Golf 4 2.0 z gazem. Wysokie spalanie oleju.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam. Od 3 miesięcy jestem właścicielem golfa 4 2.0 8v 115km z sekwencyjną instalacją gazową. Samochód spala około 0,8 litra oleju na 1000km. Olej to castrol 10w40. Zbiornik płynu chłodzącego jest czysty(nie ma śladów obecności oleju). Silnik nie ma wycieków, przebieg to 215tyś. Golf pali olej od samego zakupu. Co zrobic, żeby zmniejszyć spalanie? I jaki jest koszt naprawy?
Film został amatorsko nagrany przy odpaleniu na zimnym silniku. [youtube][/youtube]
Film został amatorsko nagrany przy odpaleniu na zimnym silniku. [youtube][/youtube]
Re: Golf 4 2.0 z gazem. Wysokie spalanie oleju.
nagraj jeszcze raz ten film, bo przeciez to tragedia. Spalanie oleju kwalifikuje silnik do kapitalnego remontu.
Nie nagrywaj żadnych filmów, tylko remontuj dół silnika - w tych motorach to często norma.
User
Słuchaj mi przy 1.4 czasami pobierało podobne dawki oleju na 1000 km do obejrzenia odma i jej uszczelka ( mi tam uciekał olej ). Tak poza tym to przebieg masz już dosyć a silniki 2.0 lubią zabierać trochę oleju na dodatek masz gaz. Myślę, że to normalne.
Dokładniej do wymiany uszczelniaczy zaworowych, lub pierścieni. Zmierz kompresję, jeśli jest ok, to pewnie uszczelniacze. Możesz je wymienić, mozesz kupić drugą głowicę. Zależy co wyjdzie taniej i wygodniej dla Ciebie.
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
A moim zdaniem te silniki po prostu tyle zjadają, sam mam Borę 2.0 od nowości z salonu i od zawsze zjada od 0,5 do 0,8 litra na 1000km, nawet w instrukcji jest napisane, że może zjadać do litra na 1000km.
To może po prostu silniki są wujowe z założenia
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
8 litrów dolewki spoko. Normy vw na zużycie oleju są po to by splawiac klientów na gwarancji
-
- Nowicjusz
Więc lać olej i nie zawracać sobie głowy ?
Może wymienic na gęstszy? Czy mogę zastosować motul 4100 15w50?
Może wymienic na gęstszy? Czy mogę zastosować motul 4100 15w50?
kupić tani olej i dolewać.. nie opłaca się wydawać na super oleje, silnik i tak przepali..
Nie. Jeśli już to 5W50 Mobil 1 Peak Life. Ale lanie oleju o większej lepkości w celu powstrzymania wycieków czy brania oleju to leczenie syfa pudrem.Mariusz... pisze:Czy mogę zastosować motul 4100 15w50?
Taaaa, najlepiej Lux 10, ew. Selektol Specjal. Widzę, że w tym kraju kwitnie leczenie syfa pudrem.zbyszegk pisze:kupić tani olej i dolewać.. nie opłaca się wydawać na super oleje, silnik i tak przepali.
-
- Nowicjusz
Skoro silnik ma wadę techniczną, to według mojego portfela inwestycja 2tys nie ma sensu. Chcę sie tylko dowiedziec jak obniżyć spalanie o jakies 30%, żeby wydłużyć przebiegi między dolewaniem oleju.
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
To mu pomoże. Ale dolewki z tego oleju do najtańszych należeć nie będąozzy1979 pisze:Jeśli już to 5W50 Mobil 1 Peak Life
-
- Nowicjusz
Czy z castrol magnatec 10w40 (olej pólsyntetyczny) mogę wymienic na 5W50 Mobil 1 Peak Life (olej syntetyczny) ?