Akumulator się rozładowuję.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam problem z akumulatorem. Po około 2 tygodniowym postoju akumulator w samochodzie się rozładowuję. Dwa miesiące temu zakupiłem nowy Bosch S4 12V 72Ah 680A. Gdy auto stoi kilka dni to nie ma żadnych problemów z odpaleniem. Lecz teraz stał prawie dwa tygodnie i nie mógł zapalić.
Co może rozładowywać aku? Radio, żarówki LED w podsufitce (przód i tył) - lekko się żarzą. Te diody, które lekko się żarzą mogą być tym problemem?
Pozdrawiam.
Co może rozładowywać aku? Radio, żarówki LED w podsufitce (przód i tył) - lekko się żarzą. Te diody, które lekko się żarzą mogą być tym problemem?
Pozdrawiam.
Do usunięcia.
Jeśli żarówka się żarzy to pobiera prąd. Zmierz pobór prądu z akumulatora jak samochód jest zamknięty i wszystko jest wyłączone (tak jak na postoju). Pomiędzy klemę plusową a + akumulatora szeregowo wepnij amperomierz i napisz jaki pobór Ci wyszedł.
Serdecznie dziękuję.
Posiadam tylko taki miernik:
Nada się? Na jaką wartość mam ustawić pokrętło? Czerwony kabel to plus czy minus?
Posiadam tylko taki miernik:
Nada się? Na jaką wartość mam ustawić pokrętło? Czerwony kabel to plus czy minus?
Do usunięcia.
Odepnij klemę plusową od aku i między nią a aku podepnij amperomierz , pokrętło ustaw na max , oczywiście wszystkie odbiorniki i lampki wyłączone . Nie włączaj zapłonu ani nie odpalaj silnika
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
A może problem jest w alarmie ? Jak posiadasz alarm i jest on aktywny i nie używasz samochodu przez 2 tygodnie to ma on prawo się rozładować . Chyba , że jak koledzy forumowicze którzy pisali wyżej o poborze prądu sprawdź prąd albo i na dodatek ładowanie alternatora . Możliwości masz wiele . Pozdrawiam .
jeśli ma syrenę alarmu z ztw. własnym zasilaniem a akumulatorek w niej padł to spokojnie może rozładowywać cały aku w 2 tygodnieDaresh4444 pisze:A może problem jest w alarmie ?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Witam.
Przeprowadziłem test.
Odłączyłem całkowicie Radio (zostały tylko kable).
Odwiedziłem elektryka, sprawdził ładowanie (wynik poprawny). Zmierzył wartość przy zamkniętym aucie, pokazało 0,15A.
Auto stało od poniedziałku do dzisiaj i zaś rozładowany akumulator. Mam zrobić jeszcze jeden mały test. Odłączyć klemę, poczekać kilka dni i znowu podłączyć. Jeśli nie odpali to akumulator do wymiany.
Co o tym myślicie?
Przeprowadziłem test.
Odwiedziłem elektryka, sprawdził ładowanie (wynik poprawny). Zmierzył wartość przy zamkniętym aucie, pokazało 0,15A.
Auto stało od poniedziałku do dzisiaj i zaś rozładowany akumulator. Mam zrobić jeszcze jeden mały test. Odłączyć klemę, poczekać kilka dni i znowu podłączyć. Jeśli nie odpali to akumulator do wymiany.
Co o tym myślicie?
Do usunięcia.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
za dużolukaszop pisze:Zmierzył wartość przy zamkniętym aucie, pokazało 0,15A.
Re: Akumulator się rozładowuję.
Pobór za duży, ale przeprowadzenie testu o którym wspomniałeś upewni Cię w przekonaniu gdzie szukać.lukaszop pisze:Witam.
Przeprowadziłem test.
Co o tym myślicie?
Po pierwsze sprawdź wszystko co nieoryginalne (np. alarm, centralny, dokładane szyby elektryczne).
Dziękuję.
Kurde to dlaczego elektryk mówił, że to dobra wartość... ehh.
Przeprowadzę ten test i się okaże czy akumulator jest do wymiany czy coś kradnie prąd z akumulatora.
Tylko co to mogłoby być :/ Radio całkowicie wywalone. Zobaczę jak wyjdzie test.
Pozdrawiam.
Kurde to dlaczego elektryk mówił, że to dobra wartość... ehh.
Przeprowadzę ten test i się okaże czy akumulator jest do wymiany czy coś kradnie prąd z akumulatora.
Tylko co to mogłoby być :/ Radio całkowicie wywalone. Zobaczę jak wyjdzie test.
Pozdrawiam.
Do usunięcia.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
ok 10x za duża...lukaszop pisze:Kurde to dlaczego elektryk mówił, że to dobra wartość... ehh.
obecnie też walczę u siebie z padającym aku po dłuższym postoju... tyle, że amperomierz pokazuje poprawne wartości Spotkał się ktoś z sytuacją gdzie moduł komfortu kradł prąd ? Moduł mam podpięty...ale wszystkie elementy którymi on steruje są odłączone (za wyjątkiem lampki bagażnika, siłownika zamka bagażnika i syreny alarmu - zwykły klakson, bez własnego zasilania)