Brak iskry golf 3 silnik AFT
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, jak w temacie nagle przestał jeździć. Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi.
Tyle co zdążyłem ustalić wg porad z forum:
iskry nie ma na głównym kablu WN biegnącym z cewki na aparat zapłonowy, sprawdziłem na cewkę przychodzi 12V (skrajne piny w kostce), na środkowym pinie podaje impulsy przy kręceniu rozrusznikiem,
na kostkę 3 pinową do aparatu zapłonowego (na skrajne piny) przychodzi napięcie i podaje impulsy ze środkowego pinu, próbowałem też metody "na szpilkę"- czyli przy włączonym zapłonie i odpiętej kostce od aparatu zapłonowego stykałem środkowy pin kostki do masy- iskra się nie pojawiła- co wykluczałoby Halla tak sądzę,
badałem także miernikiem czy pojawia się napięcie na uzwojeniu pierwotnym cewki (beru-pod tą plastikową małą osłonką są styki) przy kręceniu rozrusznikiem- nie ma nic żadnego napięcia.\,
na kompie wywaliło błąd sondy lambda-sporadyczny , i błąd 513- czujnik prędkości obrotowej silnika G28 sygnał poza wartościami granicznymi-błąd sporadyczny.
Powiedzcie mi co jeszcze mam sprawdzić????, aha pompa podaje paliwo, obrotomierz wstaje gdy rozrusznik kręci, kontrolki ok.
Tyle co zdążyłem ustalić wg porad z forum:
iskry nie ma na głównym kablu WN biegnącym z cewki na aparat zapłonowy, sprawdziłem na cewkę przychodzi 12V (skrajne piny w kostce), na środkowym pinie podaje impulsy przy kręceniu rozrusznikiem,
na kostkę 3 pinową do aparatu zapłonowego (na skrajne piny) przychodzi napięcie i podaje impulsy ze środkowego pinu, próbowałem też metody "na szpilkę"- czyli przy włączonym zapłonie i odpiętej kostce od aparatu zapłonowego stykałem środkowy pin kostki do masy- iskra się nie pojawiła- co wykluczałoby Halla tak sądzę,
badałem także miernikiem czy pojawia się napięcie na uzwojeniu pierwotnym cewki (beru-pod tą plastikową małą osłonką są styki) przy kręceniu rozrusznikiem- nie ma nic żadnego napięcia.\,
na kompie wywaliło błąd sondy lambda-sporadyczny , i błąd 513- czujnik prędkości obrotowej silnika G28 sygnał poza wartościami granicznymi-błąd sporadyczny.
Powiedzcie mi co jeszcze mam sprawdzić????, aha pompa podaje paliwo, obrotomierz wstaje gdy rozrusznik kręci, kontrolki ok.
Czepiałbym się przekaźnika systemowego i czujnika położenia wału , on odpowiada za iskrę, nie czujnik halla w aparacie .
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
nie sądzę, chociaż kto wie...., cxzekam dalej może ktoś mądry się wypowie.
Re: Brak iskry golf 3 silnik AFT
Masz na myśli przekaźnik nr. 30?jeryk10 pisze:Czepiałbym się przekaźnika systemowego i czujnika położenia wału , on odpowiaza iskrę, nie czujnik halla w aparacie .
Jest jakiś sposób żeby sprawdzić ten czujnik położenia wału?
Niech mi ktoś powie - na środkowy pin do kostki cewki przychodzi impuls z plusa czy z minusa?
Bardzo proszę o odpowiedź
Bardzo proszę o odpowiedź
W metodzie na szpilkę iskra się nie pojawiała na przewodzie od cewki, czy jak? Bo jeżeli sprawdzasz tą metodą to wypinasz przewód cewki od kopułki, kładziesz go na np na silniku i wtedy szpilką wpiętą w środkowy pin wtyczki z aparatu zapłonowego dotykasz szybko masy. Jak pokaże się iskra na przewodzie od cewki to uwalony hall.
Czy tak to sprawdzałeś ?
Czy tak to sprawdzałeś ?
pawel3 pisze:badałem także miernikiem czy pojawia się napięcie na uzwojeniu pierwotnym cewki (beru-pod tą plastikową małą osłonką są styki) przy kręceniu rozrusznikiem- nie ma nic żadnego napięcia.
Chyba wiecej nie musisz już sprawdzać. podmień cewkę to będziesz mieć pewność.pawel3 pisze:Powiedzcie mi co jeszcze mam sprawdzić????
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
Dokladnie tak . Na przewód od cewki założyłem świece Dałem ja do masy, włączyłem zapłon i wbita szpilką w środkowy pin dotykałem do masy i nic. Kostkę miałem wypieta z aparatu czy może ma być wpieta jak się bada?jameess pisze:W metodzie na szpilkę iskra się nie pojawiała na przewodzie od cewki, czy jak? Bo jeżeli sprawdzasz tą metodą to wypinasz przewód cewki od kopułki, kładziesz go na np na silniku i wtedy szpilką wpiętą w środkowy pin wtyczki z aparatu zapłonowego dotykasz szybko masy. Jak pokaże się iskra na przewodzie od cewki to uwalony hall.
Czy tak to sprawdzałeś ?
Nie mam cewki na zamianę
- Paweł Marek
- V.I.P.
pawel3, prosze cię. Każdy Golf III i wiele aut z grupy vw z tego okresu ma taką samą cewkę. Czyli można bardzo łatwo pożyczyć, a nową kupisz za stówkę. W ogóle nie ma sensu więcej pytać póki cewki na próbę nie podmienisz
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ok postaram się załatwić i podmienie a gdy nic nie da to co wtedy sprawdzić?. Ten czujnik położenia wału moze być przyczyną bo wywala błąd na vagu 513 jak wyze opisałem.Paweł Marek pisze:pawel3, prosze cię. Każdy Golf III i wiele aut z grupy vw z tego okresu ma taką samą cewkę. Czyli można bardzo łatwo pożyczyć, a nową kupisz za stówkę. W ogóle nie ma sensu więcej pytać póki cewki na próbę nie podmienisz
Sprzedaj go Arnoldowi. On go naprawi i nie bedziesz musiał sie męczyćB-)
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jezeli mnie pamiec nie myli to ten blad pojawia sie tylko na zgaszonym silniku...pawel3 pisze:Ok postaram się załatwić i podmienie a gdy nic nie da to co wtedy sprawdzić?. Ten czujnik położenia wału moze być przyczyną bo wywala błąd na vagu 513 jak wyze opisałem.
Problem rozwiązany.
Podmiana cewki załatwiła sprawę. Rzeczywiście po uruchomieniu silnika i sprawdzeniu vagiem błędu nr 513- czujnik prędkości obrotowej silnika G28 sygnał poza wartościami granicznymi-błąd sporadyczny- już nie pokazuje, ogólnie brak błędów.
Bardzo dziękuję wszystkim za porady.
Temat póki co zamknięty
Podmiana cewki załatwiła sprawę. Rzeczywiście po uruchomieniu silnika i sprawdzeniu vagiem błędu nr 513- czujnik prędkości obrotowej silnika G28 sygnał poza wartościami granicznymi-błąd sporadyczny- już nie pokazuje, ogólnie brak błędów.
Bardzo dziękuję wszystkim za porady.
Temat póki co zamknięty