bagażnik się nie otwiera - powt. się problem (UP -centralny)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dwa dni temu 'zatrzasnął' mi się zamek w bagażniku w MK4. Zawsze otwieram go z pilota, kluczyk wcale nie wchodzi od czasu zakupu. Przeszukałem całe forum.
Byłem zmuszony otworzyć go od środka według przepisu, który znalazłem na forum. Poprawiłem dwie podchodzące na siebie cząstki jak na zdjęciu:
Wszystko zaczęło ładnie działać. Do wczoraj, kiedy klamka znów stała się miękka i bagażnik nie chce się otworzyć.
Muszę to ponownie rozebrać, tylko powiedzcie.. Co jest przyczyną i w czym grzebać? Coś nie tak z tą sprężynką?
Byłem zmuszony otworzyć go od środka według przepisu, który znalazłem na forum. Poprawiłem dwie podchodzące na siebie cząstki jak na zdjęciu:
Wszystko zaczęło ładnie działać. Do wczoraj, kiedy klamka znów stała się miękka i bagażnik nie chce się otworzyć.
Muszę to ponownie rozebrać, tylko powiedzcie.. Co jest przyczyną i w czym grzebać? Coś nie tak z tą sprężynką?
Ostatnio zmieniony czw maja 16, 2013 21:41 przez magnum146, łącznie zmieniany 1 raz.
bagażnik się nie otwiera - nawracający się problem
Nie jestem pewien ale wyglądało to bardzo podobnie jak tu " onclick="window.open(this.href);return false; , przesunąłem to jedno cięgno i otwierał się zamek. Teraz pewnie znów się przesunęło
pewnie silownik za bardzo wciaga ten drut co z niego wystaje i przez to za bardzo cofa sie ta łapka i klamka jej nie łapie, sprobuj na koncu preta przy silowniku zalozyc trytke zeby silonik nie wciagal az tyle tego preta i sprawdz efekt
Sprzedam części do: VW GOLF IV różne wersje silnikowe
Wystarczy nagiąć drut który jest w pozycji poziomej, odpowiednio nagiąć aby wykonywał większy naciąg całej zapadki - przy okazji sprawdzić dobrze czy każdy element rusza się prawidłowo i nie zacina się.
10fanta no okej, ale jak go naciągnąć? Jest sztywny i nie jest plastyczny.
Re: bagażnik się nie otwiera - nawracający się problem
[mp3][/mp3]
Jest on wygięty, ( skośny ) ten skos uformuj - albo skróć albo wydłuż - w moim wypadku wypadało skrócić.magnum146 pisze:10fanta no okej, ale jak go naciągnąć? Jest sztywny i nie jest plastyczny.
Kolejne problemy. Po tym jak zrobiłem klamkę i wszystko działało jak należy, dziś zamykając auto z pilota, centralny zamek zamknął wszystkie drzwi a klapy bagażnika nie. Klucz wcale nie wchodzi do zamka, więc na szybko byłem w stanie tylko rozmontować plastiki i odłączyć jedno cięgno aby zamknąć klapę na stałe.
Porobiłem kilka fotek, przeczytałem kilka tematów, jednak nic mi nie pomogło. Co z moim centralnym i zamkiem?
Przy białej skrzyneczce nic nie widzę, jednak na dole pod klamką zauważyłem jeden samotny kabelek. Zaznaczyłem go na czerwono.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Porobiłem kilka fotek, przeczytałem kilka tematów, jednak nic mi nie pomogło. Co z moim centralnym i zamkiem?
Przy białej skrzyneczce nic nie widzę, jednak na dole pod klamką zauważyłem jeden samotny kabelek. Zaznaczyłem go na czerwono.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ten przewód to chyba mikro zamka. Na początek sprawdź przelotki klapy bagażnika, często własnie w nich dochodzi do awarii przewodów elektrycznych.
jak to zrobić samemu? bo nie chcę bulić mechanikowi jeśli to jakaś błaha sprawa. te przewody można gdzieś kupić nowe/sprawne?
Jesli znajdziesz przelamany przewod to go poloacz po prostu, polutowanie go wystarczy, zaizoluj najlepiej koszulka termokurczliwa.
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
magnum146, tu masz dość ciekawy temat, który rozjaśni Ci sytuacje
viewtopic.php?f=140&t=455366" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=140&t=455366" onclick="window.open(this.href);return false;
- aikon353
- Użytkownik
- Kontakt:
Uratowałeś mi życie dodając ten post...
Ojczym w swojim G IV HB ma podobny problem... Zamek został przekręcony tak że nie otwiera go central... a kluczyk możesz kręcić i kręcić w te i wewte co to może być?? znalazłem już co i jak aby się dostać od wewnątrz... Pytam bo na naprawę będę miał z Ojczymem tylko dwa dni co to może być??
Ojczym w swojim G IV HB ma podobny problem... Zamek został przekręcony tak że nie otwiera go central... a kluczyk możesz kręcić i kręcić w te i wewte co to może być?? znalazłem już co i jak aby się dostać od wewnątrz... Pytam bo na naprawę będę miał z Ojczymem tylko dwa dni co to może być??
http://www.dolnoslaska-jazda.pl/viewtop ... ead#unread
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=505947
Lepsze dobre 1.4 niż zarżnięte VR6
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=505947
Lepsze dobre 1.4 niż zarżnięte VR6
No to lipa panowie.. Nie znam się na wiązkach, kablach itd więc będę musiał płacić jakiemuś mechanikowi-elektrykowi. Ciekawe czy to w ogóle to - bo pewności nie mam.
Najpierw spróbuj połączyć ten przewodzik co zaznaczyłeś na zdjęciu. Tak jak ktoś pisał parę postów wyżej jest on od mikrostyku, więc jak masz przerwany kabelek to z pilota bagażnika nie zamkniesz.
EDIT: Jednak pomyłka. Ten przewodzik jest od informowania czy klapa została zamknięta.
EDIT: Jednak pomyłka. Ten przewodzik jest od informowania czy klapa została zamknięta.