[MK3] 1,6 75 KM czy normalne ma spalanie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dziękuje wszytkim za opinie i porady ostatnio jechałem na trasie w wakacje (400km) i spalił mi 7 litrów na 100km to chyba normalnie.teraz w mieście pali około 9,5L/100 jak się nagrzeje.poprostu to może być spowodowane tym że codziennie jeżdzę około 5,6 kilometrów dziennie do pracy i nie żdąża się dobrze rozgrzać.w pracy 8 godzin to ostygnie i spowrotem znowu 5 kilometrów to praktycznie cały czas jeżdzę małe odcinki
Nie płacz kiedy odjadę....GOFER
na niezagrzanym ponad 10L ale tak jak pisałem wcześniej byłem u mechanika znajomego i okazało się że czujnik temperatury na wtyku miał zaśniedziałe i nie zawsze łączył ale chyba i tak wymienie ten czujnik skoro już niejest pierwszej młodościKarlos87 pisze:na nie zagrzanym ile palił ??
Czytając odpowiedzi rozumiem, że moje spalanie 11-12 l benzyny w mieście przy ciężkiej nodze, a jeżdżę najczęściej po 5-10 km tylko, jest w normie?
1,8 kat, AAM, 75KM, 1993r.
[Na marginesie tylko dodam że miałem spalanie 17!! I okazało się że spalony był silnik krokowy. Oprócz jego wymiany do poprawy spalania mogła się przyczynić wymiana świec, i chyba nic więcej]
[Na marginesie tylko dodam że miałem spalanie 17!! I okazało się że spalony był silnik krokowy. Oprócz jego wymiany do poprawy spalania mogła się przyczynić wymiana świec, i chyba nic więcej]
- grzechu2410nn
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- JayT
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Przy ciężkiej nodze na krókich odcinkach takie spalanie jest do zaakceptowania. Mam nawet większe, kiedy jeżdżę do pracy - 5 km z gazem w podłodzeGrzechu pisze:Czytając odpowiedzi rozumiem, że moje spalanie 11-12 l benzyny w mieście przy ciężkiej nodze, a jeżdżę najczęściej po 5-10 km tylko, jest w normie?
hmm co ma czujnik do spalaniaArtik31 pisze:wcześniej byłem u mechanika znajomego i okazało się że czujnik temperatury na wtyku miał zaśniedziałe i nie zawsze łączył
właśnie zauwazyłem że gdy jade na trasie temp.spada mi do 70*C to ten czujnik czy termostat padniety??
SPALANIE:
MIASTO - 13.3l / 100km
TRASA - 9.5l / 100km
Lubię gdy murzyn bije w kokos
czujnik ma dużo do spalania bo jak będzie przekazywał do komputera że silnik jest jeszcze nie nagrzany to bedzie chodził na zwiększonej dawce paliwa czyli ssaniu pozdroKarlos87 pisze: hmm co ma czujnik do spalania
właśnie zauwazyłem że gdy jade na trasie temp.spada mi do 70*C to ten czujnik czy termostat padniety??
SPALANIE:
MIASTO - 13.3l / 100km
TRASA - 9.5l / 100km
to nie tyczy sie do LPG jeśli jest pierwsza generacja gazu.wydaje mi sie że czujnik nie ma nic do tegoArtik31 pisze: czujnik ma dużo do spalania bo jak będzie przekazywał do komputera że silnik jest jeszcze nie nagrzany to bedzie chodził na zwiększonej dawce paliwa czyli ssaniu pozdro
Ja mam:
Golf III
Rocznik 1996
Silnik ABU
Pojemność 1,6 l
75 KM
Opony przód: 195/50/R15, tył: 205/50/R15
Jeżdżę codziennie po mieście do pracy 11 kilometrów w jedną stronę i od czasu do czasu do narzeczonej 15 kilometrów w jedną stronę.
Spalanie około 10 litrów.
Raz na pełnym baku byłem na trasie (50 km tam i 50 km z powrotem), resztę spaliłem na mieście i spalił mi 8,8 (to był rekord - najmniej od kiedy kupiłem samochód).
CZY TO NORMALNE? BO MI SIĘ WYDAJE, ŻE JAKOŚ ZA DUŻO!
Golf III
Rocznik 1996
Silnik ABU
Pojemność 1,6 l
75 KM
Opony przód: 195/50/R15, tył: 205/50/R15
Jeżdżę codziennie po mieście do pracy 11 kilometrów w jedną stronę i od czasu do czasu do narzeczonej 15 kilometrów w jedną stronę.
Raz na pełnym baku byłem na trasie (50 km tam i 50 km z powrotem), resztę spaliłem na mieście i spalił mi 8,8 (to był rekord - najmniej od kiedy kupiłem samochód).
jakby moj tyle palił to bym w nim zamieszkałOzi80 pisze: Jeżdżę codziennie po mieście do pracy 11 kilometrów w jedną stronę i od czasu do czasu do narzeczonej 15 kilometrów w jedną stronę.
[ Dodano: 01 Wrz 2006 11:58 ]
moj o 6zł pali wiecej w mieście a na trasie o 4zł