Szarpanie przy wolnym wkrecaniu na obroty!! 1.4
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.Jestem nowym uzytkowniekiem forum jak i marki VW.Kupiłem golfa 3 silnik 1.4 benzyna na monowtrysku z tego co zdążyłem się dowiedzieć.Problem...
1.Auto generalnie jeździ bardzo dobrze jest zrywne przyśpiesza nie zamula tylko wlaśnie...falują obroty nie zawsze co jakiś czas tj co kilkadziesiąt sekund,oraz kiedy delikatnie pomalu przepustnicą dodaje gazu powiedzmy wkrecam go do 2,5 tys obrotów i na tym poziomie zatrzymuje przepustnice wtedy zaczynają się problemy...szarpie silnikiem delikatnie tak jakby nie spalał paliwa w cyklu coś ala przestawiony zapłon,delikatnie wali wtedy w wydech....nie są to bardzo znaczne wibracje poprostu silnik nie pracuje tak jak powinien.Pytanie o przyczynę bądź kierunek problemu?? wymienione świece jak narazie.myślę że przewody czy palec bądź cała kopułka nie powinny powodować takiego problemu bo auto zachowywało by się dziwnie np podczas przyspieszania.a tu przy stanowczym wkręcaniu na obroty zachowuje się idealnie.??
Przyczyny??pomysły??: uszkodzony monowtrysk ??jakiś czujnik?? Help:/????/
2.Temperatura na desce podczas postoju około 90 stopni podczas jazdy 70-75.czesto jakby uruchamia się wentylator??bardziej zepsuty termostat czy czujnik temperatury??
Dzięki za sugestie i pomoc z góry. z drugim problemem myślę że jakoś zawalczę lecz 1 jest już zagadką??:)
1.Auto generalnie jeździ bardzo dobrze jest zrywne przyśpiesza nie zamula tylko wlaśnie...falują obroty nie zawsze co jakiś czas tj co kilkadziesiąt sekund,oraz kiedy delikatnie pomalu przepustnicą dodaje gazu powiedzmy wkrecam go do 2,5 tys obrotów i na tym poziomie zatrzymuje przepustnice wtedy zaczynają się problemy...szarpie silnikiem delikatnie tak jakby nie spalał paliwa w cyklu coś ala przestawiony zapłon,delikatnie wali wtedy w wydech....nie są to bardzo znaczne wibracje poprostu silnik nie pracuje tak jak powinien.Pytanie o przyczynę bądź kierunek problemu?? wymienione świece jak narazie.myślę że przewody czy palec bądź cała kopułka nie powinny powodować takiego problemu bo auto zachowywało by się dziwnie np podczas przyspieszania.a tu przy stanowczym wkręcaniu na obroty zachowuje się idealnie.??
Przyczyny??pomysły??: uszkodzony monowtrysk ??jakiś czujnik?? Help:/????/
2.Temperatura na desce podczas postoju około 90 stopni podczas jazdy 70-75.czesto jakby uruchamia się wentylator??bardziej zepsuty termostat czy czujnik temperatury??
Dzięki za sugestie i pomoc z góry. z drugim problemem myślę że jakoś zawalczę lecz 1 jest już zagadką??:)
Re: Szarpanie przy wolnym wkrecaniu na obroty!! 1.4
Może jakaś podpowiedz??nic nikomu nie przychodzi do głowy??
Nie pisz posta pod postem. Drugi problem to na bank termostat.
Do pierwszego problemu: Wyczyść przepustnicę i silniczek krokowy, oraz zresetuj komputer - odłącz go lub klemę od akumulatora.
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
aku już odłączałem wcześniej...niestety nie pomogło...za wyczyszczenie przepustnicy będę brał się jutro,ale gdyby to było przyczyną czy przy gwałtownym dodawaniu gazu auto nie powinno szarpać lub dawać dziwne oznaki??to strzelanie w wydech czy to była by wina zasyfiałej przepustnicy??
Dokładniej, to silniczka krokowego. Może się po prostu zacina przy delikatnym dociskaniu, a jak otworzysz przepustnicę zdecydowanie, to i on się obraca dobrze.
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Jeszcze jedno pytanko...czy źle ustawiony zapłon mógłby powodować takie objawy jak opisuje w pkt 1????auto przyspiesza wzorowo odpala na pstryk a przy trzymaniu obrotów na jednym poziomie skutkuje duszeniem sie silnika i stukami w wydech..
Może tak być. Może być też coś z samym aparatem zapłonowym, że kąt wyprzedzenia na niskich obrotach jest zły.
A cewka zapłonowa może ma przebicie, tak samo kable. Skoro strzela w wydech, to gubi zapłony, lub zapłon jest za późny, lub mieszanka jest za bogata, lub jest zły kąt wtrysku, albo lambda ...
Silniczek krokowy ma znaczenie tylko na wolnych obrotach - bo jest od tego żeby pominąć przepustnicę, w gaźnikach służył do tego kanał bocznikowy regulowany śrubką, w układach wtryskowych tą śrubkę przejął właśnie silniczek krokowy. I jeśli silnik faluje lub nie trzyma obrotów jałowych to wtedy jest krokowiec walnięty. Jak dzieje się coś na obrotach to albo zapłon albo wtrysk. Ewentualnie czujnik temp. płynu, może jest walnięty i cały czas jeździ na "ssaniu".
Silniczek krokowy ma znaczenie tylko na wolnych obrotach - bo jest od tego żeby pominąć przepustnicę, w gaźnikach służył do tego kanał bocznikowy regulowany śrubką, w układach wtryskowych tą śrubkę przejął właśnie silniczek krokowy. I jeśli silnik faluje lub nie trzyma obrotów jałowych to wtedy jest krokowiec walnięty. Jak dzieje się coś na obrotach to albo zapłon albo wtrysk. Ewentualnie czujnik temp. płynu, może jest walnięty i cały czas jeździ na "ssaniu".