Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?

Chcesz kupić, bądź sprowadzić auto..nie wiesz, które wybrać? Napisz o tym tutaj...

Moderatorzy: palio, jhosef, VIP

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?

Post autor: doggie » śr maja 01, 2013 21:39

kostek007 pisze: A 90 konny w mk3 chyba jeszcze nie miały, albo niektóre miały, jak to wygląda ?
w Mk3 nie było zmiennej geometrii ani dwumasu

Awatar użytkownika
Raidatto
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Raidatto » śr maja 01, 2013 22:45

To wychodzi na to że moge kupic nawet mk3 w dieslu i też go bedzie nie do zdarcia.

Awatar użytkownika
sebekgolf
Forumowy spamer :)
Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie

Post autor: sebekgolf » śr maja 01, 2013 22:49

Raidatto pisze:To wychodzi na to że moge kupic nawet mk3 w dieslu i też go bedzie nie do zdarcia.
No to pisałem Ci, jak chcesz jeździć po mieście, a nie zależy ci na bucie to kupuj 1,9D ( wolnossące) Pali mało, nie ma tam się co spierniczyć, zimą szybciej się nagrzewa od TDI. Jak chcesz trochę żywszy silnik to takie 90KM TDI już robi robotę, no chyba że Ci się zachce takiej 110. Jak będziesz oglądał MK3 to oglądaj stan progów, podłogi szczególnie w miejscu gdzie są zaślepki te od przodu ( te najbliżej komory silnika) oraz przyglądaj się ramce dookoła przedniej szyby, bo lubi korodować.

Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Raidatto
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Raidatto » śr maja 01, 2013 23:18

Chyba przeprowadze ankiete 2.0 8v AGG czy 1.9 tdi AFN :D

Awatar użytkownika
sebekgolf

Post autor: sebekgolf » śr maja 01, 2013 23:54

Tu nie chodzi o ankietę, tylko o zdroworozsądkowe podejście co ci jest potrzebne. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie do czego ma auto służyć. Ja kupiłem tdi bo czasem walę trasy. Zdarzyło się że tankowałem rano samochód a gasiłem go dopiero jak się paliwo w baku skończyło i zjechałem na stację. Jak potrzebuję podjechać po bułki do sklepu to czasem ( a już prawie zawsze zimą) biorę benzynę od ojca bo nie ma sensu gonić tdi przez 4 km, gdzie zimą przy -10 potrzebuje dobrych 8 km żeby się zagrzać i to jeszcze jak masz podgrzewacz założony ;) Przemyśl to, a zrobisz i tak jak uważasz. Każdy silnik będzie miał jakieś swoje plusy i każdy będzie miał minusy.

Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Awatar użytkownika
Raidatto
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Raidatto » czw maja 02, 2013 17:03

No tak jak mówiłem wcześniej to będą sporadyczne wypady bo prace będę miał w miejscu zamieszkania. Raz na jakiś czas pojadę do kina lub do hipermarketu gdzieś dalej a tak to może maksymalnie dziennie będą jeździł 20 km w dwie strony oczywiście. Ogólnie rzecz biorąc liczę że będę robił 500 km miesięcznie maks 600 km wiec jak myślicie lepiej jednak kupic ta benzynę? Bo diesel mnie korci z dwóch przyczyn taki że miałem go teraz i nie narzekałem i jest dostępny w lepszym stanie niż benzyna.

Awatar użytkownika
sebekgolf

Post autor: sebekgolf » czw maja 02, 2013 17:06

Na tak krótkie dystanse to wg mnie lepiej benzyna i dobrą instalację gazową do tego. Będzie tanio a nie musisz się przejmować tym czy turbina ma już odpowiednie smarowanie, że zimą się długo grzeje itd. Ewentualnie wolnossący dizel. Za około 10 tyś można znaleźć już dość dobre MK4 SDI ;)

Awatar użytkownika
Raidatto
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Raidatto » czw maja 02, 2013 17:14

Ok zostaje przy benzynie. Długie poszukiwania przede mną bo 2.0 8 v ciężko jest znaleśc z tego co widzę.

mafia 85
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mafia 85 » pt maja 03, 2013 10:45

a gdzie kolego,a takim silniczkiem jest dużo golfoków,na krótkie dystanse polecam też benzynkę

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » pt maja 03, 2013 10:49

aż tak dużo to znowu nie ma
http://allegro.pl/golf-iv-1997-2003-127 ... e_to=55000" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Raidatto
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Raidatto » pt maja 03, 2013 11:13

mafia 85 pisze:a gdzie kolego,a takim silniczkiem jest dużo golfoków,na krótkie dystanse polecam też benzynkę
miałem na myśli mk3 bo za takim się rozglądam

Awatar użytkownika
sebekgolf

Post autor: sebekgolf » pt maja 03, 2013 12:27

Jak szukasz auta, to w wyszukiwarce nie wpisuj pojemności. Masa ludzi nie pisze w tytule aukcji pojemności a dopiero w opisie i wtedy tego nie zobaczysz. Nie pozostaje ci nic innego jak lecieć po kolei wszystkie ogłoszenia. Poświęć jedno popołudnie na przepatrzenie wszystkiego, a potem dziennie tylko klikasz "wystawione w ostatnie 24 godziny".

Awatar użytkownika
szpadel68
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szpadel68 » pt maja 03, 2013 12:42

A ja mam pytanie, dlaczego ludziska boicie się LPG'a ? Miałem dwa samochody z ów bardzo niechcianą instalacją (oba z obecnym) LPG'iem (i oba porządnej, renomowanej firmy) i jakoś nie mam z tym problemu. Z tym, że w obecnym "Gofrze" jest tak zaprogramowana, że przy nodze w podłodze przełącza się na benzynę. Jakieś mity narosły co do LPG'a i nie mogę tego zrozumieć. Po pierwsze gdy jest zimno jedzie na Pb jak złapie temp przełącza się na LPG'a i o co ta wojna ? LPG kosztuje ~ 2,40 za "litr" a Pb albo ON prawie 6. A co do spalania ... to kwestia ciężaru obuwia w którym aktualnie jedziemy.

Pozdrawiam.

P.S. Po za tym żadnego nie rozgrzanego silnika nie można "piłować" ot i tyle.

Profesjonalna konwersja i obróbka audio-video D-SVHS-C, DVD, Bluray, DCC, MD, DAT, DTRS, CC, VINYL, SACD
Mobile: 797 195 021

Awatar użytkownika
sebekgolf

Post autor: sebekgolf » pt maja 03, 2013 13:20

szpadel68 pisze:A ja mam pytanie, dlaczego ludziska boicie się LPG'a ? Miałem dwa samochody z ów bardzo niechcianą instalacją (oba z obecnym) LPG'iem (i oba porządnej, renomowanej firmy) i jakoś nie mam z tym problemu. Z tym, że w obecnym "Gofrze" jest tak zaprogramowana, że przy nodze w podłodze przełącza się na benzynę. Jakieś mity narosły co do LPG'a i nie mogę tego zrozumieć. Po pierwsze gdy jest zimno jedzie na Pb jak złapie temp przełącza się na LPG'a i o co ta wojna ? LPG kosztuje ~ 2,40 za "litr" a Pb albo ON prawie 6. A co do spalania ... to kwestia ciężaru obuwia w którym aktualnie jedziemy.

Pozdrawiam.

P.S. Po za tym żadnego nie rozgrzanego silnika nie można "piłować" ot i tyle.

Te mity powstają przez to, że ludzie kutwią na materiałach. Chce ktoś zamontować instalację sekwencyjną "byle była tania". No to dostaje centralkę np ze Stag-a (który sam w sobie jest dobry) ale do tego zestawu żeby obniżyć koszt ładuje się wtryski typu Valtek zamiast np. Matrixa czy Hana. Różnica w cenie zakupu instalacji zaledwie 500zł ( wg mnie to zaledwie, bo odbije się to po zatankowaniu paruset litrów paliwa). A potem ludzie narzekają że na wolnych trzepie, że góry silnik nie ma. No jak ma mieć , jak Valteki czerwone mają tak wolny czas reakcji że głowa boli ... Głupi przykład silnika Rovera serii K ze starej serii. Tam wtryski pracują w tak zwanej full grupie wiec leją 4 razy paliwo na cykl pracy silnika. Leją mało ale często więc muszą być wtryski o bardzo krótkim czasie reakcji. Ktoś montuje takiego Valteka i potem jak wolne są OK to znów brakuje góry i powyżej 5500 silnik nie chce się kręcić bo brakuje gazu, no to gazownicy podbijają ciśnienie na listwie, żeby więcej gazu w jednostce czasu mogło polecieć. No ale to znów za dużo gazu dostaje na wolnych i telepie silnikiem. Taka polska mentalność, byle taniej a potem są opinie "gaz źle pracuje, auto nie ma mocy" i ogólnie gaz to zło. Ja w moim pierwszym samochodzie mam gaz i zapiernicza aż miło. Wykręca się na prawie 10000 obr na gazie. Pali ile pali, dla mnie w tym aucie to kwestia drugorzędna, bo dostawczak o współczynniku oporu powietrza niczym kiosk Ruchu mało palić nie może.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę kupić auto”