Ja po zdaniu prawka pierwszy rok jeździłem tak, że hamowałem silnikiem w każdej sytuacji, dojeżdżając do świateł redukowałem po jednym biegu od 5 aż do 2 i wtedy już stałem praktycznie. Było to MK3 TDI, więc wiadomo, że przez sprężanie Diesel dość mocno hamuje w porównaniu do benzyn. No i niedługo potem wysypały mi się 2 przeguby: zewnętrzny lewy i wewnętrzny prawy... Może to przypadek, ale potem już tak nie redukowałem, jak już to tak, że jak jechałem na 4 albo 3 to puszczałem gaz, auto hamowało, obroty spadały do ok. 1000 i wtedy luz.
Ogólnie bardziej popieram tutaj
KamilaP w kwestii zużycia elementów układu przeniesienia napędu. Mówcie co chcecie, ale jak wyrzucę na luz to nic nie cierpi, a jak hamuję po kolei biegami to jednak i skrzynia pracuje, sprzęgło pracuje, przeguby pracują, w Dieslu wszystko musi znosić większe siły, naprężenia...
Aktualnie teraz jeżdżę benzyną i hamowanie silnikiem jest bardzo słabe, po przesiadce z TDI nie umiałem się do tego przyzwyczaić, jednak jazda zimą TDIkiem mimo braku ABSu, ESP itp. nie była taka straszna, wystarczyło zredukować i auto się zatrzymywało. Benzyna też hamuje, ale nie jest to to samo...
Podsumowując: jadąc z górki zawsze jadę na biegu, ale jak jest dobra przyczepność (nie ma zimy, lodu, śniegu) to jednak przy dojeżdżaniu do świateł wyrzucam na luz - najwyżej spalę tam te 300ml paliwa więcej i zużyję trochę więcej klocków hamulcowych, ale wolę ponosić takie koszty niż w dalszej perspektywie robić sprzęgło, przeguby, skrzynię
Wielu ludziom uzyskanie jak najmniejszego spalania przyćmiewa ogólne zużycie samochodu wynikające z ecodrivingu... Co z tego, że spalisz 0,5 litra mniej na 100km jak jeździsz Dieslem na zbyt niskich obrotach skoro prędzej niż później szlag trafi dwumasę... Co z tego, że oszczędzisz kilka ml paliwa gasząc silnik przy każdej okazji, nawet jak wiesz, że za 30 sekund znowu go odpalisz i pojedziesz dalej, a akumulator, rozrusznik i wiele innych podzespołów musi znowu wykonać swoją pracę... Ja patrzę na eksploatację bardziej długofalowo, a nie ile mi tam wyjdzie po dystrybutorem przy tankowaniu