Remont generalny silnika Golf IV 1.4 16v AKQ
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Szanownych Forumowiczów i kłaniam się nisko. Zwracam się z prośbą bo chyba czeka mnie remont generalny silnika jak w tytule i poszukuje na terenie woj. Łódzkiego sprawdzonego , nie drogiego warsztatu/mechanika który by wykonał taki remont. Silnik bierze mi olej, jest on również w filtrze paliwa, przy dodaniu gwałtownie gazu słychać stukot taki metaliczny, nie wiem do głowy przychodzi mi tylko generalka ale może Szanowni koledzy polecicie sprawdzonego mechanika który by może bez kapitalki pomógł a jak już by trza było to również taki remont wykonał. pozdrawiam
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
-Silniki 1.4 znane sa z apetytu na oliwę. pytanie tylko ile go łyka?
-jeśli chodzi o filtr paliwa, a raczej powietrza. proponuje oczyścić odmę.
-stuki dochodzą z popychaczy zaworow. jesli to Ci poprawi humor to u mnie jest tak samo, a jeżdżę juz AKQ czwarty rok i z silnikiem nie mam kłopotów
-jeśli chodzi o filtr paliwa, a raczej powietrza. proponuje oczyścić odmę.
-stuki dochodzą z popychaczy zaworow. jesli to Ci poprawi humor to u mnie jest tak samo, a jeżdżę juz AKQ czwarty rok i z silnikiem nie mam kłopotów
Dzięki Waqa za odpowiedz , tak oczywiście błąd mój- olej jest w filtrze powietrza. U mnie bierze oleju jakiś litr na 800km, jakiś rok temu olej był od wymiany do wymiany bez żadnego ubytku , dlatego obawiam się aby gdzieś w drodze czasem nie stanąć i mieć względnie przygotowane wyjście remontu/namiary na solidnego fachowca który już to robił/. Jak zmieniałem filtr powietrza właśnie oleju więcej było od okolic nie wiem czy dobrze określę - bodajże przepustnicy , od okolic odmy też ale mniej .Ostatnio znajomy podrzucił mi tel do mechanika koło Skierniewic , zadzwoniłem później podjechałem gość zaśpiewał sobie 3500zł - stanowczo za dużo, co więcej jak później dowiedziałem się już po fakcie gość robi tylko diesla., więc na AKQ by się uczył a ewentualne błędy korygował by grubą kasą. Zależy mi na remoncie gdyby była ostateczność właśnie a nie na wymianie, bo po remoncie wiem co mam.
Gregson7,
ja kupilem golfa z zatarta gora z mysla o remoncie. Dzisiaj dokonczylem rozbieranie silnika i blok idzie na pomiar - owalizacja tuleji cylindrow, zuzycie gladzi cylindrow. Bez takich pomiarow ciezko bedzie powiedziec czy ten blok co masz bedzie nadawal sie do remontu czy tez nie - watpie zeby takie zuzycie oleju wynikalo z zajechanych uszczelniaczy zaworow wiec wina mozna obarczac zapieczone, zasmolone pierscienie. Sam tez szukam silnika do swojego Golfa i jak kupie to bede remontowal tak czy siak, nawet jesli kupie sprawny silnik.
ja kupilem golfa z zatarta gora z mysla o remoncie. Dzisiaj dokonczylem rozbieranie silnika i blok idzie na pomiar - owalizacja tuleji cylindrow, zuzycie gladzi cylindrow. Bez takich pomiarow ciezko bedzie powiedziec czy ten blok co masz bedzie nadawal sie do remontu czy tez nie - watpie zeby takie zuzycie oleju wynikalo z zajechanych uszczelniaczy zaworow wiec wina mozna obarczac zapieczone, zasmolone pierscienie. Sam tez szukam silnika do swojego Golfa i jak kupie to bede remontowal tak czy siak, nawet jesli kupie sprawny silnik.
Dudix83 a znasz jakiegoś dobrego fachowca od tych silników w okolicach Łódzkiego aby określił co i jak jest u mnie? pozdrawiam
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
szukaj/pytaj na grupie regionalnej viewforum.php?f=124" onclick="window.open(this.href);return false;Gregson7 pisze: poszukuje na terenie woj. Łódzkiego sprawdzonego , nie drogiego warsztatu/mechanika który by wykonał taki remont
nie znam. Raczej nie trzeba byc fachowcem tylko od "tych" silnikow. Ja sam zaczynalem od silnikow hondy, przez ople i potem jakie sie trafily..... Kwestia bycia bardzo dokladnym i trzymania sie wszelkich wytycznych z manuala odnosnie wartosci granicznych.