Mk3 1.8 ABS - awaria silnika ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mk3 1.8 ABS - awaria silnika ??
Wiec po kolei - postaram sie w skrocie
zaczelo sie od wymiany uszczelki pod glowica
uszczelki obie byly wymienione
termostat i czujnik wentylatorow
Po odebraniu auta pojezdzilem ze 2 dni.
-auto kiepsko wchodzilo na obroty - trzeba bylo minimalnie przyspieszyc zaplon
-kontrolka oleju sie zapalala na chwile po odpaleniu auta po czym ponownie gasla
-temperatura nie przekraczala 75-80 stopni - wentyaltory sie od razu wlaczaly
sprawdzilem czujnik od wentylatora - okazalo sie ze na nim jest napisane 83-95 wiec wymienilem na taki 95-102
i sie powoli zaczynaly robic coraz wieksze problemy
temperatura raz sie podnosila do 110 a innym razem stala na 80
w ramach testu znow wlozylem ten pierwszy czujnik
w pewnym momecie okazalo sie ze temperatura wchodzi na 110 a chlodnica i czujnik sa zimne
potem znow sie wlaczaly caly czas ...
w pewnym momencie ze zbiorniczka wyrownawczego zaczela kipiec woda - nie wylewala sie z piana jak to bylo przed wymiana uszczelki tylko chlapala na boki jak by sie gotowala ...
auto wyladowalo u mechanika - silnik znow byl rozebrany - nowa uszczelka jest nie ruszlona , glowica sprawdzona ze jest ok
auto bylo zabrane na nowy test - chemia ktora miala pokazac czy silnik jest szczelny
jakis plyn byl wlany do chlodnicy , auto bylo dobrze zagrzane
no i to samo - plyn chlapie ze zbiorniczka na boki , ale sie nie zabarwia wiec gosc stwierdzil ze ma doswiadczenie z tym i ze silnik (glowica blok uszczelka) jest na pewno szczelny
ale w skrocie on nie wie co sie moze dziac - wiec w tej chwili jestem bez fury i bez planow co dalej sprawdzac - smigam japoncem o pojemnosci 850 cc :>
pomocy ...
PS. dolewanie zimngo plynu odbywalo sie zgodnie z zasadami zdrowego rozsadku
zaczelo sie od wymiany uszczelki pod glowica
uszczelki obie byly wymienione
termostat i czujnik wentylatorow
Po odebraniu auta pojezdzilem ze 2 dni.
-auto kiepsko wchodzilo na obroty - trzeba bylo minimalnie przyspieszyc zaplon
-kontrolka oleju sie zapalala na chwile po odpaleniu auta po czym ponownie gasla
-temperatura nie przekraczala 75-80 stopni - wentyaltory sie od razu wlaczaly
sprawdzilem czujnik od wentylatora - okazalo sie ze na nim jest napisane 83-95 wiec wymienilem na taki 95-102
i sie powoli zaczynaly robic coraz wieksze problemy
temperatura raz sie podnosila do 110 a innym razem stala na 80
w ramach testu znow wlozylem ten pierwszy czujnik
w pewnym momecie okazalo sie ze temperatura wchodzi na 110 a chlodnica i czujnik sa zimne
potem znow sie wlaczaly caly czas ...
w pewnym momencie ze zbiorniczka wyrownawczego zaczela kipiec woda - nie wylewala sie z piana jak to bylo przed wymiana uszczelki tylko chlapala na boki jak by sie gotowala ...
auto wyladowalo u mechanika - silnik znow byl rozebrany - nowa uszczelka jest nie ruszlona , glowica sprawdzona ze jest ok
auto bylo zabrane na nowy test - chemia ktora miala pokazac czy silnik jest szczelny
jakis plyn byl wlany do chlodnicy , auto bylo dobrze zagrzane
no i to samo - plyn chlapie ze zbiorniczka na boki , ale sie nie zabarwia wiec gosc stwierdzil ze ma doswiadczenie z tym i ze silnik (glowica blok uszczelka) jest na pewno szczelny
ale w skrocie on nie wie co sie moze dziac - wiec w tej chwili jestem bez fury i bez planow co dalej sprawdzac - smigam japoncem o pojemnosci 850 cc :>
pomocy ...
PS. dolewanie zimngo plynu odbywalo sie zgodnie z zasadami zdrowego rozsadku
popieram, że termostat, miałem identyczny przypadek w renault 19, ale dla pewności proponuje zwyczajnie wyrzucić termostat, na czas testów, jeśli się diagnoza potwierdzi kupić nowy termostat, ja tak przynajmniej zrobiłem.
1.montaż wspomagania - wykonane
2.wymiana lamp przód na cleary - wykonane
3.wymiana atrapy bez znaczka - wykonane
4.wymiana lamp tył na cleary - wykonane
5.szeroki zderzak przód - wykonane
6.centralny zamek - wykonane
7.zegary z obrotomierzem - :(
8. przyciemniane szyby - :(
9.alufelgi - :(
2.wymiana lamp przód na cleary - wykonane
3.wymiana atrapy bez znaczka - wykonane
4.wymiana lamp tył na cleary - wykonane
5.szeroki zderzak przód - wykonane
6.centralny zamek - wykonane
7.zegary z obrotomierzem - :(
8. przyciemniane szyby - :(
9.alufelgi - :(
no dzisiaj bedzie wyjety i sprawdzony.Adamtd pisze:jak najbardziej termostat na początek obojętnie jakiej firmy aby tylko miał pasmo działania 84-95 stopni.
a co z czujnikiem wentylatora ??
ten pierwszy mial napisany podobny zakres , a potem jak poprosilem o termostat do mk3 abs to dostalem taki z napisem 95 -102
taki jest plan . termostat bedzie sprawdzonybodzio_j pisze:czechu81, jeśli termostat jest uwalony to nie puszcza wody do chłodnicy i wtedy wyłącznik wentyla nie zadziała. Prawdopodobnie Twój termostat wieszał się - raz puszczał, a raz nie. Wymień termosta i wtedy zobaczymy.
ale ponawiam pytanie co z tym czujnikiem wentylatora
mam koncowke kabla na 3 "bolce" ( o to pytaja w sklepach jak kupowalem
ale mozna dostac rozne . z roznymi zakresami liczb
np 83-95 lub 95 -102
ktory jest prawidlowy i co oznaczaja te liczby ?
I według mnie dali Ci dobry.czechu81 pisze:ten pierwszy mial napisany podobny zakres , a potem jak poprosilem o termostat do mk3 abs to dostalem taki z napisem 95 -102
Tylko jak termostat nie zrobi pełnego otwarcia to wentylator nic nie da
[ Dodano: Pią Sie 25, 2006 11:00 ]
Według wszelakich znaków na niebie oznacza to przy jakiej temperaturze załaczają się poszczególne stopnie wentylatoraczechu81 pisze:i co oznaczaja te liczby ?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Wiec . rozwiazanie bylo w sumie proste :/
Ten trojnik ktory rozprowadza plyn chlodzacy - zamontowany z przodu silnika do glowicy - jakis cudem sie zapchal
Puszczal plyn ale bardzo powoli.
To co wyszlo ze srodka wygladalo jak jakis silikon - taka guma.
Ten problem jest juz wiec rozwiazany.
Ale nadal jest inny...
Ale musze jeszcze cos wybadac zanim opisze bo na razie nie mialem juz do tego sily
W skrocie temperatura staje na 75 stopni i koniec.
I w sumie nie wiem czy to termostat , czy wentlator sie za wczesnie wlacza.....
A po za tym ostatnio cos kiepsko wchodzi 1 i 2 bieg...
Przechwalilem ostatnio golfika i sie zaczel psuc
Ten trojnik ktory rozprowadza plyn chlodzacy - zamontowany z przodu silnika do glowicy - jakis cudem sie zapchal
Puszczal plyn ale bardzo powoli.
To co wyszlo ze srodka wygladalo jak jakis silikon - taka guma.
Ten problem jest juz wiec rozwiazany.
Ale nadal jest inny...
Ale musze jeszcze cos wybadac zanim opisze bo na razie nie mialem juz do tego sily
W skrocie temperatura staje na 75 stopni i koniec.
I w sumie nie wiem czy to termostat , czy wentlator sie za wczesnie wlacza.....
A po za tym ostatnio cos kiepsko wchodzi 1 i 2 bieg...
Przechwalilem ostatnio golfika i sie zaczel psuc