Pierburg 2e2, za wysokie nierówne obroty, gaśnie

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

SiNi
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: SiNi » wt wrz 17, 2013 07:19

Postanowiłem zagazować swojego Golfa, więc z webera przesiadam się na pierburga, gdyż weberek ledwo mieści się pod maską i miksera nie wcisnę. Po założeniu pierburga (leżał nieużywany parę lat) samochód ma bardzo wysokie obroty na biegu jałowym i w każdej chwili potrafi zgasnąć bez powodu (lecą powoli w dół do zera). Gdy jadę i trzymam gaz to jedzie ładnie. Sytuacja jest taka sama zarówno dla ciepłego jak i zimnego silnika.
Siłownik pull-down nie działa, ale to sprawiałoby problemy na zimnym silniku. Czy to normalne by przepustnica (ta górna - służąca chyba do rozruchu) była cały czas luźna? Oczywiście pull-down nie działa, ale czy przez to ona może wisieć jak chce?
Podciśnienia musiałem poprawić, bo w gaźniku brakowało kilku wężyków i teraz to u mnie wygląda tak jak na tej fotce
Obrazek
Jedyną różnicą jest jeszcze miejsce na podciśnienie po lewej stronie (tam gdzie jest ten kabelek z białą wtyczką). Są 2 króćce - jeden połączony przez trójnik do tego żółtego wężyka, a drugi do kolektora ssącego (przez trójnik razem z siłownikiem pull-down).

----edit----
Zastanawiam się czy nie podjechać od razu do gaziarza, i by mi zamontował gaz a potem się męczyć z pierburgiem. Czy da radę przy takich objawach bezproblemowo używać gazu? Jak tak to chyba sobie odpuszczę naprawę pierdka - odpalać i gasić będę na benie a potem gaz.
Zaznaczam, że gaz potrzebny na wczoraj, ale jak się nie da założyć by poprawnie działało to nie ma sensu.
Dzięki za wszelką pomoc.

PS. Proszę wszelkie rady opisywać szczegółowo.

Politycy są ludźmi nazbyt głupimi, aby można przewidywać ich postępki rozumowaniem - Stanisław Lem "Szpital Przemienienia"

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 17, 2013 19:13

Gaz da rady spokojnie używać pod warunkiem że przepustnica rozruchowa będzie "stała" sztywno, po to jest własnie pull down. Możesz więc zablokowac ta klapkę w pionie ale raczej nie odpalisz wtedy silnika na benzynie bo nie będzie ssania (czyli przymknięcia tej klapki w fazie grzania). W zimie z lpg możesz nie odpalić więc postaraj się o sprawny (szczelny) pull down).
A co do reszty na temat temat tego gaźnika, to wejdź sobie kolego w wyszukiwarkę w okienku na dole strony, wpisz hasła niedomagania Pierburga 2E2, bo chodzi o to że jest to rozległy temat i nie możesz wymagać żeby ktoś po raz setny opisywał zasadę działania i możliwe usterki tego gaźnika.
Dodatkowe podciśnienie jest tylko dla silnika 1.6 - możesz zaślepić, odpowiada za opóźnienie otwierania się przepustnicy II stopnia w fazie grzania silnika można się obejść bez tego. Albo poprzez trójniczek podpiąć je do węzyka siłownika pneumatycznego II stopnia - tak powinno być w orginale, pytanie tylko czy termostacik pod tym króććem jest sprawny - zwykle już nie jest po latach.
Żeby nie przedłużać pisaniny w chwili obecnej proponuje doprowadź do ładu kwestię siłownika pulldown, jeśli nie pomoże upewnij się co do szczelności podciśnień i szczególnie podstawki pod gaźnikiem, a następnie sprawdź szczelność membrany zaworu wzbogacania - pod pokrywką w kształcie rombu. W dalszej kolejności trzeba by myśleć o czyszczeniu dysz - najpierw tej od jałowych obrotów jest do wykręcenia od góry - łatwy dostęp), dokładniejsze czyszczenie wnętrzza dopiero po zdjęciu pokrywy gaźnika, w tym momencie trzeba zakupić nowa uszczelkę - może być problem ale starą może dać się uratować, no i w końcu kontrola czy siłownik 3-położeniowy dobrze działa. Nie jest to wszystko trudne ale w wiele elementów trzeba się wgłębić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

SiNi
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: SiNi » wt wrz 17, 2013 20:22

Dzięki za wytłumaczenie wszystkiego. Okazało się, że parę spraw mi wyskoczyło i wyjazd, na który gaz miał być założony (pół Polski do zjechania o ile nie więcej) muszę odłożyć na później. Wkrótce wypad na dłużej za granicę i znów golf będzie czekał na mnie w garażu. Musiałem parę miejsc odwiedzić, a na pierdku jazda była niemożliwa, więc "przeprosiłem" webera.
W okresie świątecznym zastosuję się do Twoich rad i powalczę w Pierburgiem - wieczory przynajmniej będą ciekawe.

Co do tego tematu o niedomaganiu gaźnika to czytałem go, ale zbyt dużo objawów miałem na raz by wiedzieć za co się wziąć w pierwszej kolejności.
Wielkie dzięki.

PS. Szkoda, że teraz nie mogę powalczyć, ale życie bywa okrutne.

Politycy są ludźmi nazbyt głupimi, aby można przewidywać ich postępki rozumowaniem - Stanisław Lem "Szpital Przemienienia"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”