Remont generalny silnika Golf IV 1.4 16v AKQ

Tutaj piszemy o problemach związanych z mechaniką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Gregson7
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Gregson7 » czw cze 13, 2013 17:40

Witam Szanownych Forumowiczów i kłaniam się nisko. Zwracam się z prośbą bo chyba czeka mnie remont generalny silnika jak w tytule i poszukuje na terenie woj. Łódzkiego sprawdzonego , nie drogiego warsztatu/mechanika który by wykonał taki remont. Silnik bierze mi olej, jest on również w filtrze paliwa, przy dodaniu gwałtownie gazu słychać stukot taki metaliczny, nie wiem :banghead: do głowy przychodzi mi tylko generalka ale może Szanowni koledzy polecicie sprawdzonego mechanika który by może bez kapitalki pomógł a jak już by trza było to również taki remont wykonał. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » pt cze 14, 2013 06:46

-Silniki 1.4 znane sa z apetytu na oliwę. pytanie tylko ile go łyka?
-jeśli chodzi o filtr paliwa, a raczej powietrza. proponuje oczyścić odmę.
-stuki dochodzą z popychaczy zaworow. jesli to Ci poprawi humor to u mnie jest tak samo, a jeżdżę juz AKQ czwarty rok i z silnikiem nie mam kłopotów :bajer:

Gregson7
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Gregson7 » pt cze 14, 2013 09:24

Dzięki Waqa za odpowiedz , tak oczywiście błąd mój- olej jest w filtrze powietrza. U mnie bierze oleju jakiś litr na 800km, jakiś rok temu olej był od wymiany do wymiany bez żadnego ubytku , dlatego obawiam się aby gdzieś w drodze czasem nie stanąć i mieć względnie przygotowane wyjście remontu/namiary na solidnego fachowca który już to robił/. Jak zmieniałem filtr powietrza właśnie oleju więcej było od okolic nie wiem czy dobrze określę - bodajże przepustnicy , od okolic odmy też ale mniej .Ostatnio znajomy podrzucił mi tel do mechanika koło Skierniewic , zadzwoniłem później podjechałem gość zaśpiewał sobie 3500zł - stanowczo za dużo, co więcej jak później dowiedziałem się już po fakcie gość robi tylko diesla., więc na AKQ by się uczył a ewentualne błędy korygował by grubą kasą. Zależy mi na remoncie gdyby była ostateczność właśnie a nie na wymianie, bo po remoncie wiem co mam.

dudix83
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dudix83 » pt cze 14, 2013 10:54

Gregson7,
ja kupilem golfa z zatarta gora z mysla o remoncie. Dzisiaj dokonczylem rozbieranie silnika i blok idzie na pomiar - owalizacja tuleji cylindrow, zuzycie gladzi cylindrow. Bez takich pomiarow ciezko bedzie powiedziec czy ten blok co masz bedzie nadawal sie do remontu czy tez nie - watpie zeby takie zuzycie oleju wynikalo z zajechanych uszczelniaczy zaworow wiec wina mozna obarczac zapieczone, zasmolone pierscienie. Sam tez szukam silnika do swojego Golfa i jak kupie to bede remontowal tak czy siak, nawet jesli kupie sprawny silnik.

Gregson7
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Gregson7 » sob cze 15, 2013 19:17

Dudix83 a znasz jakiegoś dobrego fachowca od tych silników w okolicach Łódzkiego aby określił co i jak jest u mnie? pozdrawiam

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob cze 15, 2013 19:45

Gregson7 pisze: poszukuje na terenie woj. Łódzkiego sprawdzonego , nie drogiego warsztatu/mechanika który by wykonał taki remont
szukaj/pytaj na grupie regionalnej viewforum.php?f=124" onclick="window.open(this.href);return false;

dudix83
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dudix83 » sob cze 15, 2013 19:56

nie znam. Raczej nie trzeba byc fachowcem tylko od "tych" silnikow. Ja sam zaczynalem od silnikow hondy, przez ople i potem jakie sie trafily..... Kwestia bycia bardzo dokladnym i trzymania sie wszelkich wytycznych z manuala odnosnie wartosci granicznych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mechanika”