druga pionowo? po jakim czasie polerowałeś?
U mnie trzyma od kwetnia - stan idealny
Shmatan, naniosłem spolerowałem i zostawiłem. Wodę ta szyba widziała dopiero po 3 dniach od aplikacji, jak padał deszczShmatan pisze:G4rcU, a dałeś mu poleżeć, czy zaraz po spolerowaniu wodą lałeś? i jak nakładałeś? płatek kosmetyczny i dwie warstwy, jedna poziomo druga pionowo? po jakim czasie polerowałeś?
Nakładałem mikrofibrą (taką gładką, do szyb), jedną warstwę. Polerowane po około 10 min, jak szyba się zrobiła "zamglona"
-
- Ma gadane
Polerowanie szyb - Co, gdzie i jak?
Jak w temacie, znacie kogoś kto poleruje szyby samochodowe?
Wiem, wiem... Po co polerować skoro można wymienić na nowe lub używki w dobrym stanie.... Tyle że u siebie w mk2 mam Siglachromy a tych raczej nowych kupić się nie da A używki chodzą w dość wysokich cenach.
Chodzi konkretnie o tylne szyby, dwie boczne i tylnia z klapy Rysy są dość konkretne szczególnie na tylniej szybie, wiadomo że całości nie da rady "ściągnąć" Ale większość raczej zejść powinna
Wiem, wiem... Po co polerować skoro można wymienić na nowe lub używki w dobrym stanie.... Tyle że u siebie w mk2 mam Siglachromy a tych raczej nowych kupić się nie da A używki chodzą w dość wysokich cenach.
Chodzi konkretnie o tylne szyby, dwie boczne i tylnia z klapy Rysy są dość konkretne szczególnie na tylniej szybie, wiadomo że całości nie da rady "ściągnąć" Ale większość raczej zejść powinna
Polerowanie szyb - Co, gdzie i jak?
Ja polerowałem, jak jesteś z okolic albo będziesz przejazdem to zapraszam. U mnie w temacie na jednej z ostatnich stron masz parę fotek.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak się używa tego tlenku ceru? Na aledrogo widzę że są do kupienia zarówno pasty jak i proszki. Który lepszy? Jeśli proszek to rozrobić z wodą? Jak nakładać itp?
krystek21, najlepszy biały, w proszku.
Ja w trakcie pracy z tylną szybą robilem to tak - psiknięcie wody z atomizera na szybę, sypnięcie z czegoś co wygląda jak solniczka odrobiny na psiknięte miejsce (kupiłem 100g, zużyłem maks 10g, więc na jedno sypnięcie pewnie schodziło 1/10g) i na to wszystko przykładałem pad filcowy 80mm z 2 groszkami AutoBrite Low Dust Glass Polish. Pasta nadawała całości tłustości przez co prawie nie było chlapania i można było bardzo długo pracować z jednym sypnięciem tlenku.
Ja w trakcie pracy z tylną szybą robilem to tak - psiknięcie wody z atomizera na szybę, sypnięcie z czegoś co wygląda jak solniczka odrobiny na psiknięte miejsce (kupiłem 100g, zużyłem maks 10g, więc na jedno sypnięcie pewnie schodziło 1/10g) i na to wszystko przykładałem pad filcowy 80mm z 2 groszkami AutoBrite Low Dust Glass Polish. Pasta nadawała całości tłustości przez co prawie nie było chlapania i można było bardzo długo pracować z jednym sypnięciem tlenku.
Ja tam myje szybę nitro, idealnie zmywa cały syf z myjni, robactwo i inny szmelc. A i deszczyk lepiej spływa. Za te wasze drogie specyfiki to kupię 5l nitro i starczy na hu hu
Co do polerki to warto się zastanowić, bo tyle mam rysek już że pod słońce na ślepo jadę..
Co do polerki to warto się zastanowić, bo tyle mam rysek już że pod słońce na ślepo jadę..
" Tylko krowa zdania nie zmienia. "