koniecznie kupować, ja mierzyłem ostatnio 6mm dystanse to nawet jednego obrotu na ori śrubie nie szło zrobićorzech17111 pisze: moze dystans 5mm..(tu pytanie musze kupowac dluzsze sruby o 5mm ??)
Opony i felgi do Golfa MK IV, Bory
Witam, wejdzie do mkIV na 5x100 felga 5x98? ponoć ma wejść ale czy napewno?
i nie trzeba by było dystansów przy 17"8j et30?
i nie trzeba by było dystansów przy 17"8j et30?
na śrubach pływających powinno wejść, wiem że pod 4x100 na takich śrubach podchodzi 4x98 czyli powinna być analogiastunte pisze:wejdzie do mkIV na 5x100 felga 5x98?
nie trzeba dystansówstunte pisze: nie trzeba by było dystansów przy 17"8j et30?
- orzech17111
- Forum Master
- Kontakt:
no widzisz wlasnie zalezy jakie sruby masz. no mi wystawala prawie polowa sruby jak byl dystans 5mm. gadalem z facetem na uczelni od inzynierkit o mowi ze na spokojnie by dala rade tak ze tu tez zalezy kto jakie ma sruby.Wesley pisze:koniecznie kupować, ja mierzyłem ostatnio 6mm dystanse to nawet jednego obrotu na ori śrubie nie szło zrobić
przymiarka 215/35 była na 8". beznadzieja :/. 205/40 wyglada duzo lepiej
O czym Ty, Drogi Kolego, piszesz ;]? Proszę o jakąś podkładkę do takich herezji ;]orzech17111 pisze:ze szkoly wiem ze sruba ma pełną "twardosc" gdy wchodzi 1/3 długosci gwintu (całosci)
- orzech17111
- Forum Master
- Kontakt:
Shmatan, czy ja wiem czy herezje , gadalem z wykładowca to mowi ze jezeli wystaje 5mm (patrzac na długosc całej sruby) to powinna wytrzymac wiadomo co innego teoria co innego praktyka
orzech17111, bardziej mi chodzi o podstawę do tego cytatu który napisałeś. Bo to są herezje. Ew. napisz w jakiej szkole uczą czegoś takiego żebym wiedział gdzie dzieciaka nigdy nie posyłać.
Skoro wykładowca mówił że wystarczy wystawanie 5mm to generalnie albo Cię nie zrozumiał, albo nie ma pojęcia o samochodach. Czemu? otóż gwint w który wkręcasz śrubę przechodzącą przez felgę (wystającą w tym wypadku 5mm) znajduje się w piaście, a między felgą a piastą znajduje się tarcza hamulcowa której grubość wynosi... tak - ponad 5mm. To oznacza że śruba wystająca 5mm z felgi NIE MOŻE złapać nawet ćwierć obrotu, nie może dotknąć gwintu, nie może... utrzymać koła.
Kontynuując temat dalej, wykładowcy pewnie chodziło o warunki pracy i wytrzymałości gwintów. One zakładają że w gwincie (dokręconym bez zbliżania się do granicy plastyczności) z racji dokładności pasowania pracują jedynie 2-3 zwoje, co z wypadku skoku 1.5mm (vw) daje nam 4.5mm, ale z głębszych powodów założenia te nie znajdują tutaj logicznego zastosowania.
orzech17111 pisze:ale ze szkoly wiem ze sruba ma pełną "twardosc" gdy wchodzi 1/3 długosci gwintu (całosci)
Skoro wykładowca mówił że wystarczy wystawanie 5mm to generalnie albo Cię nie zrozumiał, albo nie ma pojęcia o samochodach. Czemu? otóż gwint w który wkręcasz śrubę przechodzącą przez felgę (wystającą w tym wypadku 5mm) znajduje się w piaście, a między felgą a piastą znajduje się tarcza hamulcowa której grubość wynosi... tak - ponad 5mm. To oznacza że śruba wystająca 5mm z felgi NIE MOŻE złapać nawet ćwierć obrotu, nie może dotknąć gwintu, nie może... utrzymać koła.
Kontynuując temat dalej, wykładowcy pewnie chodziło o warunki pracy i wytrzymałości gwintów. One zakładają że w gwincie (dokręconym bez zbliżania się do granicy plastyczności) z racji dokładności pasowania pracują jedynie 2-3 zwoje, co z wypadku skoku 1.5mm (vw) daje nam 4.5mm, ale z głębszych powodów założenia te nie znajdują tutaj logicznego zastosowania.
Od tego jest teoria, żeby poprawnie zastosowana sprawdzała się w praktyce, wierz mi.orzech17111 pisze:wiadomo co innego teoria co innego praktyka
-
- Nowicjusz
witam jestem nowym użytkownikiem mam pytanie czy takie felgi wejda do bory kombi narazie jest seryjny zawias ale juz szukam jakiegos zawiasu zeby ja obnizyc ( jezeli ktos z uzytkownikow ma taki zawias na sprzedaz prosze pisac).
http://tablica.pl/oferta/mam-mt1-18-5x1 ... 2db344cb5c" onclick="window.open(this.href);return false;
dziekuje za pomoc
http://tablica.pl/oferta/mam-mt1-18-5x1 ... 2db344cb5c" onclick="window.open(this.href);return false;
dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony śr cze 26, 2013 00:04 przez emil020287, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Panowie czy jest możliwość zastosowania felg 7.5x18 5x108 ET 40 do Golfa MK4?
Panowie czy jest możliwość zastosowania felg 7.5x18 5x108 ET 40 do Golfa MK4?
emil020287, wejdą
rc-men, z zastosowaniem dystansu zmieniającego rozstaw mogą być na granicy błotnika
rc-men, z zastosowaniem dystansu zmieniającego rozstaw mogą być na granicy błotnika
VR6-->drze się nie do wytrzymania, w ogóle nie jedzie, trzepie, a jeźdzę jak *#cenzura#*, cała wypłata na benę w jedną noc
Z tego co czytałem min. dystans zmieniający rozstaw to 20mm. Do tego opony 225/40. Na styk to bedzie?
rc-men, jak felga pozwoli i tokarz kumaty to i 13mm może być
z taką oponą moze być ciężko bardziej bym myślał o 215/35
z taką oponą moze być ciężko bardziej bym myślał o 215/35
VR6-->drze się nie do wytrzymania, w ogóle nie jedzie, trzepie, a jeźdzę jak *#cenzura#*, cała wypłata na benę w jedną noc
- dżodżo1986
- Mały gagatek
Re: Opony i felgi do Golfa MK IV, Bory
Załóż opony na to 205/40/18, wyjdzie Ci et20 z przodu(dystans 20mm) i nie będzie wystawało, na tył proponował bym dystans w granicach 23-25. Na poprzedniej stronie masz zdjęcie mojej bory z takimi oponami ale na feldze 8J i przód ET24, tył ET19 a masz felgę 0.5" węższąrc-men pisze:Z tego co czytałem min. dystans zmieniający rozstaw to 20mm. Do tego opony 225/40. Na styk to bedzie?
Witam,
obecnie mam stalowe felgi 6JX 15H2 ET38 z oponami 195/60/R15, ostatnio kupiłem felgi aluminiowe 7JX 15H@ ET37 z oponami 195/65/R15. Niestety nowe felgi nie pasują i potrzebuję dystanse. Mógłby mi ktoś służyć dobrą radą i powiedzieć jakie dystanse mają być, żeby wszystko było dobrze
Pozdrawiam
obecnie mam stalowe felgi 6JX 15H2 ET38 z oponami 195/60/R15, ostatnio kupiłem felgi aluminiowe 7JX 15H@ ET37 z oponami 195/65/R15. Niestety nowe felgi nie pasują i potrzebuję dystanse. Mógłby mi ktoś służyć dobrą radą i powiedzieć jakie dystanse mają być, żeby wszystko było dobrze
Pozdrawiam