Ryshard pisze:Podobno właśnie silnik SDI trafiłby w moje gusta - ekonomiczny, mało awaryjny.
Czy ta opinia jest prawdziwa?
Mam silnik SDI, co prawda w Fabii, ale w sumie SDI, to SDI. Co prawda w Golfie IV ma on 4KM więcej, ale też masa robi swoje, więc można założyć, że silniki te będą spisywać się tak samo w Golfie co w Fabii.
Co do ekonomiki - zużycie paliwa to jedno, a ceny części oraz częstotliwość napraw, to drugie. Co do tego drugiego, to jak znajdziesz auto z sensownym przebiegiem, to zapomnisz, co to naprawy, kupowanie części itp. Moja Fabia ma w tej chwili przejechane niecałe 240 tys. km. Od nowości do 200 tys. km była serwisowana w ASO, później w nieautoryzowanym serwisie. Od nowości nie w silniku nie było nic ruszane. Owszem, co 15 tys. wymiana oleju (niestety dość kosztowny 0W-40 Mobil1) i filtrów, po 220 tys. km wymienione świece żarowe i to w zasadzie wszystko.
Jeśli chodzi o ekonomiczność liczoną w zużyciu paliwa to tutaj też wygląda to bardzo fajnie. Średnie zużycie paliwa (przy czym 70%) to jazda w mieście, to 5,3l/100km. W trasie przy spokojnej jeździe bez problemu uzyskasz wyniki w okolicach 4,5 litra (jazda z klimą), oraz 3,5-4 (bez klimy). Ostatnio nawet przy bardzo spokojnej jeździe na dystansie 240 km, auto zużyło mi średnio 3,2l/100km. Na autostradzie przy tempomacie ustawionym na 150 km/h spala 6,5 i to jest max. jaki udało mi się uzyskać.
Ryshard pisze:Nie zależy mi kompletnie na mocy - do pracy dojeżdżam obwodnicą, nie jeżdżę dużo po mieście i raczej wolę się toczyć przy muzyczce niż ścigać z innymi kierowcami.
Akurat dynamika nie jest powalająca, ale też do prędkości 70-80km/h taki SDI rozpędza się bardzo przyzwoicie. Miałem wcześniej Golfa 1.6 16V i jeżdżąc nim normalnie, czyli zmieniając biegi przy 3000 obr. dynamika była porównywalna. A w SDI zmieniasz sobie biegi jak chcesz, ten silnik wszystko wybacza. Nie robi mu różnicy czy ruszasz z 1, czy z 2 biegu, a czasami jak się zapomnę, to i z 3 spokojnie pojedzie
I nie trzeba go wysoko kręcić - 2 tys. obrotów i zmiana biegu. A jak się już rozpędzi to jedzie - na autostradzie nie jest problemem utrzymywanie prędkości 160, a nawet 170 km/h, choć dojście do tych prędkości trochę zajmuje.
Ryshard pisze:Samochody na którymi do tej pory się zastanawiałem to:
-Volkswagen Golf IV,
-Volkswagen Polo II lub IV,
-Ibiza II FL,
-Seat Cordoba I FL.
Ten pierwszy byłby najlepszym wyborem, gdyż jest to klasa wyżej niż te 3 poniżej. Chyba, że udałoby Ci się znaleźć Polo IV po 2002r. - ono wielkością wnętrza nie ustępuje zbytnio Golfowi.
Jeszcze możesz poszukać z tym silnikiem Octavii (choć to już trochę za duże auta jak na tą moc), Leona (choć z SDI występuje bardzo rzadko), Fabii i to w zasadzie tyle.
Generalnie do miasta SDI to idealny wybór. Na krótkich dystansach LPG często nie zdąży się przełączyć, zwłaszcza w zimie, a TDI może generować niepotrzebne koszty (dwumas, turbina). Jeśli osiągi, dynamika nie są priorytetem, to będziesz bardzo zadowolony.