Pali bezpieczniki od wycieraczek. Jaka przyczyna?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Wszystkich. Jak w temacie. Podczas używania spryskiwaczy pali mi bezpieczniki od wycieraczek. Niedawno wymieniłem silniczek bo stary się spalił. Czekam na wasze opinie. PZdr
Ostatnio zmieniony sob gru 17, 2011 19:11 przez zjawa90, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jeźdź szybciej,niż lata Twój Anioł Stróż
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
spryskiwacz jest z przodu i z tyłu...bezpiecznik pali przy używaniu obydwu ?? Który bezpiecznik pali ?
Odłącz pompkę i zobacz czy też spali bezpiecznik.
Odłącz pompkę i zobacz czy też spali bezpiecznik.
Bezpiecznik pali tylko podczas używania przedniego. Pompkę już odłączałem i bez niej jest ok.
Nie jeźdź szybciej,niż lata Twój Anioł Stróż
To chyba już wiesz co jest przyczyną,czy jeszcze nie?
Żeby nie zaczynać nowego tematu, napisze tutaj
Sytuacja u mnie dokładnie taka sama: podczas używania przednich spryskiwaczy pali mi bezpiecznik nr. 24. Wina leży po mojej stronie - podczas wlewania nowo otwartego płynu najprawdopodobniej ulało mi się na pompke. Wynik - spryskiwacz przedni pali bezpiecznik.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co w takiej sytuacji należałoby zrobić? Czy wymiana pompki jest jedynym wyjściem no i jak ją odłączyć od kabli, aby wymienić?
Druga sprawa jest taka, że mam pełny zbiorniczek z płynem do spryskiwaczy kiedy wyjmę pompke ten zapewne sie zmarnuje.. istnieje jakis sposób, żeby temu zapobiec?
Sytuacja u mnie dokładnie taka sama: podczas używania przednich spryskiwaczy pali mi bezpiecznik nr. 24. Wina leży po mojej stronie - podczas wlewania nowo otwartego płynu najprawdopodobniej ulało mi się na pompke. Wynik - spryskiwacz przedni pali bezpiecznik.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co w takiej sytuacji należałoby zrobić? Czy wymiana pompki jest jedynym wyjściem no i jak ją odłączyć od kabli, aby wymienić?
Druga sprawa jest taka, że mam pełny zbiorniczek z płynem do spryskiwaczy kiedy wyjmę pompke ten zapewne sie zmarnuje.. istnieje jakis sposób, żeby temu zapobiec?
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
RaV_, zerknij na ten temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=143&t=475448" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Pali bezpieczniki od wycieraczek. Jaka przyczyna?
Kolego pali bezpiecznik bo jest za duże obciążenie ,czyli albo silnik się zaciera są w nim tulejki z fosforobrązu i tak się starły że ich nie ma albo zobacz mechanizm ,może on się przyciera (przesmarować).
Poradziłem sobie sposobem 'na zassanie' wężykiem jeden koniec wężyka do zbiornika, drugi do baniaka. Pomysł podsunął na PW użytkownik Aligator30 Myk ze zdejmowaniem zbiornika bardzo fajnie rozpisany (głowiłem sie wcześniej gdzie są te wkrętki, bo oprócz jednej śruby nic nie widziałem), więc również dzięki MaverickMavrick pisze:RaV_, zerknij na ten temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=143&t=475448" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzisiaj po spuszczeniu płynu odłączyłem silniczek od zasilania (zdejmowalny wtyk). I co? Kolejny bezpiecznik poszedłAdams5502 pisze:Kolego pali bezpiecznik bo jest za duże obciążenie ,czyli albo silnik się zaciera są w nim tulejki z fosforobrązu i tak się starły że ich nie ma albo zobacz mechanizm ,może on się przyciera (przesmarować).
Adams5502, mechanizm raczej odpada, ponieważ niedługo wcześniej działał elegancko. Dopiero po uzupełnieniu płynu zaczał palić bezpieczniki. Musiało nieco płynu gdzieś sie dostać do elektryki.
Jakieś sugestie?
- tomcio06750
- Użytkownik
kup drugi silniczek do spryskiwaczy i po sprawie nie wiele kosztuje a na pewno zaoszczędzisz sobie myślenia bo zapewne gdzieś płynu się dostało do niego i robi zwarcie możesz jeszcze go rozebrać i spróbować osuszyć jeśli jest mokry i sprawdzić go na krotko ale ja bym wolał kupić jakąś sprawną używkę
Z tym, że po odłączeniu silniczka problem nadal występuje Czy to napewno silniczek?tomcio06750 pisze:kup drugi silniczek do spryskiwaczy i po sprawie nie wiele kosztuje a na pewno zaoszczędzisz sobie myślenia bo zapewne gdzieś płynu się dostało do niego i robi zwarcie możesz jeszcze go rozebrać i spróbować osuszyć jeśli jest mokry i sprawdzić go na krotko ale ja bym wolał kupić jakąś sprawną używkę
- tomcio06750
- Użytkownik
tak wiec wychodzi na to że gdzieś na przewodzie masz zwarcie bądź w kostce bo nic innego raczej nie pozostaje...
I jak poradzić sobie samemu z tą zagwozdką?tomcio06750 pisze:tak wiec wychodzi na to że gdzieś na przewodzie masz zwarcie bądź w kostce bo nic innego raczej nie pozostaje...
Ja powiem tak;kiedys w seicento ciotki mielismy taki problem ze notorycznie palilo bezpiecznik od wycieraczek. Przyczyna okazala sie bardzo prosta. Wystarczylo rozebrac mechanizm wycieraczek,ciega i ramiona. Wszystko bylo tak zaatakowane ruda ze nie szlo ruszyc reka. Po wyczyszczeniu i zlozeniu wszystko dzialalo jak nalezy. Zawsze warto zaczac od najlatwiejszych rzeczy.
dam18, cenna uwaga jednak wycieraczki chodzą mi bez zarzutu cały mechanizm rozbierałem około rok temu, wszystko było czyszczone i smarowane.dam18 pisze:Ja powiem tak;kiedys w seicento ciotki mielismy taki problem ze notorycznie palilo bezpiecznik od wycieraczek. Przyczyna okazala sie bardzo prosta. Wystarczylo rozebrac mechanizm wycieraczek,ciega i ramiona. Wszystko bylo tak zaatakowane ruda ze nie szlo ruszyc reka. Po wyczyszczeniu i zlozeniu wszystko dzialalo jak nalezy. Zawsze warto zaczac od najlatwiejszych rzeczy.
Więc w moim przypadku bez elektryka się raczej nie obędzie? Jest możliwe żeby zwarcie poszło po kablu od silniczka gdzieś dalej jeśli płyn ulał się w okolice silniczka?