16v turbo poraz kolejny
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
16v turbo poraz kolejny
Czytam od paru dni co i jak, ale nigdzie nie ma wszystkiego w jednym temacie. Mam mk3 GTI, ale 8v AGG, ale jednak już te 116 koni się znudziło. W garażu stoi KR 16v i mam teraz okazję kupić Audi 2,2 turbo na graty. Co z tych trzech silników mogę skonstruować? Wiem, że tłoki z 2,2 odprężą KR, ale obawiam się, że głowica już jest doprężona na max i raczej za mało odpręży. Wyczytałem, że można rozwiercić KR pod tłoki 9a, wtedy znowu może być za dużo odprężone, ale można splanować blok. Kolektor dolotowy z przepustnicą mogę wykorzystać z 2,2turbo amputując jedno kolanko. Czy tak samo jest z kolektorem wydechowym? . Wał może być z KR, ale korbowody dać z Audi. Czy turbo z Audi będzie odpowiednie? No i nie wiem jaki układ wtryskowy jest w Audi? Digi? Czy też mogę elektrykę z audi wykorzystać? Silnik chcę poskładać sam i potem wysłać auto do strojenia. Celuję co najmniej 220 KM.
16v turbo poraz kolejny
daj namiary na tą motorownie z 2,2 ja ją kupię bo ty nie wiesz co z nią zrobić
korby i tłoki z audi, oba kolektory, wtryski i turbo(jeśli k26) też.
korby i tłoki z audi, oba kolektory, wtryski i turbo(jeśli k26) też.
zdecydowanie kupię:
-panele drzwiowe do mk2 3d pod głośniki 16cm
-kanapę dzieloną do 3d skóra(ew do 5d z podłokietnikiem)
Re: 16v turbo poraz kolejny
Może i nie wiem co z tym zrobić, ale się dowiem i zrobię. Może ktoś nie wie jak dobrze szukać .
16v turbo poraz kolejny
może ktoś wie czego dokłanie szukać bo tu nie chodzi o byle jakie 2,2t z audi.
ale skoro tak dobrze szukasz to może znajdziesz jakiś dla mnie
ale skoro tak dobrze szukasz to może znajdziesz jakiś dla mnie
zdecydowanie kupię:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
16v turbo poraz kolejny
na gratach z audi powinno byc okolo 300km do strojenia to raczej digi z g60 temat juz bardzo dobrze znany przez wyjadaczy na ebay.de mozna trafic chipy pod takie mody
tak jak napisane wyżej kolektory przerobisz i tloki korby p&p
tak jak napisane wyżej kolektory przerobisz i tloki korby p&p
16v turbo poraz kolejny
Dobra rada. Zamiast Audi 2.2T kup kompletny swap 1.8T. Też mam 16v i kombinowałem jak uturbić albo założyć kompresor i na razie dałem sobie spokój bo nie mam tyle pieniędzy .
Jak chcesz to:
-wywal warsztat z bagażnika i graty niepotrzebne ze środka, chociażby same fotele kubełkowe potrafią odelżyć auto
-jeździj na 1/4 baku PB
-nisko profilowe dobre opony na 14" cala do 15 max i dobij do opon na 2.6-2.8
-przelotowy układ wydechowy + końcowy np supersprinta
-rozwiercona przepustnica
-poprawiony dolot powietrza + dolot zimnego, grodz i izolacja kolektora od cieplej pokrywy zaworów
-większe wtryski PB
-krótka skrzynia CBA lub 2Y / CBA na grubym a 2Y na cienkim walku
-głowica, powiększone gniazda zaworów
-przesunięty limiter
-ewentualnie jakis wirus kompa
-paliwo PB 95 lub Shella Racing
ps co masz na myśli stoi? Jeździłeś już na tym silniku czy zadajesz pytania zapobiegawczo przed swapem??? Jeśli z silnikiem wszystko ok to będzie spora różnica między 8v a KR'em + dodatkowe zmiany..
viewtopic.php?f=73&t=930" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak chcesz to:
-wywal warsztat z bagażnika i graty niepotrzebne ze środka, chociażby same fotele kubełkowe potrafią odelżyć auto
-jeździj na 1/4 baku PB
-nisko profilowe dobre opony na 14" cala do 15 max i dobij do opon na 2.6-2.8
-przelotowy układ wydechowy + końcowy np supersprinta
-rozwiercona przepustnica
-poprawiony dolot powietrza + dolot zimnego, grodz i izolacja kolektora od cieplej pokrywy zaworów
-większe wtryski PB
-krótka skrzynia CBA lub 2Y / CBA na grubym a 2Y na cienkim walku
-głowica, powiększone gniazda zaworów
-przesunięty limiter
-ewentualnie jakis wirus kompa
-paliwo PB 95 lub Shella Racing
ps co masz na myśli stoi? Jeździłeś już na tym silniku czy zadajesz pytania zapobiegawczo przed swapem??? Jeśli z silnikiem wszystko ok to będzie spora różnica między 8v a KR'em + dodatkowe zmiany..
viewtopic.php?f=73&t=930" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony ndz sie 11, 2013 09:34 przez vurion, łącznie zmieniany 1 raz.
! x3 V x2 W <3 !
16v turbo poraz kolejny
tak jak pisałem wyżej z 2,2t potrzebujesz: tłoki, korby,wtryski,oba kolektory:) układ sterujący digi 1 i tyle w temacie. moc w zależności od t i jego kondycji do 280KM.
zdecydowanie kupię:
16v turbo poraz kolejny
zapomniałem jeszcze o izolacji kolektora od głowicy. jeśli zoataniesz przy kol 50 to jakiś ekran i uszczelki np teflonowena styk z głowicą i na śr montarzowych dod. porting głowicy. złożysz wszystko i spr kompresję jeśli nadal będzie za duża to kanapka pod głowicę lub rozwiert---> 1,9.
możesz podać co to dokładnie za silnik???
możesz podać co to dokładnie za silnik???
zdecydowanie kupię:
16v turbo poraz kolejny
Używaj opcji edytuj swoje posty bo robi się śmietnik oraz czytaj wszystkie posty.remekmk2 pisze:możesz podać co to dokładnie za silnik???
Jędrzej pisze:Mam mk3 GTI, ale 8v AGG, ale jednak już te 116 koni się znudziło. W garażu stoi KR 16v i mam teraz okazję kupić Audi 2,2 turbo na graty. Co z tych trzech silników mogę skonstruować?
vurion pisze:Jak chcesz to:
...
-głowica, powiększone gniazda zaworów + strojenie bo inaczej będzie więcej palił tak się doinformowałem
...
Załóż skrzynie od 1.8. Mój ojciec ma taką w swoim, jeździ na 14'nastkach i jest dymJędrzej pisze:Mam mk3 GTI, ale 8v AGG, ale jednak już te 116 koni się znudziło
Zrób sobie rachunek sumienia przede wszystkim....
1.8T kupisz kompletnego za ok 3tys znacznie taniej niż uturbianie KR'a więc sprzedaj jakiś silnik lub 2 i kup 1.8T albo R32 wyjdzie znacznie taniej. Ja tego nie zrobiłem bo marzyłem od lat o tym darciu jak to mój mechanik powiedział "ryja" spod maski ABF lub VR6. Z ekonomicznego punktu widzenia kupiłem ABF. Przesiadka z GTi 8v z krótką skrzynią na 16v to duża różnica. A 16v ma spory potencjał do podkręcania. Pomyśl racjonalnie, to twoja decyzja. Ja wybrałem ABF'a z opcją, że kiedyś coś wpadnie pod maskę jeszcze i gula sobie postanowiłem nie robić tylko cieszyć się tym co mam, a uwierz mi jest dużo osób co chciało by mieć chociaż takie AGG pod maską.
! x3 V x2 W <3 !
- toudi
- Forum Master
- Kontakt:
Re: 16v turbo poraz kolejny
ja po paru latach doszedlem do wniosku ze cisniecie kasy w abfa niema sensu. wyda sie 10tys i co 250koni tylko. bede chcial turbo to podmienie abfa na 1.8t. gdzie mozna kupic ta przekladke dzielenia dolotu zeby sie nie grzal??
[img]http://picasaweb.google.com/malecsc/Plaza#5541992316378824242[/img]
16v turbo poraz kolejny
Dokładnie!
To trochę da "tudi" ale trzeba go dodatkowo odizolować jakimś kocem bądź taśmą od pokrywy zaworów... Ja już niebawem pokaże co wymyśliłem Na razie jeszcze pomysł w głowie bo nie mam czasu go zrealizować viewtopic.php?p=6222304#p6222304" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego tematu I pisz do toffica w kwestii ceny
To trochę da "tudi" ale trzeba go dodatkowo odizolować jakimś kocem bądź taśmą od pokrywy zaworów... Ja już niebawem pokaże co wymyśliłem Na razie jeszcze pomysł w głowie bo nie mam czasu go zrealizować viewtopic.php?p=6222304#p6222304" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego tematu I pisz do toffica w kwestii ceny
! x3 V x2 W <3 !
16v turbo poraz kolejny
vurion, chodziło o to by zdradził jaką motorownie na okazję kupić od 2,2 audi.
co do izolacji kolektora od pokrywy to można kocem ale nawet podwójny ekran z izolacją już pozwala uzyskać kilka stopni. gdzieś w necie widziałem firmę która dorabia uszczelki z teflonu w tej kwesti nie pomogę bo ja swoje teflony kupiłem razem z kolektorem.
vurion, co to twoich sugestii to co ty jesteś mod??? czy nood. chociaż moje wypowiedzi są zagmatwane i trochę popełniam błędów to przynajmniej dotyczą się tematu. jakbyś nie zauważył to temat i pytanie brzmiało następująco:
Mam mk3 GTI, ale 8v AGG, ale jednak już te 116 koni się znudziło. W garażu stoi KR 16v i mam teraz okazję kupić Audi 2,2 turbo na graty. Co z tych trzech silników mogę skonstruować?
moim skromnym zdaniem odpowiedz na to nie powinna brzmieć:
wiesz jaka jest różnica między 1,8t z mk4 od 16vt ???
1,8t może mieć każdy
co do izolacji kolektora od pokrywy to można kocem ale nawet podwójny ekran z izolacją już pozwala uzyskać kilka stopni. gdzieś w necie widziałem firmę która dorabia uszczelki z teflonu w tej kwesti nie pomogę bo ja swoje teflony kupiłem razem z kolektorem.
vurion, co to twoich sugestii to co ty jesteś mod??? czy nood. chociaż moje wypowiedzi są zagmatwane i trochę popełniam błędów to przynajmniej dotyczą się tematu. jakbyś nie zauważył to temat i pytanie brzmiało następująco:
Mam mk3 GTI, ale 8v AGG, ale jednak już te 116 koni się znudziło. W garażu stoi KR 16v i mam teraz okazję kupić Audi 2,2 turbo na graty. Co z tych trzech silników mogę skonstruować?
moim skromnym zdaniem odpowiedz na to nie powinna brzmieć:
1,8t może mieć każdy
zdecydowanie kupię:
16v turbo poraz kolejny
Domyśliłem się o co Ci chodziło ale robisz chłopakowi niepotrzebnie nadzieje, a on sam nie jest zainteresowany tematem. Zadał pytanie i sobie dyskutujemy, nawet na pewno nie zdaje sobie sprawy ile to wszystko kosztuje. Podkładki z bakelitu robi toffick. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem mod czy nood ale większość z tych modyfikacji które wymieniłem mam i wypróbowałem, nie mam aby dolotu zrobionego i glowicy rozwierconej wraz z przepustnica oraz nie mam najprawdopodobniej wirusa a jeśli by to nic nie dawało bym o tym nie wspominał bo by mi było wstyd ale napisze Ci w tajemnicy, żee magnetyzer ponoć daje +15% mocy .....
1.8T może mieć każy i o to chodzi a T już masz i niewielkim stosunkowo nakładem można nieźle taką jednostkę podkręcić, a uturbiać 16v na pewno przekroczy cenę za kompletny swap z 1-2x.
Opuszczam ten temat. Pozdro
ps Mam traktor C-328 chcę go przerobić na 4cyl oraz 16v aby potem dorzucić turbo. Wyczytałem, że trzeba akumulatory 2 dołożyć do napędzania turbiny. Jakie to żałosne, że i ja na samiutkim początku ludziom też tak głowę zawracałem teraz nauczyłem się szukać pytań i odpowiedzi które inni zadali na forum oraz wylewam sobie 1 albo 2 wiaderka zimnej wody na leb zanim podzielę się jakimś problemem.
A co? Powinien kupić audi 2.2T i bez tego rozrachunku nie mieć kasy na przeróbki? Jedno to mieć chęci zrobić coś drugie to wykonać i płacić. To najlepsza rada dla takiej osoby. Spójrz ile razy się on wypowiedział a nawet nie udzielił odpowiedzi na pytania które mu zadaliśmy. od 27lipca do 29 aby 2x.... Ostatnia wizyta:11 sie 2013 16:15 a my sobie tu piszemy i tracimy czas.remekmk2 pisze:Zrób sobie rachunek sumienia przede wszystkim....
1,8t może mieć każdy
1.8T może mieć każy i o to chodzi a T już masz i niewielkim stosunkowo nakładem można nieźle taką jednostkę podkręcić, a uturbiać 16v na pewno przekroczy cenę za kompletny swap z 1-2x.
Opuszczam ten temat. Pozdro
ps Mam traktor C-328 chcę go przerobić na 4cyl oraz 16v aby potem dorzucić turbo. Wyczytałem, że trzeba akumulatory 2 dołożyć do napędzania turbiny. Jakie to żałosne, że i ja na samiutkim początku ludziom też tak głowę zawracałem teraz nauczyłem się szukać pytań i odpowiedzi które inni zadali na forum oraz wylewam sobie 1 albo 2 wiaderka zimnej wody na leb zanim podzielę się jakimś problemem.
Ostatnio zmieniony pn sie 12, 2013 00:44 przez vurion, łącznie zmieniany 1 raz.
! x3 V x2 W <3 !
16v turbo poraz kolejny
ja to wszystko wiem i mogą się dowiedzieć wszyscy którzy prawidłowo na tym fotum potrafią używać szukajki.
ja również dołączę się do kolegi i opuszczę temat
ostatni OT
w poszukiwaniu mocy kupujemy bama w poszukiwaniu radości z tworzenia i posiadania czegoś innego robimy 16vt.
ja również dołączę się do kolegi i opuszczę temat
ostatni OT
w poszukiwaniu mocy kupujemy bama w poszukiwaniu radości z tworzenia i posiadania czegoś innego robimy 16vt.
zdecydowanie kupię: