Mój "oil catch tank"
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mój "oil catch tank"
Karolo123, troszkę nie ogarniam - puszcza Ci egr a Ty chcesz zakładać oct? olej w dolocie jest normalną rzeczą - czy to z odmy czy systemu doładowania, ale zawsze coś się zbierze. Wymienić możesz egr na taki który nie cieknie i oct sobie odpuść. Odmę zdemontuj i umyj w środku
Mój "oil catch tank"
Tak myślałem żeby załatwić dwie rzeczy od razu. Będę czyścił turbo i dolot a z OCT w przyszłości byłoby mniej nagaru. A jak ograniczę olej w odmie to i EGR nie będzie cieknął.
Dobrze myślę czy może jednak muszę wymienić też ten EGR? Może ktoś mnie upewnić?
Dobrze myślę czy może jednak muszę wymienić też ten EGR? Może ktoś mnie upewnić?
Mój "oil catch tank"
Czy można taki zamawiać oil catch tank http://allegro.pl/oil-catch-tank-zbiorn ... tabsAnchor. Czy lepiej dopłacic do tych droższych ? pozdro
Mój "oil catch tank"
nie wiem czy wszyscy sa tu swiadomi ale my w tdi w zasadzie to mamay OCT. To ufo czarne na pokrywie jest swego rodzaju wlasnie takim elementem. Mysle z eniektore tu te samorobki mga do konca nie spelniac tego zadania. Co z tego ze cos tam zgormadzi sie troszke tego oleju w tym pojemniku jak osobiscie wydaje mi sie ze ten olej moz ebyc podrywany ponownie i leciec dalej w dolot.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Mój "oil catch tank"
No tak moze nie dziala tak dobrze zeby wylapywac pary oleju w stu procentach. Z tym ze tez wiele sie slyszy o zamarznietej odmie wiec jakoś slabo widze te neiktore rozwiazania gdzie te weze maja po pol metra. Jak wszedzie sa plusy i minusy. Puki co jeszcze nie zmajstrowalem w zadnym swoim aucie OCT ale nosze sie z tym juz od kilku lat.
-
- Użytkownik
Re: Mój "oil catch tank"
Ja kupilem autko 4 lata temu, na poczatku zastanawialem sie czy nie zalozyc OCT ale dalem sobie spokoj.. ostatnio podczas zmiany lamp z przodu postanowilem wyjac IC zeby zobaczyc ile przez te lata oleju sie tam nazbieralo.. nie wiem czy ktos przede mna tam zagladal.. ja zrobilem 95 tys km i w sumie z IC scieklo ok kieliszka oleju, wiec chyba u mnie OCT bylby zbedny?
ALH -> 205 -> soft
Mój "oil catch tank"
ten olej sie tam nie gromadzi w nieskonczonosc. Pary oleju ida przez caly uklad olotowy od odmy do komory spalania.
- Aivars
- Użytkownik
Re: Mój "oil catch tank"
daniel23584 pisze:Ja kupilem autko 4 lata temu, na poczatku zastanawialem sie czy nie zalozyc OCT ale dalem sobie spokoj.. ostatnio podczas zmiany lamp z przodu postanowilem wyjac IC zeby zobaczyc ile przez te lata oleju sie tam nazbieralo.. nie wiem czy ktos przede mna tam zagladal.. ja zrobilem 95 tys km i w sumie z IC scieklo ok kieliszka oleju, wiec chyba u mnie OCT bylby zbedny?
Zajrzyj do kolektora ssacego- wtedy zobaczysz ile szlamu sie tam nazbieralo, min z tych par olejowych
ain't low enough.
-
- Użytkownik
Mój "oil catch tank"
No ale jesli nawet cos sie nazbieralo to w czym to przeszkadza?
ALH -> 205 -> soft
Mój "oil catch tank"
Po jaką cholerę inwestować w nową pokrywę skoro można swoją oryginalną wyczyścić od czasu do czasudami8705 pisze:Tylko że to ,,ufo,, nie spelnia swojej roli, a nowa pokrywa to koszt wysoki
i będzie ok. Ja swoją wyczyściłem przy pomocy rozpuszczalnika i wszystkie kanały w pokrywie są idealnie drożne
jak w nowej.
No i dlatego OCT jest rzeczą przydatną.wesol pisze:No tak moze nie dziala tak dobrze zeby wylapywac pary oleju w stu procentach
To ja postaram się znaleźć chwilę czasu żeby porobić foty i wrzucę je tutaj co by niektórzy mieli wzór jak zrobić takąwesol pisze:Z tym ze tez wiele sie slyszy o zamarznietej odmie wiec jakoś slabo widze te neiktore rozwiazania gdzie te weze maja po pol metra.
bezproblemową oraz bezobsługową odmę żeby było dla potomnych.
daniel23584 pisze:No ale jesli nawet cos sie nazbieralo to w czym to przeszkadza?
wesol, Ty jako stary forumowicz powinieneś wiedzieć i widzieć jak bardzo u niektórych forumowiczów zasyfiło kolektorwesol pisze:w niczym
ssący ,co po niektórzy wrzucili na forum foty swoich kolektorów które miały już niewielkie otwory w kanałach.
Po za tym nie mów ,że w niczym ponieważ taki zasyfiały kolektor ssący zakłóca przepływ powietrza do cylindrów co powoduje
spadek mocy silnika. Niektórzy opisywali jak to ich autka nabrały wigoru po wyczyszczeniu kolektorów oraz EGR-ów z tego syfu.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Mój "oil catch tank"
No tak ale Masters robil kiedys pomiar na hamowni 1Z jak dobrze kojarzę gdzi emial tak zalepiony kolektor ze moz epalec sie miescil a moze nie i byly gratisy jeszcze. Te ofczucia ludzi to dziele zawsze na dziesieć bo ja moge te znapisac ze po zmianie uszczelek na PD tez mi przybylo 10 koni.