Golf IV 1.6 16V ATN głośna praca FILMIKI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- marcinvwzplpl
- Nowicjusz
Witam jak wyżej w temacie gdy silnik jest zimny głośno pracuje dziwny jak by metaliczny dżwięk , po rozgrzaniu problem ustępuje. Czy to jest normalne ? Czy są to początki końca ? Aha jak jest ciepły pracuje jak marzenie
Ostatnio zmieniony sob kwie 20, 2013 17:35 przez marcinvwzplpl, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Mały gagatek
Golf IV 1.6 16V głośna praca na zimnym silniku.
Wrzuć może jakieś nagranie, bo tak to ciężko coś powiedzieć. Przypuszczam, że to popychacze hałasują, u mnie w AZD teraz jak jest ciepło to przez 1 min. je słyszę (w zimę trochę dłużej). Kiedyś od mechanika dowiedziałem się, że w 16v co drugą wymianę rozrządu powinno się zmienić popychacze i uszczelniacze zaworów. Ale to grubsza sprawa bo w 16 żeby to zrobić trzeba ściągać głowicę.
- marcinvwzplpl
- Nowicjusz
Sprawdź dokładnie wydech na zimnym silniku. Byc może masz juz wypalony któryś tłumik i stąd te metaliczne pogłosy. Chyba, że to bardziej przypomina pracę diesla to wówczas popychacze.
- marcinvwzplpl
- Nowicjusz
Zimny
" onclick="window.open(this.href);return false;
Ciepły
Ciepły
Golf IV 1.6 16V głośna praca na zimnym silniku FILMIKI
Jak dla mnie to nawet na ciepłym klepie jak diselek , stanowczo za głośno! Mam taki sam silnik i jak się rozgrzeje to na jałowym jest cichutenko
-
- Mały gagatek
Kolega serr75 ma rację, słychać te popychacze też na ciepłym, a nie powinno tak być (u mnie po rozgrzaniu jest cicho). Co do konsekwencji jazdy z taką usterką: jedni mówią, że wyklepią się trzonki zaworów inni, że silnik tylko straci na mocy no i kulturze pracy. Ja nie jestem mechanikiem więc nie potwierdzę ani jednej ani drugiej wersji. Nie napisze nic nowego, że to tylko diagnoza na odległość. Podstawa to dobry spec od silników.
Dodam jeszcze, że mój ojciec zrobił już 70 tys z hałasującym popychaczem, ale to w a4 '95 1.6. 8V.
Dodam jeszcze, że mój ojciec zrobił już 70 tys z hałasującym popychaczem, ale to w a4 '95 1.6. 8V.
-
- Nowicjusz
Mój 1.4 identycznie pracuję w poniedziałek będzie u mechanika rozbierany i dowiem się co jest przyczyną i Cię poinformuje.
- marcinvwzplpl
- Nowicjusz
To jeszcze jedno pytanko koledzy czy popychacze da się wymienić bez ściągania głowicy ?? Za miesiąc jestem umówiony na wymianę rozrządu więc może za jednym razem to zrobić?
W twoim silniku musisz rozpiąc caly rozrząd a nastepnie odkręcić z góry pokrywę z wałkami rozrządu.