1.6 16V - dziwny klekot silnika [film]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witajcie,
otóż od niedawna pojawił się dziwny klekot silnika. Jak w dieselku. Poniżej filmik prezentujący problem:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Pomijam piszący pasek klinowy...
Klekot nie ustaje po dłuższej jezdzie. Dodam jeszcze, że tydzień temu był wymieniany rozrząd. Przed wymianą nie kojarzę takiego odgłosu...
otóż od niedawna pojawił się dziwny klekot silnika. Jak w dieselku. Poniżej filmik prezentujący problem:
Pomijam piszący pasek klinowy...
Klekot nie ustaje po dłuższej jezdzie. Dodam jeszcze, że tydzień temu był wymieniany rozrząd. Przed wymianą nie kojarzę takiego odgłosu...
chyba wtryskiwacze .ciezko sie przysłuchać przez ten pasek .a coś sie dzieje z samochodem ?
sprzedam : wyczyszczony nastawnik HDK 216 do afn/asv 1z/ahu . stan jak nowy. posiadam wszystkie inne czesci do golf IV sdi ,tdi VP i PD
Czasami ma tak jakby chwilowy (na ułamek sekundy) spadek mocy przy przyspieszaniu + jak ściągam nogę z gazu to też jest taki charakterystyczny dźwięk "klekotu". Wyczytałem, że te modele silnika tak mają...
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Olej bierze? Szkoda, że nie przegazowałeś, było by słychać jak schodzi z obrotów
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
LPG masz?? kiedys spotkalem sie z czyms takim w tym silniku ze po przelaczeniu na lpg slychac bylo wlasnie taki klekot...okazalo sie ze to listwa wtryskowa...
- adrianogl20pe
- Mały gagatek
Mojej lasce , polo 1.6 16v klepie już tak 80 tysiac ponad a auto o ile nie kręcony licznik to ma już 267chyba i nikt się tym nie przejmuje, wyluzuj będzie tylko gorzej ale to VW w wieku 20lat przeżyje jeszcze kilku właścicieli
Re: 1.6 16V - dziwny klekot silnika [film]
Oleju nie bierze. Przy oddaniu do wymiany rozrządu widzę, że dolali mechanicy trochę oleju - była połowa, teraz jest "pod korek"Fafik258 pisze:Olej bierze? Szkoda, że nie przegazowałeś, było by słychać jak schodzi z obrotów
LPG nie posiada.Mavrick pisze:LPG masz?? kiedys spotkalem sie z czyms takim w tym silniku ze po przelaczeniu na lpg slychac bylo wlasnie taki klekot...okazalo sie ze to listwa wtryskowa...
Wrzuciłem nowy filmik z gazowaniem:
Na twoim miejscu sprawdziłbym ustawienie rozrządu,ewentualnie jeszcze zapłonu.tomaszkop pisze: Dodam jeszcze, że tydzień temu był wymieniany rozrząd. Przed wymianą nie kojarzę takiego odgłosu...
A także,a może przede wszystkim,napinacza i pompy wody.
Chyba,że po wymianie tego rozrządu tak niefortunnie się zdarzyło,że coś po prostu "siadło".
Na moje ucho to ten klekot bardziej przypomina coś w rodzaju chrobotania.
Tak też myślałem, że może być coś z rozrządem. Jutro rano pojade do mechanika i wypytam.luke320 pisze:Na twoim miejscu sprawdziłbym ustawienie rozrządu,ewentualnie jeszcze zapłonu.tomaszkop pisze: Dodam jeszcze, że tydzień temu był wymieniany rozrząd. Przed wymianą nie kojarzę takiego odgłosu...
A także,a może przede wszystkim,napinacza i pompy wody.
Chyba,że po wymianie tego rozrządu tak niefortunnie się zdarzyło,że coś po prostu "siadło".
Na moje ucho to ten klekot bardziej przypomina coś w rodzaju chrobotania.
- adrianogl20pe
- Mały gagatek
Na pewno nie z rozrządem, klepią tłok standardowe w tych silnikach ewentualnie hydro, panowie fachowcy , nad czym się zastanawiacie?Bo to śmieszne.Wystarczy Google dla laika i niema co filozofować.