PYTANIA-ile dostanę za takie uszkodzenia, za ile to naprawię
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
- dyzio86
- Mały gagatek
- Kontakt:
PYTANIA-ile dostane za takie uszkodzenia, za ile to naprawie
Witam Panowie.
Mam takie pytanie. W niedzielę gościu wjechał na podwórko rozbijając Lupo(mojej mamy) i ogrodzenie. Był rzeczoznawca z OC sprawcy Compensa, dziś wysłał mail z info mniej więcej taką że szkody widoczne mogą być za wysokie i zaproponował 5800 za całe auto , lub 3500 ale auto zatrzymuję. Czy jeśli tak napisał to czy jak się pojedzie na warsztat i stwierdzi ukryte zniszczenia ( bo np jedno koło jest krzywo , drugie prosto przy prostej kierownicy) to coś zmieni? Czy raczej juz te 5800 dadza i nic więcej?
Dokładnie takie coś przyszło... więc niby auto zostaje i daja 3500. Co zrobić aby te 2300 odzyska , mam się bawić w sprzedaż rozbitka czy co?
Mam takie pytanie. W niedzielę gościu wjechał na podwórko rozbijając Lupo(mojej mamy) i ogrodzenie. Był rzeczoznawca z OC sprawcy Compensa, dziś wysłał mail z info mniej więcej taką że szkody widoczne mogą być za wysokie i zaproponował 5800 za całe auto , lub 3500 ale auto zatrzymuję. Czy jeśli tak napisał to czy jak się pojedzie na warsztat i stwierdzi ukryte zniszczenia ( bo np jedno koło jest krzywo , drugie prosto przy prostej kierownicy) to coś zmieni? Czy raczej juz te 5800 dadza i nic więcej?
Dokładnie takie coś przyszło... więc niby auto zostaje i daja 3500. Co zrobić aby te 2300 odzyska , mam się bawić w sprzedaż rozbitka czy co?
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images30.fotosik.pl/151/05518c7c0cf2c7bd.jpg[/img][/url]
VW -w przeciwieństwie do kobiety -lubi jak go napastujesz
VW -w przeciwieństwie do kobiety -lubi jak go napastujesz
- zajac
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
szkoda całkowita do wypłaty 3500 a z autem robisz co chcesz ,
napisz do nich czy jeśli zezłomujesz auto to czy zwrócą ci do oszacowanej wartości pojazdu
napisz do nich czy jeśli zezłomujesz auto to czy zwrócą ci do oszacowanej wartości pojazdu
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
Re: PYTANIA-ile dostane za takie uszkodzenia, za ile to napr
Dostałem przed momentem pismo z PZU.zajac pisze:to znaczy , że ta od kwietnia 2013 jest na nowych warunkach czyli all risk , więc moim zdaniem nie powinno byc szkody eksploatacyjnej -przynajmniej ja bym nie wydał takiej decyzji
Zgodnie z postanowieniami ogólnych warunków ubezpieczenia autocasco dla klienta indywidualnego oraz małego lub średniego przedsiębiorcy ustalonych Uchwałą Zarządu Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń SA Nr UZ/33/2011 z dnia 31 stycznia 2012r. § 12 ust. 1 - Ubezpieczeniem nie są objęte szkody: których wartość nie przekracza ( franszyza Integralna ) 500 zł w przypadku samochodów osobowych.
Wg wyliczenia PZU szkoda nie przekracza 500 zł. Maksymalny kosz naprawy wg kalkulacji PZU wynosi 316.11 zł
Rzeczoznawca w kosztorysie podał następującą notatkę:
uszkodzenie powłoki lakierniczej drzwi i błotnika przeniego prawego powstałe podczas otwarcia przy oblodzeniu wnęki drzwiiwej- uszkodzenie
eksploatacyjne
Troszeczkę się z tym nie zgadzam, ponieważ kompletnie pominięte zostało uszkodzenie progu (na styku z błotnikiem i drzwiami) a także wgniecenie drzwi w tym miejscu. Kompletnie pominięty został fakt, że szkoda dotyczy obu drzwi.
Czy mogę coś w tym wypadku zrobić, np wezwać ponownie rzeczoznawce, bądź odwołać się?
- zajac
- Kontakt:
odwłać się , że w twojej ocenie nie jest to szkoda eskploatacyjna - bo za taką można również byłoby traktować porysowanie auta o krzaki czy inne przedmioty.
Wg OWUK PZU SA UZ/33/2012
§ 3 pkt 57) szkoda eksploatacyjna – szkoda powstała w wyniku zużycia, korozji, utlenienia lub zawilgocenia pojazdu, jego części lub wyposażenia;
czyli twierdzenie , że jest to szkoda eksploatacyjna nie zgodne jest z powyższym, ponieważ nie doszło do trwającego w czasie uszkodzenia powłoki lakierniczej lub elementu blacharskiego , a szkoda nastąpiła w wyniku otwarcia drzwi , w których wnęce znajdowała się zamarznięta woda (tym samym nie powinno byc wypłaty za skutki gradu). Przy codziennej eksploatacji nikt przecież nie ogląda pojazdu dookoła zanim np otworzy drzwi - lodu we wnęce drzwi nie było widać i napewno nie gromadził się tam miesiącami, aby mówić o uszkodzeniu eksploatacyjnym.
§ 7 okt 1. Zakresem AC objęte są szkody polegające na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie pojazdu, jego części lub wyposażenia wskutek zajścia wypadku ubezpieczeniowego w okresie ubezpieczenia, z zastrzeżeniem § 12. a z koleii § 3 81) wypadek ubezpieczeniowy: a) w AC – zdarzenie niezależne od woli ubezpieczonego lub osoby uprawnionej do korzystania z pojazdu powodujące szkody objęte zakresem AC,
Nie było wolą ubezpieczonego , aby drzwi oraz próg uległy uszkodzeniu na skutek otwarcia drzwi z nieświadomością ,że we wnęce drzwi zaległ lód
Wg OWUK PZU SA UZ/33/2012
§ 3 pkt 57) szkoda eksploatacyjna – szkoda powstała w wyniku zużycia, korozji, utlenienia lub zawilgocenia pojazdu, jego części lub wyposażenia;
czyli twierdzenie , że jest to szkoda eksploatacyjna nie zgodne jest z powyższym, ponieważ nie doszło do trwającego w czasie uszkodzenia powłoki lakierniczej lub elementu blacharskiego , a szkoda nastąpiła w wyniku otwarcia drzwi , w których wnęce znajdowała się zamarznięta woda (tym samym nie powinno byc wypłaty za skutki gradu). Przy codziennej eksploatacji nikt przecież nie ogląda pojazdu dookoła zanim np otworzy drzwi - lodu we wnęce drzwi nie było widać i napewno nie gromadził się tam miesiącami, aby mówić o uszkodzeniu eksploatacyjnym.
§ 7 okt 1. Zakresem AC objęte są szkody polegające na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie pojazdu, jego części lub wyposażenia wskutek zajścia wypadku ubezpieczeniowego w okresie ubezpieczenia, z zastrzeżeniem § 12. a z koleii § 3 81) wypadek ubezpieczeniowy: a) w AC – zdarzenie niezależne od woli ubezpieczonego lub osoby uprawnionej do korzystania z pojazdu powodujące szkody objęte zakresem AC,
Nie było wolą ubezpieczonego , aby drzwi oraz próg uległy uszkodzeniu na skutek otwarcia drzwi z nieświadomością ,że we wnęce drzwi zaległ lód
dzięki zajac za wskazówki.
Z tym, że moim zdaniem PZU uważa, że nie wypłaci odszkodowania, gdyż szkoda nie przekracza 500 PLN.
Tylko jako notatka rzeczoznawcy jest wpisana uwaga (a nie powód odmowy) o szkodzie eksploatacyjnej.
Ja interpretuje to tak , że chętnie byśmy Ci zapłacili, no ale za małą masz szkodę.
Jako, że rzeczoznawca na wstępie uznał, że będzie to szkoda eksploatacyjna nie otworzył (!!!) nawet drzwi żeby zobaczyć jak wygląda sprawa progu, nie porównał też jak wyglądają w miarę sprawne drzwi i uszkodzone. Mam tutaj na myśli strukturę płata drzwi.
Czy dopuszczalne jest przedstawienie kosztorysu salonu VW jako argument dla wyceny z PZU, albo naprawa szkody w dowolnym serwisie, przy założeniu, że koszt będzie niższy niż 500 PLN ?
Z tym, że moim zdaniem PZU uważa, że nie wypłaci odszkodowania, gdyż szkoda nie przekracza 500 PLN.
Tylko jako notatka rzeczoznawcy jest wpisana uwaga (a nie powód odmowy) o szkodzie eksploatacyjnej.
Ja interpretuje to tak , że chętnie byśmy Ci zapłacili, no ale za małą masz szkodę.
Jako, że rzeczoznawca na wstępie uznał, że będzie to szkoda eksploatacyjna nie otworzył (!!!) nawet drzwi żeby zobaczyć jak wygląda sprawa progu, nie porównał też jak wyglądają w miarę sprawne drzwi i uszkodzone. Mam tutaj na myśli strukturę płata drzwi.
Czy dopuszczalne jest przedstawienie kosztorysu salonu VW jako argument dla wyceny z PZU, albo naprawa szkody w dowolnym serwisie, przy założeniu, że koszt będzie niższy niż 500 PLN ?
- zajac
- Kontakt:
podaj mi na pw numer szkody zobaczę jutro jak to wygląda
-
- Nowicjusz
Witam ile może wynieść odszkodowanie w Passacie B5 fl 2003r 1,9 DTI
Za szkody (zdjęcie poniżej) sprawca ma ubezpieczenie w HDI porysowana alufelga
Za szkody (zdjęcie poniżej) sprawca ma ubezpieczenie w HDI porysowana alufelga
- zajac
- Kontakt:
ok 1000-1200 zł
-
- Nowicjusz
- zajac
- Kontakt:
wymiana błotnika , lakierowanie w I stopniu, lakierowanie zderzaka w II stopniu i cieniowanie drzwi lewych
co do listwy to nie brałem jej pod uwagę bo na zdjeciu nie widać czy złamał się zaczep czy wyskoczyła z mocowania
oczywiście nie robię tego w programach , bo ich użycie kosztuje - podaje wyceny z doświadczenia
co do listwy to nie brałem jej pod uwagę bo na zdjeciu nie widać czy złamał się zaczep czy wyskoczyła z mocowania
oczywiście nie robię tego w programach , bo ich użycie kosztuje - podaje wyceny z doświadczenia
- Grzechu_1990
- Użytkownik
- Kontakt:
Passat 1.8T, 198tys przebiegu, nie bity do tej pory, Trendline wersja, rok 2001. Z OC sprawcy idzie - Liberty Direct - słyszałem że są straszni, prawda to?
Było: Opel Astra II 1.6 16V 101KM X16XEL, Skoda Octavia I 1.9TDI 110KM ASV.
Jest: Opel Rekord z 1982r 2.3D 65KM i 2.0N/S (90/100KM) z 1980r Passat B5FL 1.8T 150KM AWT.
Jest: Opel Rekord z 1982r 2.3D 65KM i 2.0N/S (90/100KM) z 1980r Passat B5FL 1.8T 150KM AWT.
-
- Nowicjusz
Re: PYTANIA-ile dostane za takie uszkodzenia, za ile to napr
Witam ile mogę się spodziewać za takie uszkodzenia Passat 1.8 T.Auto sprawcy ubezpieczone w Aviva
Tylni błotnik był szpachlowany.Rzeczoznawca był i stwierdził
-zderzak tył wymiana +listwa malowanie
-lampa tył wymiana klosza
-błotnik tył wymiana
-nadkole tył wymiana
-drzwi tył wymian +listwa malowanie
-drzwi przód naprawa +listwa malowanie
-lusterko wymiana
-błotnik przód malowanie (rysy na krawędzi )
-zderzak przód malowanie (rysy na krawędzi)
-naprawa felgi ( rysa 3 cm)
Ubiegać się o auto zastępcze. Co dziennie robie 100 km na dojazd do pracy
Tylni błotnik był szpachlowany.Rzeczoznawca był i stwierdził
-zderzak tył wymiana +listwa malowanie
-lampa tył wymiana klosza
-błotnik tył wymiana
-nadkole tył wymiana
-drzwi tył wymian +listwa malowanie
-drzwi przód naprawa +listwa malowanie
-lusterko wymiana
-błotnik przód malowanie (rysy na krawędzi )
-zderzak przód malowanie (rysy na krawędzi)
-naprawa felgi ( rysa 3 cm)
Ubiegać się o auto zastępcze. Co dziennie robie 100 km na dojazd do pracy
- Grzechu_1990
- Użytkownik
- Kontakt:
Dostałem wycenę na 2600zł, coś mało mi sie wydaje.
EDIT: Kosztorys z ASO to prawie 11tys.
EDIT: Kosztorys z ASO to prawie 11tys.
Było: Opel Astra II 1.6 16V 101KM X16XEL, Skoda Octavia I 1.9TDI 110KM ASV.
Witam wszystkich
Na początku mam nadzieję, że mnie nie zbluźnicie skoro nie jestem posiadaczem vw ale przegladam internet i trafilem na wasze forum
Mam uszkodzenia zderzaka.dwie wgniotki i rysa (żółta) 4cm
Czy pzu mnie spławi?mam ac i zgłosiłem dzisiaj sprawę
Na początku mam nadzieję, że mnie nie zbluźnicie skoro nie jestem posiadaczem vw ale przegladam internet i trafilem na wasze forum
Mam uszkodzenia zderzaka.dwie wgniotki i rysa (żółta) 4cm
Czy pzu mnie spławi?mam ac i zgłosiłem dzisiaj sprawę