problem z podświetleniem deski rozdzielczej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Panowie od 2 dni trapi mnie problem z oświetleniem deski rozdzielczej (oświetlenie włącznika świateł, oświetlenie licznika wraz z podświetleniem wyświetlaczy, oświetlenie panelu nawiewu, włącznik podgrzewania tylnej szyby i chyba oświetlenie zapalniczki). Mianowicie odpalając wczoraj rano auto wszytko świeciło prawidłowo. W drodze do pracy zauważyłem że wszystko zgasło, bądź mocno zciemniało, na tyle że nie było widoczne w świetle dziennym. W drodze powrotnej z pracy zrobił się cyrk totalny. Przez parę sekund po załączeniu wszystko świecie prawidłowo po czym przygasa i mruga.
W weekend majstrowałem przy oświetleniu wyłącznika świateł zmieniając go na zestaw od kolegi achamerski i przez dwa dni wszystko działało prawidłowo.
Z objawów i informacji o usterkach ściemniacza oświetlenia zakładam że to właśnie jego wina, stąd też pytanie. Które piny potencjometru zmostkować w celu obejścia ściemniacza?
Jeszcze dzisiaj po pracy kupie zestaw bezpieczników i na wszelki wypadek wymienię bezpiecznik nr 16 i chyba 21, ale po oględzinach wyglądały na sprawne.
Panowie od 2 dni trapi mnie problem z oświetleniem deski rozdzielczej (oświetlenie włącznika świateł, oświetlenie licznika wraz z podświetleniem wyświetlaczy, oświetlenie panelu nawiewu, włącznik podgrzewania tylnej szyby i chyba oświetlenie zapalniczki). Mianowicie odpalając wczoraj rano auto wszytko świeciło prawidłowo. W drodze do pracy zauważyłem że wszystko zgasło, bądź mocno zciemniało, na tyle że nie było widoczne w świetle dziennym. W drodze powrotnej z pracy zrobił się cyrk totalny. Przez parę sekund po załączeniu wszystko świecie prawidłowo po czym przygasa i mruga.
W weekend majstrowałem przy oświetleniu wyłącznika świateł zmieniając go na zestaw od kolegi achamerski i przez dwa dni wszystko działało prawidłowo.
Z objawów i informacji o usterkach ściemniacza oświetlenia zakładam że to właśnie jego wina, stąd też pytanie. Które piny potencjometru zmostkować w celu obejścia ściemniacza?
Jeszcze dzisiaj po pracy kupie zestaw bezpieczników i na wszelki wypadek wymienię bezpiecznik nr 16 i chyba 21, ale po oględzinach wyglądały na sprawne.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Moze zrobily sie zimne luty na potencjometrze od regulacji jasnosci podswietlenia...potraktuj styki lutownica...moze pomoze:).
Niestety poprawa lutów nie pomogla. Bezpieczniki też wymienione i żadnej poprawy
- Mavrick
- Kontakt:
Zobacz jeszcze czy nie wypial sie ktorys z kabelkow w skrzynce bezpiecznikow...kabelki (szaro-zielone) odpowiedzialne za podstwietlenie wpiete sa w koszczyki nad przekaznikami. Mozesz jeszcze sprawdzic czy po wlaczeniu swiatel pojawia sie napiecie na kablu (szaro-zielonym) wychodzacym z wlacznika swiatel.
Napięcie pojawia się na wejściu do włącznika (gruby szaro-niebieski) po przekręceniu kluczyka i wychodzi (cienki szaro-niebieski) po przełączeniu w pozycje świateł postojowych/mijania, tyle że napięcie skacze/zanika co skutkuje mruganiem i przygasaniem podświetlenia.
Dlatego chciałem uzyskać informację jak obejść potencjometr na płytce drukowanej, aby wyeliminować lub potwierdzić jego awarię i przez pewien czas jeździć bez niego. Znalazłem informację że można zmostkować w kostce oba szare-niebieskie kable, ale wtedy podświetlenie będzie pojawiać się zaraz po przekręceniu stacyjki, co mnie nie urządza na tą chwile.
Dlatego chciałem uzyskać informację jak obejść potencjometr na płytce drukowanej, aby wyeliminować lub potwierdzić jego awarię i przez pewien czas jeździć bez niego. Znalazłem informację że można zmostkować w kostce oba szare-niebieskie kable, ale wtedy podświetlenie będzie pojawiać się zaraz po przekręceniu stacyjki, co mnie nie urządza na tą chwile.
- Paweł Marek
- V.I.P.
mavric, proponuję ci abyś najpierw popatrzył czy składając włącznik dobrze "mechanicznie " to zrobiłeś - chodzi o odpowiednie ustawienie pokrętła regulacji podświetlenia przy składaniu zeby wskoczyło w ząbek potencjometru, może niedokładnie to opisałem ale najpierw kwestia mechniczna potem elektryczna, a jeśli to nic nie da to widząc potencjometr na płytce nie umiesz mu nóżek na krótko połączyć?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Mechanicznie wszystko wygląda że prawidłowo składam, cypel z pokrętła zaskakuje w mechanizm potencjometru. Co do połączenia na krótko, nóżek jest aż 3, połączyłem dwie które miały min opór przy ustawieniu na max świecenie i max opór przy ustawieniu na min świecenie. Moja logika chyba nie była prawidłowa bo po tym zabiegu oświetlenie przestało całkowicie świecić. Po ponownym rozebraniu włącznika i jego oględzinach zaobserwowałem spalony jeden rezystor Plus tej całej sytuacji jest taki że po odlutowaniu mostka oświetlenie deski rozdzielczej powróciło, a potencjometr działa (tzn można przyciemnić podświetlenie). Przygasanie i mruganie oświetlenia dalej można zaobserwować. Muszę się zaopatrzyć w drugi włącznik i sprawdzić na nim działanie oświetlenia.
EDIT:
Problem rozwiązany. Podmiana włącznika nic nie dała więc rozebrałem całe oświetlenie kokpitu. Winne było zmienione oświetlenie zapalniczki powodujące zwarcie.
EDIT:
Problem rozwiązany. Podmiana włącznika nic nie dała więc rozebrałem całe oświetlenie kokpitu. Winne było zmienione oświetlenie zapalniczki powodujące zwarcie.
-
- Nowicjusz
kilka dni temu zginęło mi podświetlenie panelu nawiewu... zmieniłem żarówkę, mimo to nie świeci... gdzie szukać przyczyny??
-
- Nowicjusz
Re: problem z podświetleniem deski rozdzielczej
Witam
Jaki typ żarówki tam pasuje ? (do oświetlenia panelu nawiewu) - czyli jaki trzonek żarówki ?
Jaki typ żarówki tam pasuje ? (do oświetlenia panelu nawiewu) - czyli jaki trzonek żarówki ?
- Mavrick
- Kontakt:
Sprawdz kabelki (szaro-zielony) w koszyczkach nad przekaznikami.przemkoski84 pisze:kilka dni temu zginęło mi podświetlenie panelu nawiewu... zmieniłem żarówkę, mimo to nie świeci... gdzie szukać przyczyny??
Cos takiego: http://www.brightec.pl/userfiles/produk ... w2x46d.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;Franz_1981 pisze:Jaki typ żarówki tam pasuje ? (do oświetlenia panelu nawiewu) - czyli jaki trzonek żarówki ?
-
- Nowicjusz
tyle co na obrazku to ja wiem - pytam o typ trzonka, bo ta żaróweczka jest nietypowo mała
- Mavrick
- Kontakt:
Nie ma raczej okreslenia na taka zaroweczke...przejdz sie do elektronicznego i powiedz ze potrzebujesz zaroweczki do podswietlenia konsoli w samochodzie...jezeli sprzedawca bedzie ogarniety to bedzie wiedzial o jaka chodzi.Franz_1981 pisze:tyle co na obrazku to ja wiem - pytam o typ trzonka, bo ta żaróweczka jest nietypowo mała
-
- Nowicjusz
nad którymi przekaźnikami?? bo są jakieś pod maską i przy bezpiecznikach...
- Mavrick
- Kontakt:
Nad przekaznikami w skrzynce bezpiecznikow...rozumiem ze mowimy o mk3?;).przemkoski84 pisze:nad którymi przekaźnikami?? bo są jakieś pod maską i przy bezpiecznikach...