Bardzo słabe ciśnienie oleju !!! Help.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Trzeba zdjąć miskę oleju , jaki masz filtr oleju , przypadkiem nie Filtrona ?
Re: Bardzo słabe ciśnienie oleju !!! Help.
Mann Filter czy jakoś tak jak się nie mylę, ta firma tego filtra ;p
A ile by kosztowała wymiana pompy oleju, bo wiem że ona sama kosztuje od 100-150zł ??
Kiedyś miałem przypadek w golfie 3 z cisnieniem oleju tez było za małe i okazało się że winnymi były panewki na wałku który napędza aparat zapłonowy i pompe oleju(zatarły się i po mieliło je) po wymianie tych panewek ciśnienie wróciło do normy. Nie wiem jaki wpływ maja te panewki na cisnienie oleju ale ich wymiana pomogła.
Tylko nie pamiętam jaki to był silnik :/
Tylko nie pamiętam jaki to był silnik :/
sorry że odgrzewam kotleta, ale nie mogę na to patrzeć
seboja pisze:Dobra Panowie sprawa wygląda tak...
Od kupna samochodu przejechałem 8400 km było to prawie rok temu bez miesiąca
Dziś rozbierając powoli silnik spuściłem olej a tu patrzę 1,5 litra to max !!! poleciałem od mechanika do sklepu kupić olej mineralny 1L on mi dał z 1,5L i dolałem. Gdzieś tak przez 7000-8000km samochód zużył 2,5L oleju.
Czyli na 1000km wychodzi od 0,3125L do 0,3571L, a więc wykluczam to że pierścienie olejowe oraz uszczelniacze zaworów są na tyle uszkodzone że by to przeszkadzało silnikowi, dopuszczalene spalanie oleju wynosi ponoć na 1000km gdzieś około 0,8-1L oleju.
Wnioski
Głowicy nie ma co zdejmować i rozbierać zaworów i zakładać nowych uszczelniaczy oraz pierścieni olejowych ponieważ nie widzę konieczności, coś jest uszkodzonego pod blokiem silnika, pompa, może zapchany smok a może co innego...
Przyznacie mi rację po tym co wyżej napisałem ??
Pytanie jest jeszcze jedno, jeżeli by były wydarte dość mocno tuleje gdzie są tłoki, mrugała by kontrolka ??
JEDYNE W POLSCE TOLEDO R36Turbo :) www.facebook.com/SeatToledoR36Turbo
A co to Filtron?? Coś złego?wojtas46 pisze:jaki masz filtr oleju , przypadkiem nie Filtrona ?
np. mojemu koledze na filtronie świeciła się lampka od oleju, a na manie nie. Ale opinie są podzielone na temat filtrona.ozzy1979 pisze:A co to Filtron?? Coś złego?wojtas46 pisze:jaki masz filtr oleju , przypadkiem nie Filtrona ?
JEDYNE W POLSCE TOLEDO R36Turbo :) www.facebook.com/SeatToledoR36Turbo
Złego może nie-ale nic dobrego, podczas podróży do chorwacji filterek oleju naszej rodzimej produkcji postanowił sie rozlecieć! Skutkiem czego miałem mnóstwo kłopotów i spieprzony urlop.Rozumiem ze należy popierać nasze polskie fabryki ale od tamtej przygody-filtrony omijam szerokim łukiem.ozzy1979 pisze:A co to Filtron?? Coś złego?wojtas46 pisze:jaki masz filtr oleju , przypadkiem nie Filtrona ?
Albo twój kolega ma pompe oleju do wymiany (słabe cisnienie daje, a filtr ma większe opory niż ten drugi, albo ma g....o a nie Filtrona. Generalnie filtr o większym oporze przepływu ma lepszą filtrację, co wynika z zasad fizyki. A jeśli sytuacja powtarza się na wszystkich Filtronach to znaczy, że ma kibel z cisnieniem oleju.Jacek6804 pisze:mojemu koledze na filtronie świeciła się lampka od oleju, a na manie nie
Ja znam przypadki, gdzie Mann, Bosch i Knecht się rozpadły. A Filtrona uzywam od zawsze w 3 autach i zero problemów. Inna sprawa, że kupuję zawsze w autoryzowanym sklepie.psilos1 pisze:filterek oleju naszej rodzimej produkcji postanowił sie rozlecieć!
Też miałem przypadek z MAN lub Knecht - nie pamiętam dokładnie, że się zablokował i nie było ciśnienia. Koledze wymieniałem olej i filtr bosch trochę się rozpadł w środku. Tak więc różnie to bywa...
-
- Nowicjusz
Siema, od jakiegoś czasy mam problem z moim samochodem, jak zimny po odpaleniu ciśnienie około 2,5bar na ciepłym 1bar po dodaniu gazu spada do 0,5bar
czyżby już panewki się skończyły?
stało to się jak buraka z BMW chciałem zawstydzić, no i zawstydziłem ale boję się że przekręciłem silnik.....
obecnie jeżdżę na 15W/40 CASTROL,
jak by to były panewki to zamierzam zmienić panewki główne i korbowodowe, nowe popychacze hydrauliczne może nowa pompa i zalać 10W/40, lepiej słóży na turbinę.....
czyżby już panewki się skończyły?
stało to się jak buraka z BMW chciałem zawstydzić, no i zawstydziłem ale boję się że przekręciłem silnik.....
obecnie jeżdżę na 15W/40 CASTROL,
jak by to były panewki to zamierzam zmienić panewki główne i korbowodowe, nowe popychacze hydrauliczne może nowa pompa i zalać 10W/40, lepiej słóży na turbinę.....
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak ściągniesz miskę odkręć czwartą lub piątą stopę wału i zobacz na panewki i w jakim stanie jest wał,bo właśnie siadają panewki główne wału,no i pompa oczywiście też.Tłoki i tuleje cylindrowe nie ma nic wspólnego z ciśnieniem oleju.