2.0 16v abf vs. 1.8T
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
2.0 16v abf vs. 1.8T
witam,
tak jak w temacie chciałbym abyście wyrazili opinie na temat tych dwóch silników.Co byłoby lepsze do Scirocco MK2 oraz przy czym byłoby najmniej przeróbek i która jednostka jest bardziej rozwojowa.Najbardziej chodzi o rozwój ABF-a pod jakieś soft turbo-dużo z tym roboty?
tak jak w temacie chciałbym abyście wyrazili opinie na temat tych dwóch silników.Co byłoby lepsze do Scirocco MK2 oraz przy czym byłoby najmniej przeróbek i która jednostka jest bardziej rozwojowa.Najbardziej chodzi o rozwój ABF-a pod jakieś soft turbo-dużo z tym roboty?
2.0 16v abf vs. 1.8T
Czy będzie mniej przeróbek to nie podpowiem ale z tych dwóch motorów bierz 1.8T. Tuninguje się bdb. Tematów o tym jest mnóstwo.
Gran Turismo Iniezione
2.0 16v abf vs. 1.8T
Chodzi mi również o awaryjność tych silników.Z tego co słyszałem to 1.8t ma dwumas a to jest juz droga sprawa..jaki ewentualnie byłby koszt zestrojenia wszystkiego bez montazu takiego turbo do abf-a
2.0 16v abf vs. 1.8T
Nie bardziej niż inne.caleczka pisze:Chodzi mi również o awaryjność tych silników.
Ma ale zamiast niego podchodzi tańszy jednomas z G60 + sprzęgło z 1Z.caleczka pisze:Z tego co słyszałem to 1.8t ma dwumas a to jest juz droga sprawa.
Nie wiem co masz na myśli.caleczka pisze:jaki ewentualnie byłby koszt zestrojenia wszystkiego bez montazu takiego turbo do abf-a
Gran Turismo Iniezione
Re: 2.0 16v abf vs. 1.8T
no chodzi mi o zgranie tego całego sprzętu.wgranie tych map wtrysku i inne rzeczy.ja się na tym nie znam...z tego co wyczytalem to oba silniki mają podobne osiągi.nie wiem czemu ale bardziej za mną chodzi abf(chyba ze względu na wygląd-kolektor:P)hahahah
2.0 16v abf vs. 1.8T
Porzuć ten koncept.caleczka pisze:bardziej za mną chodzi abf
Pytanie brzmiało co jest bardziej rozwojowe. Nie ma innej odpowiedzi niż 1.8T
2.0 16v abf vs. 1.8T
w tym 1.8 boje się trochę tej elektroniki bo jest jej sporo no i koszty są 2x większe.jednak wiadomo ze T to większy moment obrotowy i pewnie lepsza frajda z jazdy
2.0 16v abf vs. 1.8T
a digifanta się nie boisz? Toć to większy problem niż ME.
Problem jest IMHO z dupy. Wsadzenie ABFa jest głupie chyba, że jeździsz rajdy i nie chcesz mieć mnożnika za turbo.
Problem jest IMHO z dupy. Wsadzenie ABFa jest głupie chyba, że jeździsz rajdy i nie chcesz mieć mnożnika za turbo.
2.0 16v abf vs. 1.8T
nie,autko ma służyć jako weekendowy bolid lub od czasu do czasu na 1/4 mili.dochodzi jeszcze kwestia co prędzej znajdzie się w dobrym stanie.jakby nie patrzeć 1.8t jest mnóstwo więc przebierać jest też w czym
- Andrzej32
- Ma gadane
- Kontakt:
Dlaczego ma się bac digifanta jaki znim problem Rozwojowe napewno 1.8T ale tez trzeba brac pod uwagę na ile ma sie rozwijac bo koszty rosna niemiłosiernie a co do bezawarynosci i exploatacji ABF. Zalezy jaką kase liczysz na rozwijanie silnika Ja jako uzytkownik ABF-a od 2005 roku obstane za ABF-em. Lejesz i jeździsz nic Cie nie obchodzi poza standartowymi wymianami.uysy pisze:a digifanta się nie boisz? Toć to większy problem niż ME.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=501684
2.0 16v abf vs. 1.8T
300PS z 1.8T kosztuje jakieś śmieszne pieniądze - to rozwojowość dosyć niezła.przy czym byłoby najmniej przeróbek i która jednostka jest bardziej rozwojowa
ABF to nie wiem czemu wychwalany motor... Fajnie może i jeździ ale 150PS z dwóch litrów? (i to dobry egzemplarz cza trafić) Brakuje mu stu koni do określenia dobrym fabrycznie silnikiem. O rozwojowości nie wspomnę...
- Andrzej32
- Ma gadane
- Kontakt:
Nie wiem jakie pieniądze są dla Ciebie śmieszne żeby 300KM żrobić w 1.8T i żeby auto jeździło w miare bezawaryjne i było pewne. 150 KM z dwóch litrów toż to norma przy takiej pojemnosci bez doładowania ale niema się co spierać bo to są poprostu dwa rózne silnikiuysy pisze:300PS z 1.8T kosztuje jakieś śmieszne pieniądze - to rozwojowość dosyć niezła.przy czym byłoby najmniej przeróbek i która jednostka jest bardziej rozwojowa
ABF to nie wiem czemu wychwalany motor... Fajnie może i jeździ ale 150PS z dwóch litrów? (i to dobry egzemplarz cza trafić) Brakuje mu stu koni do określenia dobrym fabrycznie silnikiem. O rozwojowości nie wspomnę...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=501684
2.0 16v abf vs. 1.8T
raczej 3X większe, skrzynia do wymiany na 02A, co daje wymianę sterowania biegami, sprzęgłem itp. o zawieszeniu układu napędowego nie wspomnę. Z elektryki tej co masz nie zostaje dosłownie pod maską nic oryginalnego, do tego orurowanie pod IC z kompletnym customowym dolotem (ori z Golfa 4 nie wejdzie). Wydechu nie licze bo do obu silników trzeba nowy od podstaw. Do tego pamiętaj, ze 1.8T jest "trochę" wyższy niż ABF.caleczka pisze:w tym 1.8 boje się trochę tej elektroniki bo jest jej sporo no i koszty są 2x większe.jednak wiadomo ze T to większy moment obrotowy i pewnie lepsza frajda z jazdy
Podsumowując:
-koszty zakupu i robocizny zmiany silnika: ABF bije 1.8T kilka razy
-podnoszenie mocy: odwrotnie
2.0 16v abf vs. 1.8T
no co do zmiany elektroniki to ja wiem.czy na abf czy na 1.8t tak czy siak bd kupował całego dawce więc z tym nie będzie problemu.
Czekam na dalszy rozwój watku żeby zebrać jak najwięcej opinii.
Wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Czekam na dalszy rozwój watku żeby zebrać jak najwięcej opinii.
Wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam