raczej w starszych bo silnik dawno wycofany, zdecydowanie lepszy 2.0 TSI, ale 30k zł może być za mało na rozsądny egzemplarz. Piszesz że TDI awaryjne - TSI również nie grzeszą prostotą konstrukcji i bezawaryjnością,spwod pisze:
i bodajże 2,0 FSI (150KM) w nowszych modelach,
moim zdaniem najlepszym wyjściem jest 1.9 TDI i zrobić mu dobry program na 140ps i 320Nm, będzie jeździł tak samo jak 2.0 TDI, 1.9 po 2007 z oznaczeniem BLS zazwyczaj również posiadają DPF, najbezpieczniejszym wyborem zatem byłby BKC /BXE korby wychodzą bokiem / lub BLS z z oznaczeniem 7GN
mają go wyłącznie wersje USA, b.dobry silnik, nie ma większego problemu z dostepnością części, swego czasu interesowałem się nim dla siebie i pytałem o części w ASO, silnik wolnossący z wtryskiem pośrednim /mam na myśli te w Mk5/, praktycznie nie ma się co w nim psuć, problemem jest jedynie dostepność bezwypadkowych egzemplarzyMyślałem też na początku o 2,5 (150KM), ale trochę boję się o koszty eksploatacji, do tego zazwyczaj ten silnik jest ze skrzynią DSG (której raczej nie chcę)