[MK4] Tuleje tylnej belki z poliuretanu PU/PUR
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
dudi_silesia, witaj mam pytanie jakie masz wrażenia po założeniu tych tuleji i czy doradzasz założyć odrazu żółte na tył czy czerwone nadmieniam że samochód nie jest używany wyczynowo czy na wyścigi ale ja lubię szybszą jazdę po zakretach i lubie jak auto trzyma mi się drogi nie husta go na boki mam odebrać w tym tygodniu te tuleje w Olkuszu dlatego bym chciał znać Twoją opinię wymieniam narazie sam tył bo pół roku wymieniałem wszystkie z przodu ale zwykłe pozdrawiam i dzieki z góry za odpowiedz
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: [MK4] Tuleje tylnej belki z poliuretanu PU/PUR
Nie wiem ile kaemów nakręciłem od zmiany zawieszenia ale pewnie ok. 10.000 tak więc czas na raportKoJ@K pisze:W tym tygodniu też chyba uderzę do Olkusza po poli. No i jak Twoje odczucia po większym przebiegu ? Jak porównasz jazdę, komfort, tłumienie itp tych tulei poliuretanowych do tych zwykłych ?
Komfort w stosunku do tulei met-gum jest trochę mniejszy, zawieszenie lekko się usztywnia (co mnie osobiście bardzo odpowiada), tłumienie pomimo usztywnienia jest lepsze bo PU ma inną strukturę wewnętrzną niż guma.
Luzów jeszcze nie stwierdziłem, a wierzcie mi, że mam gdzie to testować bo w mojej okolicy rozkopali kilka ulic i wymieniają kanalizację. Jeżdżę po takich wykopkach minimum 2x dziennie i nic mi nie stuka, nie puka, nawet tuleje na stabilizatorze nie skrzypiały podczas upałów jak to się zdarzało niektórym gumowym.
Ogólnie jestem zadowolony i polecam
PozdraVWiam
Dudi
Dudi
Ja nie dawno brałem z Olkusza tuleje, ale na przó i też mi pasuje jazda na nich. Na stabi mi gumy skrzypią i rozmyślam czy zmienic je na te poliuretany czerwone czy dac zwykłe ori, żeby nie skrzypiało jak w tapczanie ?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Też zakładałem ori tulejki stabilizatora żeby nie skrzypiało ale musiałem je wymieniać raz lub dwa razy w roku bo szybko się wycierają i buda zaczyna się kiwać. Gdy po sprowadzeniu auta z DE w 2008r. robiłem po raz pierwszy zawieszenie to zauważyłem, że tulejki stabi miały poza znakami VW (ori) wypełnienie w środku jakby z pasa parcianego. Nie udało mi się takich kupić, eksperymentowałem z montażem na wazelinę, smar miedziowy, smarowanie WD40 gdy podczas upałów skrzypiały i finalnie montaż na sucho, który był najlepszym wyjściem.KoJ@K pisze:Ja nie dawno brałem z Olkusza tuleje, ale na przó i też mi pasuje jazda na nich. Na stabi mi gumy skrzypią i rozmyślam czy zmienic je na te poliuretany czerwone czy dac zwykłe ori, żeby nie skrzypiało jak w tapczanie ?
Tulejki stabilizatora z PUR nie są drogie, a przynajmniej u mnie jeszcze nie zaskrzypiały.
Kup i przetestuj. Tylko jest jedno ALE - są 2 opcje ich montażu: 1. walka z założeniem ich przez stabilizator (od miejsca, w którym przykręcasz łącznik); 2. przecięcie, posmarowanie i założenie (tak jak zakłada się zwykłe gumowe, te z PUR są odlewem, a Deuter ich nie przecina). Ja to zrobiłem w drugiej opcji
PozdraVWiam
Dudi
Dudi
Te z tym paskiem parcianym widzialem kiedys SWAGa. A zauwazyles jakas roznice w sztywnosci, ywardosci, innym zachowaniu auta po zalozeniu tych poli gum na stabi? Ktos dzis pisal, ze jego znajomemu po jakims czasie zaczely skrzypiec, a drugi znowu pisal, ze juz chyba 3 lata jezdzi na wszystkich gumach poli i nic mu nawet nie skrzypnie.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wymieniłem naraz cały komplet tulei i ciężko jest mi powiedzieć czy te na stabilizatorze miały duży wpływ na usztywnienie. Bardziej skłaniam się ku temu, że te na wahaczu są odpowiedzialne za usztywnienie przedniego zawieszenia.KoJ@K pisze:Te z tym paskiem parcianym widzialem kiedys SWAGa. A zauwazyles jakas roznice w sztywnosci, ywardosci, innym zachowaniu auta po zalozeniu tych poli gum na stabi? Ktos dzis pisal, ze jego znajomemu po jakims czasie zaczely skrzypiec, a drugi znowu pisal, ze juz chyba 3 lata jezdzi na wszystkich gumach poli i nic mu nawet nie skrzypnie.
Dodam, że mam seryjne amortyzatory z seryjnymi sprężynami (springi -60mm poszły swego czasu do żyda gdy wylały mi się przednie amorki) więc i tak mam łajbę w porównaniu z glebami na springach, kitach czy gwincie
PozdraVWiam
Dudi
Dudi
Witam jak myslicie jest to do zrobienia bez kanalau na parkinu ??
Masz sciagacz ? I czy wymiana na zwykle czy na poli ?
Obojętnie które łatwiej wejdą . Oczywiscie sciagacz bedzie pozdrawiam
To myślę, że po nagimnastykowaniu się i z autem na kobyłkach coś by się dało pomyśleć. Poli napewno dużo łatwiej wciśniesz.
bogiel7 pisze:Obojętnie które łatwiej wejdą . Oczywiscie sciagacz bedzie pozdrawiam
zrób to tak jak kolega opisał u góry a bez kanału sie obejdzie aczkolwiek bedzie napewno trudniej chociazby przy wybijaniu starych tuleji ale jest to do ogarniecia
-
- Ma gadane
Hmm, tez mam zalozone poli na przodzie i zrobione jakies 30 kkm. Ogolnie jezdzi sie napewno lepiej bo zawias jest jakby bardziej skrecony, sztywniejszy. Ale od jakiegos czasu dochodza u mnie stuki i skrzypienie. Wiem ze poli lubi miec sporo smaru i nie wiem czy to nie przyczyna. A stuk jakby gdzies na stabi, bo najbardziej go slychac jak jade po kostce z kamienia.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Minął rok z hakiem i spokojnie 30kkm, tak więc czas na relację
Nadmiernych luzów na zawiasie nie stwierdzam. Czasem tylko tulejki (pewnie na stabi) zaskrzypią sobie w suchy dzień na śpiącym policjancie.
Ogólnie spoko. Polecam
Nadmiernych luzów na zawiasie nie stwierdzam. Czasem tylko tulejki (pewnie na stabi) zaskrzypią sobie w suchy dzień na śpiącym policjancie.
Ogólnie spoko. Polecam
PozdraVWiam
Dudi
Dudi
Czytając ten i kilka działów również skłaniam się ku wymianie na poliuretany.
Widze bardzo dobre opinie na temat olkusza, natomiast w innych miejscach trochę gorsze. Więc pytanie czy znacie konkurencyjne firmy jak Strongflex, powerflex czy modernparts i jak olkusz wypada w porównaniu z nimi.? Chce zmienić komplet za jednym zamachem:)
Widze bardzo dobre opinie na temat olkusza, natomiast w innych miejscach trochę gorsze. Więc pytanie czy znacie konkurencyjne firmy jak Strongflex, powerflex czy modernparts i jak olkusz wypada w porównaniu z nimi.? Chce zmienić komplet za jednym zamachem:)