Kąt synchronizacji PD

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

ToReN
Ma gadane
Ma gadane

Kąt synchronizacji PD

Post autor: ToReN » śr lut 26, 2014 19:17

-michau-, wymienialeś teraz napinacz i wsio gra czy dalej to samo ? czy już poprawa ?

Awatar użytkownika
-michau-
Forum Master
Forum Master

Kąt synchronizacji PD

Post autor: -michau- » czw lut 27, 2014 07:49

Napinacz wymieniałem na nowy przy zmianie rozrządu, nie teraz. W rozrządzie nic nie drgnie.

GTB... :satan:

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Kąt synchronizacji PD

Post autor: roman58 » czw lut 27, 2014 22:03

Ja bym sprawdził dokręcenie małego koła na wale bo synchronizacja to nic innego tylko dokładność ustawienia rozrządu tylko trzeba na blokady nie na farbę.Napinacz hydrauliczny też trzeba odpowiednio ustawić.

Awatar użytkownika
-michau-
Forum Master
Forum Master

Kąt synchronizacji PD

Post autor: -michau- » czw lut 27, 2014 23:23

Rozrząd był u mnie wymieniany na blokadach.

Co mogę powiedzieć, szkoda, że nie sprawdziłem synchro przed wymianą rozrządu. Wówczas można byłoby powiedzieć coś więcej.

Mogę tylko napisać, że przed wymianą rozrządu dosyć często był problem z długim kręceniem zanim odpalił na rozgrzanym silniku, więc mogę się tylko domyślać, że synchro już wtedy było rozwalone i sporo na plusie.

Po wymianie rozrządu problem z odpalaniem jakby znikł, ale nie do końca, przez 1500 km zdarzyło się dosłownie 2-3 razy długie kręcenie na rozgrzanym zanim odpalił.

Obecnie synchro na minusie i póki co odpala super, tylko to synchro rozwalone.

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Kąt synchronizacji PD

Post autor: roman58 » pt lut 28, 2014 00:37

Najlepiej jak jest 0 ale jak jest +-1 do +-3 to też nie jest tragicznie.

Awatar użytkownika
-michau-
Forum Master
Forum Master

Kąt synchronizacji PD

Post autor: -michau- » pt lut 28, 2014 00:55

To spójrz na log dynamiczny sprzed 2 dni http://vaglog.rtnet.pl/deejaymg_162118.html" onclick="window.open(this.href);return false;

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Kąt synchronizacji PD

Post autor: roman58 » pt lut 28, 2014 11:22

Jak napinacz hydrauliczny dobrze napięty to powinno być dobrze,zawsze drgania będą wychodzić bo pasek pokonuje ogromną siłę przy otwieraniu i zamykaniu zaworów i pompo wtrysków.Najlepiej jest na większych obrotach bo nawet jest 0.

Awatar użytkownika
-michau-
Forum Master
Forum Master

Kąt synchronizacji PD

Post autor: -michau- » sob sie 23, 2014 15:20

Minęło kilka miesięcy, a problemu dalej nie udało mi się rozwiązać. Byłem u innego mechanika, sprawdził od początku ustawienie rozrządu, jest niby wszystko ok.

Synchro na zimnym i rozgrzanym silniku na postoju waha sie od -3.3 do 0.
Podczas jazdy jest tak samo jak na logu sprzed kilku miesięcy http://vaglog.rtnet.pl/log_162118.html" onclick="window.open(this.href);return false;.

Czy może mieć na to jakiś wpływ koło pasowe wału korbowego?

Inna opcja, znajomy mówił, że koło zębate wałka rozrządu osadzone jest na jakiejś gumie i może ona się wyrobiła z czasem. To prawda czy jakaś bajka?

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Kąt synchronizacji PD

Post autor: roman58 » sob sie 23, 2014 21:56

-michau- pisze:Inna opcja, znajomy mówił, że koło zębate wałka rozrządu osadzone jest na jakiejś gumie i może ona się wyrobiła z czasem
To nie może tak być,to bajka.Koło pasowe też nie ma nic do tego.Ale jak jest na minusie to mógł do sprawdzenia poluzować te trzy śruby i wałek lekko przestawić do tyłu np;o 1mm i sprawdzić.Przepraszam jest guma ale to jest bardzo twarda i oznaki były by że na kole są opiłki lub nie raz leci rdza.
Ostatnio zmieniony ndz sie 24, 2014 10:10 przez roman58, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
-michau-
Forum Master
Forum Master

Kąt synchronizacji PD

Post autor: -michau- » sob sie 23, 2014 22:36

Te 3 śruby poluzować i środkową regulować to sam potrafię, tylko czy chodzi Ci o to, żeby ustawić środkową śrubą bardziej do 0?

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Kąt synchronizacji PD

Post autor: roman58 » sob sie 23, 2014 22:46

Wałek lekko do przodu,to czym go skręcisz albo tą środkową albo śrubokręt zahaczysz o dwie poluzowane śruby i przestawisz.Te blaszki nie są pogięte do odczytu przez czujnik hala.

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Kąt synchronizacji PD

Post autor: wesol » ndz sie 24, 2014 08:29

Dla pewnosci bym sprzawdzil czy sruba centralna na kole zebatym na wale korbowym jest dobrze dokrecona. To sie w wielu markach luzuje i scina klin.
Napinacz hydrauliczny byle by nie był rozklekotany i stawial duzy opor przy wciskaniu a przy puszczeniu dosc szybko sie wyciąga. Pasek ma byc tak naciagniety by sie dalo tak prawie wywinąć tu od strony altka( od przodu auta) ale z duzym oporem dość. Kąt synchronizacji jest dosc czuły przy ustawianiu. PAmietajmy ze regulacja na tych trzech srubach na tych fasolkach to regulacja praktycznie trzech zabków na pasku rozrzadu a synchro jest tak czule ze od -6 do +6 to w niecalym jedym ząbku sie miesci. Wczoraj walczylem u siebie bo wymienialem pasek rozrzadu i ktos wczesniej pomylil sie o ząbek ale skorygował to na faolkach i niby byl kąt na zero ale denerwouje mnie jak regulacja jest przesunieta w jedną strone.
Rozrzą najelpiej to ustawiac w ten sposób ze wal korbowy sie blokuje blokada tak ze na kole na dole strzalka na jednym zebie pokazuje otwór od blokady. Walek rozdzadu blokujemy pinem a fasolki najlepiej ustawic na srodku i dokrecic srubki trzy. Zakladamy pasek i potem odpalamy by sprawdzic jak synchro. Powinno byc w miare okej. Tak robilem chyba juz ze 10 razy w roznych PD i 1.9 i 2.0

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Kąt synchronizacji PD

Post autor: roman58 » ndz sie 24, 2014 09:36

wesol pisze: fasolki najlepiej ustawic na srodku i dokrecic srubki trzy. Zakladamy pasek i potem odpalamy by sprawdzic jak synchro. Powinno byc w miare okej
Ja blokuję wał wałek śruby na kole lekko poluzowane koło na fasolkach przeciągnięte do przodu,zakładam pasek naciągam i dopiero wtedy dokręcam te trzy śruby,bo przy naciąganiu paska koło na wałku jeszcze się przestawi i akurat śruby na fasolkach wyjdą na środku.Wyciągam blokady i powinno być na zero.

Awatar użytkownika
-michau-
Forum Master
Forum Master

Kąt synchronizacji PD

Post autor: -michau- » śr wrz 17, 2014 16:14

Po dosyć długiej walce z kątem kiedy całkowicie się poddałem pojechałem podnieść trochę moc w swoim tdi.

Podczas zmiany programu został wyłączony egr, wyłączony przepływomierz i zrobiona większa dawka przy rozruchu.

Z wahania -3.3 do 0 zmieniło się na -1.5 do -0.3, a więc nie waha się już o ponad 3 tylko o 1.2.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”