[MK4] Jazda na benzynie 95
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
007gucio pisze:Różnica przy spalaniu jest spora - jeśli chodzi o v-power! Ale tylko przy nowych silnikach typu FSI, MPI! Przy innych silnikach nie ma znaczenia - zero różnicy w spalaniu!!!
roznica jest, a koszt kilometra podobny, ale autko lepiej chodzi -wiec dla mnie sprawa prosta (jeszcze spróbuje na BP zatankowac tą ich magiczna Ultimate)
Ostatnio zmieniony wt wrz 05, 2006 19:40 przez aegiss, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pytaj próżno,bo nikt sie nie dowie.Jaki nam koniec szykują bogowie.
Czy ja napisałem, że się nie nadaje? Zalejesz malucha z `88r i też pojedzie! Ale chodzi mi o to, że Przy silnikach 'starszych' nie odczuwalna jest różnica w spalaniu itp. Mam golfa 1.6 ABU i oprócz tego, że jest droższa benzyna żadnej różnicy nie zauważyłem!stradi pisze:Czyli twierdzisz ze do SR 1.6 sie nie nadaje?007gucio pisze:Ale tylko przy nowych silnikach typu FSI, MPI! Przy innych silnikach nie ma znaczenia - zero różnicy w spalaniu!!!
V-power jest normalną benzyną 95 tylko nie posiada siarki!
V-power Racing ma 99 a osiągi i tak mi nie wzrosły - doświadczenie
[ Dodano: Wto Wrz 05, 2006 19:25 ]
ale mówisz o v-power racing?aegiss pisze:007gucio napisał/a:
Różnica przy spalaniu jest spora - jeśli chodzi o v-power! Ale tylko przy nowych silnikach typu FSI, MPI! Przy innych silnikach nie ma znaczenia - zero różnicy w spalaniu!!!
roznicy moze i nie ma koszt podobny, ale autko lepiej chodzi -wiec dla mnie sprawa prosta (jeszcze spróbuje na BP zatankowac tą ich magiczna Ultimate)
zalej sobie paliwa lotniczego czytałem kiedyś artykuł o takim eksperymencie - tylko skąd wziąć takie paliwo?!!aegiss pisze:nie , cały czas mowie o v-power-ce 95 -ce na 99 jeszcze nie jezdziłem nie wiem czy moj bolid wytrzymałby takie "ogniste" paliwo:D(cena!!)007gucio pisze: ale mówisz o v-power racing?
jak dla mnie to nie byłby problem - mam dojscie do lotniska wojskowego007gucio pisze:zalej sobie paliwa lotniczego czytałem kiedyś artykuł o takim eksperymencie - tylko skąd wziąć takie paliwo?!!
BTW.próbował juz ktos mk3 1.8 gt na V-power 99 Raicing jezdzic?
Nie pytaj próżno,bo nikt sie nie dowie.Jaki nam koniec szykują bogowie.
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: [MK4] Jazda na benzynie 95
95 moze jedynie obnizyc delikatnie osiagi silnika ale bedzie to niezauwazalne , spalanie detonacyjne nie wystapi na mniejszej liczbie oktanow bo sterownik silnik przesunie zaplon jesli takie cosik by sie nawet pojawilo ale nie ma szansy wiec mozna smialo jezdzic oby zupka byla z dobrej stacji ;Dad_32 pisze:Witam,
Czy może ktoś powiedzieć czy jazda MK4 z silnikiem 1.6 16V na benzynie 95 ma jakiś negatywny wpływ na żywotność i eksploatację tego silnika? VW zaleca 98, a czy ktoś jeździ na 95 i może się wypowiedzieć na ten temat?
Może to kogoś zdziwi ale we Francji jeździłem mk4 1,6 16V na paliwie NORMAL czyli 91okt. Bywalo, że słyszałem dzwonące zawory. W podobny sposób jak go duszę ruszając np. z 2. biegu. Miałem jedną tanią stację przy markiecie i tam było paliwo zawsze ok, mimo, że tylko 91. Zawory nie zwoniły.
Zacząłem do pracy zabierać jeszcze 4 osoby i okazało się, że ciężko mu przyśpieszać na 4. biegu i zacząłem tankować 95. Nigdy nie tankowałem 98 a teraz w Posce też tylko 95. Zauważyłem tylko różnicę między 91 a 95 przy pełnym obciążeniu samochodu. Przy 95 lepiej chodzi i mniej pali.
Zacząłem do pracy zabierać jeszcze 4 osoby i okazało się, że ciężko mu przyśpieszać na 4. biegu i zacząłem tankować 95. Nigdy nie tankowałem 98 a teraz w Posce też tylko 95. Zauważyłem tylko różnicę między 91 a 95 przy pełnym obciążeniu samochodu. Przy 95 lepiej chodzi i mniej pali.
Dzięki