Bora - sprzęgło późno bierze, itp
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam nadzieję, że dobry dział.
VW Bora, 2000, 1.6 SR benzyna. Ruszanie. Sprzęgło strasznie późno łapie, żeby auto ruszyło. Dodatkowo, przy zwalnianiu sprzęgła delikatnie samoczynnie opada pedał gazu.
To standard w Borze ze sprzęgłem?
A co z pedałem gazu?
VW Bora, 2000, 1.6 SR benzyna. Ruszanie. Sprzęgło strasznie późno łapie, żeby auto ruszyło. Dodatkowo, przy zwalnianiu sprzęgła delikatnie samoczynnie opada pedał gazu.
To standard w Borze ze sprzęgłem?
A co z pedałem gazu?
odnośnie sprzęgła to chętnie się dowiem - ja przypuszczam że jest do wymiany (sam się przymierzam do tego). Sprzęgło jest hydrauliczne i nie ma regulacji.
http://www.dcichonski.eu fotografia motoryzacyjna i nie tylko
Jeśli chodzi o sprzegło to mówią, że tak powinno być chociaż ja w to niebardzo wierze. A co do gazu to tych VW jest cos takiego co automatycznie delikatnie dodaje gazu jesli silnik ma za male obroty wiec jest ok
Było:
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ
Jest:
Powinno być...na pewno.
Skoro wysoko bierze, to jest do wymiany.
Z tym pedałem to nie wiem, nie wypowiem się...
Skoro wysoko bierze, to jest do wymiany.
Z tym pedałem to nie wiem, nie wypowiem się...
Pedał gazu opada wskutek tego, że puszczając sprzegło obciązamy silnik czego objawem jest spadek obrotów biegu jałowego. Sterownik widząc to automatycznie zwiększa obroty silnika. Poniewaz pedał gazu jest w tych silnikach na linkę wówczas nastepuje jej zluzowanie i opadanie pedału. Co do wysokiego brania sprzegła to penie kończy się już tarcza i docisk.
Mechanior sprawdził sprzęgło. Jest hydrauliczne i nie ma regulacji (jak wspomnieliście), i jak na razie daje radę jeszcze.
Więc muszę się przyzwyczaić.
Poza tym po wymianie wcale inaczej chodzić nie będzie.
A z tym pedałem gazu, to "sprytne" autko
Więc muszę się przyzwyczaić.
Poza tym po wymianie wcale inaczej chodzić nie będzie.
A z tym pedałem gazu, to "sprytne" autko
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Jeżeli się nie ślizga i nie szarpie nie wymieniaj !!! Ja tak miałem w swoim 1,6 jak kupiłem i każdy mówił ,ze się już kończy a przejeździłem na nim 5 lat i sprzedałem auto . Gościu robił je po roku bo wyleciały sprężyny z tarczy Te sprzęgła na talerzyku tak mają ze wysoko biorą .
TECH-AUTO MECHANIKA POJAZDOWA ELEKTRONIKA . WULKANIZACJA Komputerowe wyważanie kół. VAG WROCŁAW
tel. 694 379 076
Części z demontażu Golf 4 Octavia Polo 9 N
tel. 694 379 076
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Może to głupie ale robiłem ta jak auto szło do żyda to żeby wysoko nie brało to lekko zapowietrzałem sprzęgło .
TECH-AUTO MECHANIKA POJAZDOWA ELEKTRONIKA . WULKANIZACJA Komputerowe wyważanie kół. VAG WROCŁAW
tel. 694 379 076
tel. 694 379 076
Jedyne porównanie jakie miałem to Fabia z kursu i egzaminu. A tam intensywnie uczą jeżdżenia na pół-sprzęgle. W Borze to nie przejdzie
Po prostu nim oddałem auto, przejechałem nim trochę kilometrów, i było to dla mnie dziwne, że tak może działać. Miałem problem z ruszeniem pierwszy raz, i później kilka razy na światłach
Dzięki za pomoc i wyjaśnienie.
Po prostu nim oddałem auto, przejechałem nim trochę kilometrów, i było to dla mnie dziwne, że tak może działać. Miałem problem z ruszeniem pierwszy raz, i później kilka razy na światłach
Dzięki za pomoc i wyjaśnienie.
wymieniaj sobie co chcesz w swoim aucie, ale nie dawaj takich głupich radLittleBug pisze:Skoro wysoko bierze, to jest do wymiany.
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Re: Bora - sprzęgło późno bierze, itp
Zgadzam siewron pisze:wymieniaj sobie co chcesz w swoim aucie, ale nie dawaj takich głupich radLittleBug pisze:Skoro wysoko bierze, to jest do wymiany.
tel. 694 379 076
tel. 694 379 076
czyli jak wysoko bierze to jest dobrze ? a jak podczas wciskania pedału tak "tyka" - wciskam "tyk" puszczam "tyk" to co jest nie tak ? i jak zimny to pod górkę delikatna trzęsie go.
też tak mam ale tylko jak puszczam to jakby sprezynka jakas tykala wiec pewnie jest ok
Było:
Jest:
Jest:
Ja właśnie wymieniłem na nowe i jest rewelacja - bierze tak jak powinno czyli nie wysoko (a brało wysoko).