brak benzyny, pompa nie podaje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Golf 3, ABU 1,6 +LPG, (na gazie śmiga aż miło.)
Witam, problem jest taki, że pompa nie podaje paliwa. Rozebrałem wyjąłem, sprawdziłem "na sucho" pod akumulatorem i kręci. W kostce na 1 i 4 styku napięcie w momencie załączenia zapłonu skacze do 6V i spada do 0. Przy kręceniu silnikiem oscyluje mniej więcej w przedziale 3-4V. Czy tak (chodzi o napięcia) powinno być? Oczywiście przy włożeniu pompy do baku i sprawdzaniu tam, pompa nie sika paliwem w ogóle.
P.S. Bezpieczniki nie spalone
Bardzo proszę o pomoc
Witam, problem jest taki, że pompa nie podaje paliwa. Rozebrałem wyjąłem, sprawdziłem "na sucho" pod akumulatorem i kręci. W kostce na 1 i 4 styku napięcie w momencie załączenia zapłonu skacze do 6V i spada do 0. Przy kręceniu silnikiem oscyluje mniej więcej w przedziale 3-4V. Czy tak (chodzi o napięcia) powinno być? Oczywiście przy włożeniu pompy do baku i sprawdzaniu tam, pompa nie sika paliwem w ogóle.
P.S. Bezpieczniki nie spalone
Bardzo proszę o pomoc
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
jeżeli pomiary były na podłączonej pompie to ją odłącz i zamiast niej podłącz żarówkę (najlepiej 55W) i jeszcze raz dokonaj pomiarów. Jeżeli dalej będą podobne wyniki to do sprawdzenia instalacja pompy paliwa...
Re: brak benzyny, pompa nie podaje
dobra, ja się na elektryce nie znam. Wczoraj mierzyłem bez podłączonej pompy to napięcie, dzisiaj zmierzyłem z podłączoną i napięcia nie ma w ogóle, natomiast z żarówką (na szybko miałem tylko 21W) jest jeszcze mniejsze niż było bez niczego.
Jeśli to jest coś z zasilaniem to temat do usunięcia, oddam to fachowcowi.
Chodziło mi tylko o to czy pompa spalona, bo tak mi powiedział wcześniejszy mechanik, więc wykręciłem pompe i już miałem jechać kupić drugą, ale coś mnie tknęło żeby ją podpiąć pod aku, no i zakręciła, więc zacząłem drążyć.
Dzięki serdeczne
Jeśli to jest coś z zasilaniem to temat do usunięcia, oddam to fachowcowi.
Chodziło mi tylko o to czy pompa spalona, bo tak mi powiedział wcześniejszy mechanik, więc wykręciłem pompe i już miałem jechać kupić drugą, ale coś mnie tknęło żeby ją podpiąć pod aku, no i zakręciła, więc zacząłem drążyć.
Dzięki serdeczne
- Qto
- _
- Kontakt:
to co piszesz raczej świadczy o złamanym przewodzie/słabym styku gdzieś na obwodzie pompy...przyjrzyj się przekaźnikowi, możesz go wyciągnąć i zrobić zworkę w gnieździe za pomocą kawałka kabelka czy też druta
problem rozwiązany, tak jak pisałem do elektryki wolę się nie dotykać, oddałem do fachowca, winny immobilaiser czy jak to tam się pisze. Tak więc pamiętajcie nie wierzcie "mechanikom" około stówki mam w kieszeni. Dzięki Qto za odpowiedzi temat do zamknięcia.
- Qto
- _
- Kontakt:
jak problem z immo to silnik powinien odpalić i zaraz zgasnąć...
starałem się jak mogłem...choć nie pomogłem to cieszę się że problem rozwiązany.erni_k pisze:Dzięki Qto za odpowiedzi
z immo był podobno taki problem, że odcinał pompę na stałe, to znaczy nie szło zasilanie na nią i nie miał prawa odpalić na benie.