Citizen Band
Re: Citizen Band
Wlasnie jestem. Wpadlem doslownie na 5 minut i wracam do domu. Zone i corke odbieram z dworca PKS po majowkowych wojazach.
Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Zaczynam na poważnie zabawy w SSB. Na razie jestem na nasłuchu i staram się wyłapać wszystkie "smaczki" które mogą się przydać oraz szperam w sieci literaturę potrzebną do nawiązania jakiegoś DX. Dziś na podsłuchu 3 razy złapałem makaronów, wpadł też Ruski oraz Francja. Modulacja z ich strony czytelna, zrozumiała, dolatywali na 5 - 8 S. Z racji braku znaku odpuściłem "brekowanie" i chcę się jeszcze podszkolić w tym, żeby nie spalić pierwszej łączności.
Citizen Band
Wstąp do klubu. Mamy na siódemce. Znak dostaniesz gratis
Oczywiście nie jest to znak krótkofalarski.
Nie przejmuj się spaleniem pierwszej łączności. Z każdą następną powinno być łatwiej. Każdy kiedyś zaczynał. Ten, z którym będziesz gadał też.
Oczywiście nie jest to znak krótkofalarski.
Nie przejmuj się spaleniem pierwszej łączności. Z każdą następną powinno być łatwiej. Każdy kiedyś zaczynał. Ten, z którym będziesz gadał też.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Nowy nabytek. Farun FS 264.
A tak stroi Tank whip (zdjęcia trochę niewyraźne, bo robione na szybko telefonem)
SWR na #20 w okolicy 1.55. Standardowo prosi o wydłużenie ze względu na przejściówkę 3/8 na DV, ale już nie zamieniam promiennika. Na skrajnych wystroił minimalnie ponad i mniej 1,55
A tu kosmos:
Discovery wystroiłem perfekt. Po zamontowaniu dłuższego promiennika miarka pokazywała mniej niż 1.00 Biorąc poprawkę na to założyłem że jest w okolicy tej wartości (1,00) i na skrajnych pokazywała równe 1,0.
A tak wygląda montaż na uchwycie i przejściówka w akcji.
A tak stroi Tank whip (zdjęcia trochę niewyraźne, bo robione na szybko telefonem)
SWR na #20 w okolicy 1.55. Standardowo prosi o wydłużenie ze względu na przejściówkę 3/8 na DV, ale już nie zamieniam promiennika. Na skrajnych wystroił minimalnie ponad i mniej 1,55
A tu kosmos:
Discovery wystroiłem perfekt. Po zamontowaniu dłuższego promiennika miarka pokazywała mniej niż 1.00 Biorąc poprawkę na to założyłem że jest w okolicy tej wartości (1,00) i na skrajnych pokazywała równe 1,0.
A tak wygląda montaż na uchwycie i przejściówka w akcji.
Ostatnio zmieniony pn maja 20, 2013 23:06 przez VDO - Blink, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Macie jakieś pomysły na co wymienić Galaxy ??? Albo zapytam inaczej: Ile mogę wołać za Galaxiaka ???
Citizen Band
Już się nie podoba?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Citizen Band
Dokup TexasStara DX500. Jesli praca radia Ci pasuje to nic wiecej nie potrzeba. Raczej bedziesz mial najmocniejsza stacje w okolicy.
No chyba, ze ja podjade...
No chyba, ze ja podjade...
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Wyczekam jeszcze trochę i skonsultuje temat na Kobielskiej 15 co dalej robić - wymienić czy dołożyć fantów. Zdam się na radę fachowców. Poza tym - ciężko jest sprzedać takie radio, ludzie nie chcą kupić.Chmarski pisze:No chyba, ze ja podjade...
No i dołączyłem do Whiskey Golf W weekend porobię kilka zdjęć i wstawię na forum siódemki.
Citizen Band
Mocne radia to po prostu radia z wbudowaną witaminą do środka. Większość bardzo zbliżona wewnętrznie do Twojego. Bazują na kilku bardzo podobnych o siebie płytach (Alan 87) różniących się ewentualnymi dodatkami, czasem lepsze części, dodatkowe moduły echa, mierniki częstotliwości itp. Do tego na dole włożona witamina. Najmocniejszy Ranger ma wrzucone 4 sztuki 2SC2879. I niestety, na dzień dobry wymaga poprawy. Mamy na siódemce przynajmniej jedną sztukę i Yankes musiał z nią trochę powalczyć.
Dodanie witaminki ma swoje plusy i minusy.
Z minusów - trzeba wziąć dobrej jakości - klasa AB. Klasa C nadaje się tylko do FM. Klasa B właściwie też. W AM i SSB modulacja jest nie do zaakceptowania. Klasa AB jest droższa. Potrzebujesz dodatkowo dorzucić grata, który gdzieś musisz schować. W mk6 i Megance wchodzi bezproblemowo pod fotel pasażera
Z plusów - masz dwa elementy zestawu. Jak wysyłasz radio na serwis, to zapasowe radio możesz podłączyć do witaminy i cieszyć się jej mocą. Jak padnie witamina, nadal masz sprawne radio, które nieźle daje. Dodatkowo w witaminie masz wbudowany przedwzmacniacz, którego w razie czego możesz użyć. Radio jest mniejsze niż z wbudowanym wzmacniaczem - dochodzi prawie druga wysokość radia.
Texas Star DX500 ma dokładnie takie same końcówki mocy jak ten Ranger. Pracuje w klasie AB i na ucho nie ma różnicy w modulacji pomiędzy włączonym i wyłączonym wzmacniaczem. Na ebay'u wisi za 275$ - http://www.ebay.com/itm/Texas-Star-DX-5 ... 3a816b7702" onclick="window.open(this.href);return false;
N ioffer.com za około 375$ do wyrwania.
W razie czego nie szarp się na Texas Stara 667. Stopień końcowy ma taki sam z dodatkowo dorzuconym driverem 2SC2290. Pasuje do radii o niskiej mocy. Do Twojego się nie nadaje. Dla Ciebie idealny będzie DX500.
P.S. Ranger u Konektora kosztuje 3700 PLN... W USA ponad 600$.
Dodanie witaminki ma swoje plusy i minusy.
Z minusów - trzeba wziąć dobrej jakości - klasa AB. Klasa C nadaje się tylko do FM. Klasa B właściwie też. W AM i SSB modulacja jest nie do zaakceptowania. Klasa AB jest droższa. Potrzebujesz dodatkowo dorzucić grata, który gdzieś musisz schować. W mk6 i Megance wchodzi bezproblemowo pod fotel pasażera
Z plusów - masz dwa elementy zestawu. Jak wysyłasz radio na serwis, to zapasowe radio możesz podłączyć do witaminy i cieszyć się jej mocą. Jak padnie witamina, nadal masz sprawne radio, które nieźle daje. Dodatkowo w witaminie masz wbudowany przedwzmacniacz, którego w razie czego możesz użyć. Radio jest mniejsze niż z wbudowanym wzmacniaczem - dochodzi prawie druga wysokość radia.
Texas Star DX500 ma dokładnie takie same końcówki mocy jak ten Ranger. Pracuje w klasie AB i na ucho nie ma różnicy w modulacji pomiędzy włączonym i wyłączonym wzmacniaczem. Na ebay'u wisi za 275$ - http://www.ebay.com/itm/Texas-Star-DX-5 ... 3a816b7702" onclick="window.open(this.href);return false;
N ioffer.com za około 375$ do wyrwania.
W razie czego nie szarp się na Texas Stara 667. Stopień końcowy ma taki sam z dodatkowo dorzuconym driverem 2SC2290. Pasuje do radii o niskiej mocy. Do Twojego się nie nadaje. Dla Ciebie idealny będzie DX500.
P.S. Ranger u Konektora kosztuje 3700 PLN... W USA ponad 600$.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Aż tak mocno dopalać się nie chce Myślałem o drobnej zmianie na S9 albo na S45. Albo na Generała. Na razie zaczekam jeszcze chwilę, pogadam z Jarkiem na ten temat, ustalę budżet i zobaczymy co mi doradzi - czy dłubniemy DX99 czy coś nowego wjedzie do auta.
Na chwilę obecną wyrwałem za grosze od szefa z wyprzedaży garażowej Alana 87. Stan gabinet. Przez ostatnie kilka lat leżał po prostu w szafie przerzucany z kąta w kąt. Nie mam do niego kabla zasilającego. Muszę kupić. Potem sprawdzę jak to śmiga i albo zostawię, albo sprzedam i kupię coś innego. Mimo to się cieszę, bo radio bardzo zadbane. Jutro wrzucę kilka zdjęć.
Szef mówi, że ma gdzieś jeszcze antene bazową. Musi poszukać. Też ją zgarniam.
Na chwilę obecną wyrwałem za grosze od szefa z wyprzedaży garażowej Alana 87. Stan gabinet. Przez ostatnie kilka lat leżał po prostu w szafie przerzucany z kąta w kąt. Nie mam do niego kabla zasilającego. Muszę kupić. Potem sprawdzę jak to śmiga i albo zostawię, albo sprzedam i kupię coś innego. Mimo to się cieszę, bo radio bardzo zadbane. Jutro wrzucę kilka zdjęć.
Szef mówi, że ma gdzieś jeszcze antene bazową. Musi poszukać. Też ją zgarniam.
Citizen Band
Nie odczujesz zmiany po przesiadce na S9 (chyba, że wersja 175) lub S45. Nawet na wersje 80W. Zasięgu Ci to zbytnio nie poprawi. W tej chwili masz około 40W.
Jak już zmieniać to na coś konkretniejszego. Takie jest moje zdanie.
Może lepiej słabsze mocowo radio i do tego Zetagi B400 lub B550, ewentualnie KL500... Wszystkie trzy ładnie chodzą, ale Twoje radio jest dla nich za mocne. Nie wiem na ile uda Ci się zejść z mocą przy modulacji, jak zjedziesz na 4W nośnej.
Jak chcesz przełazić tą samą ścieżką co inni, to kupuj, zmieniaj itd. Jak złożysz zestaw z dużą witaminą, to już nie będziesz myślał o kolejnych witaminkach, bo Ci mocy mało. Wiem co mówię, bo sam przerzuciłem u siebie tego od groma. W końcu mam zestaw, którego nawet nie myślę rozbudowywać... bo już nie mam specjalnie o co.
P.S. O tym nawet nie myśl: http://allegro.pl/cb-radio-ranger-rci-6 ... 24287.html" onclick="window.open(this.href);return false; - wraca jak bumerang. Miał niszczyć mierniki mocy itp. Wyszła lipa. ciekawe czy Yankes dałby radę go zrobić własciwie. Znamy historię projektu i nikt u nas tego nie chce wziąć by nie wtopić.
Jak już zmieniać to na coś konkretniejszego. Takie jest moje zdanie.
Może lepiej słabsze mocowo radio i do tego Zetagi B400 lub B550, ewentualnie KL500... Wszystkie trzy ładnie chodzą, ale Twoje radio jest dla nich za mocne. Nie wiem na ile uda Ci się zejść z mocą przy modulacji, jak zjedziesz na 4W nośnej.
Jak chcesz przełazić tą samą ścieżką co inni, to kupuj, zmieniaj itd. Jak złożysz zestaw z dużą witaminą, to już nie będziesz myślał o kolejnych witaminkach, bo Ci mocy mało. Wiem co mówię, bo sam przerzuciłem u siebie tego od groma. W końcu mam zestaw, którego nawet nie myślę rozbudowywać... bo już nie mam specjalnie o co.
P.S. O tym nawet nie myśl: http://allegro.pl/cb-radio-ranger-rci-6 ... 24287.html" onclick="window.open(this.href);return false; - wraca jak bumerang. Miał niszczyć mierniki mocy itp. Wyszła lipa. ciekawe czy Yankes dałby radę go zrobić własciwie. Znamy historię projektu i nikt u nas tego nie chce wziąć by nie wtopić.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Citizen Band
Nowy nabytek: sorry za jakość zdjęć - robione telefonem na szybko
Ten ranger z aukcji mnie nie interesuje. Nie dla mnie takie wodotryski. Przydały by się najpierw mikrofony ze wzmocnieniem do obu radii, później można pomyśleć o dopałce. Na pewno jakieś radio poleci na kobielska na przegląd i dopasowanie mikrofonu.
Ten ranger z aukcji mnie nie interesuje. Nie dla mnie takie wodotryski. Przydały by się najpierw mikrofony ze wzmocnieniem do obu radii, później można pomyśleć o dopałce. Na pewno jakieś radio poleci na kobielska na przegląd i dopasowanie mikrofonu.