[MK3] Jakie są zalety i wady napędu SYNCRO
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[MK3] Jakie są zalety i wady napędu SYNCRO
Niedawno kupiłam Golfa III 1.8 benzyna, po zaprowadzeniu do mechanika okazało się że mam wersję syncro. Szukałam wiadomości na ten temat, ale niewiele się dowiedziałam.
Zatem czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czy to dobrze czy źle że mam taki napęd, czy przez to będzie mi więcej palił i czy powinnam założyć do nie gaz (napomnę że to rocznik 1994).
Pozdrawiam
Ania
Zatem czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czy to dobrze czy źle że mam taki napęd, czy przez to będzie mi więcej palił i czy powinnam założyć do nie gaz (napomnę że to rocznik 1994).
Pozdrawiam
Ania
Ostatnio zmieniony wt wrz 05, 2006 21:03 przez aneczka306, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Wpisz syncro w szukajke tu na forum i bedziesz miala odpowiedzi.
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
- barteKKK03
- V.I.P.
Ja mam ksiazke od golfa 96 i moge wywniokowac na podstawie tabelek 2 zasadnicze jak dla mnie wady:
1. Noralny 1,8 ma 12,1 do 100km/h a syncro 13,3
2. Spalanko: zwykly 1,8: 11,1 -->6,2-->8,0 syncro 12,6-->6,7-->8,9 (miasto/trasa/mieszany)
Ale to tylko ksiazka. Zalet na pewno ma duzo wiecej! Nigdy z takim sie nie spotkalem i nic nie moge powiedziec.
1. Noralny 1,8 ma 12,1 do 100km/h a syncro 13,3
2. Spalanko: zwykly 1,8: 11,1 -->6,2-->8,0 syncro 12,6-->6,7-->8,9 (miasto/trasa/mieszany)
Ale to tylko ksiazka. Zalet na pewno ma duzo wiecej! Nigdy z takim sie nie spotkalem i nic nie moge powiedziec.
[b]Moim celem jest mk3 20 Jahre GTi TDi 110km.:) jak mi sie ten znudzi:[/b]
[img]http://i100.photobucket.com/albums/m27/mamoth_02/Untitled-4copy.jpg[/img]
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
aneczka306,
Ja mam i jestem bardzo zadowolony!!!!!!!!! Ciesz się,że to masz.
Spalanie? Mam TDi i na 600 km trasie zmieściłem się w 5.3 litra ostro jadąc, około 100 km jechalem 160-170 (z górki dawał 180 hehe), a głównie 100-140. Pół trasy klima była włączona. Sam byłem w szoku jak po 640 km z 41 litrów zostało tyle, że spokojnie zrobiłem jeszcze setkę (pół na pól w mieście)!!! Nie ma wielkiego wpływu na spalanie, bo w zasadzie prawie nie przenosi napędu na tył na asfalcie. Spala trochę więcej, bo więcej waży. A w zimie zobaczysz sama jak zostawisz na światłach w tyle dresa w 200 konnym BMW Jest naprawdę super. Nie będziesz żałowała.
Do 1.8 na monowtrysku prosi się założyć instalację.
Syncro niestety nie działają do tyłu- i jak dowiedziałem się z forum wynika to z awarii w niemal wszystkich egzemplarzach, u mnie też nie działa, to jest włączane jakoś podciśnieniowo i ten układ podciśnieniowy nawala. Nie utrudnia to jazdy, ale trzeba mieć to na względzie jak będziesz chciała staranować i zaparkować w zaspie.
były z silnikami: 1.8 90KM, 1.9 TDi 90KM, 2.0 115 KM i 2.9 190 KM.
Ale co z tego? Przyzwyczajasz się do samochodu i tyle. A to co daje napęd w zimie, jak słusznie zauważyleś rekompensuje to wszystko. Szczerze mówiąc swojego sprowadziłem, na sprzedaż, ale minęło pół roku... zrezygnowałem ze sprzedaży
Pozdrawiam i życzę przyjemnego użytkowania... A zima się zbliża...
Ja mam i jestem bardzo zadowolony!!!!!!!!! Ciesz się,że to masz.
Spalanie? Mam TDi i na 600 km trasie zmieściłem się w 5.3 litra ostro jadąc, około 100 km jechalem 160-170 (z górki dawał 180 hehe), a głównie 100-140. Pół trasy klima była włączona. Sam byłem w szoku jak po 640 km z 41 litrów zostało tyle, że spokojnie zrobiłem jeszcze setkę (pół na pól w mieście)!!! Nie ma wielkiego wpływu na spalanie, bo w zasadzie prawie nie przenosi napędu na tył na asfalcie. Spala trochę więcej, bo więcej waży. A w zimie zobaczysz sama jak zostawisz na światłach w tyle dresa w 200 konnym BMW Jest naprawdę super. Nie będziesz żałowała.
Do 1.8 na monowtrysku prosi się założyć instalację.
Syncro niestety nie działają do tyłu- i jak dowiedziałem się z forum wynika to z awarii w niemal wszystkich egzemplarzach, u mnie też nie działa, to jest włączane jakoś podciśnieniowo i ten układ podciśnieniowy nawala. Nie utrudnia to jazdy, ale trzeba mieć to na względzie jak będziesz chciała staranować i zaparkować w zaspie.
Oczywiściei to od 1993 roku.Bednarus pisze:Co to za wersja? Istnieje wogole cuś takiego?
były z silnikami: 1.8 90KM, 1.9 TDi 90KM, 2.0 115 KM i 2.9 190 KM.
Tak, i czuć to, jeździłem innym TDi i różnica jest większa- chyba ponad 2s. W 1.8 mniej.Mammoth pisze:1. Noralny 1,8 ma 12,1 do 100km/h a syncro 13,3
Ale co z tego? Przyzwyczajasz się do samochodu i tyle. A to co daje napęd w zimie, jak słusznie zauważyleś rekompensuje to wszystko. Szczerze mówiąc swojego sprowadziłem, na sprzedaż, ale minęło pół roku... zrezygnowałem ze sprzedaży
Pozdrawiam i życzę przyjemnego użytkowania... A zima się zbliża...
Ostatnio zmieniony czw wrz 07, 2006 11:40 przez Grzesiekk1982, łącznie zmieniany 1 raz.
To przynajmniej ktos z wlasnego doswiadczenia mogl cos powiedziec na temat sybcro a nie tak jak ja z suchych cyferek wychodzi na to ze nie ma czego sie bac... bedzie dobrze sluzyl...
[b]Moim celem jest mk3 20 Jahre GTi TDi 110km.:) jak mi sie ten znudzi:[/b]
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
A właśnie, to od niego wiem o tym że SYNCRO powinno działać do tyłu;) Polecam jego sporą wiedzę na ten temat.
[ Dodano: 05 Wrz 2006 23:34 ]
I jeszcze ejdna ważna rzecz: PRZED WJAZDEM NA STACJE DIAGNOSTYCZNA DO PRZEGLĄDU ZAWSZE MÓW ZE TO SYNCRO on działa na zasadzie różnicy prędkośći opbrotowej między osiami, więc przed wjazdem na rolki powinien diagnosta się dowiedzieć, żeby nie uszkodzić sprzęgła wiskotycznego czasem.
A co do awaryjnośći, to jeśli żaden "pan Ziutek z panem Franiem- czyli majstry z sąsiedniego garażu" nie będą sprawdzać "jak to działa?", to będzie OK.
I jeśli masz rajdowe zapędy, to koniec z jazdą "na ręcznym".
[ Dodano: 05 Wrz 2006 23:34 ]
I jeszcze ejdna ważna rzecz: PRZED WJAZDEM NA STACJE DIAGNOSTYCZNA DO PRZEGLĄDU ZAWSZE MÓW ZE TO SYNCRO on działa na zasadzie różnicy prędkośći opbrotowej między osiami, więc przed wjazdem na rolki powinien diagnosta się dowiedzieć, żeby nie uszkodzić sprzęgła wiskotycznego czasem.
A co do awaryjnośći, to jeśli żaden "pan Ziutek z panem Franiem- czyli majstry z sąsiedniego garażu" nie będą sprawdzać "jak to działa?", to będzie OK.
I jeśli masz rajdowe zapędy, to koniec z jazdą "na ręcznym".
-
- Nowicjusz
:)
Dzięki chłopcy za wyczerpującą i tak szybką odpowiedź na forum, teraz już wiem prawie wszytko na temat napędu syncro.
Mam nadzieję że w razie innych pytań mogę na was liczyć??
Pozdrawiam
Ania
Mam nadzieję że w razie innych pytań mogę na was liczyć??
Pozdrawiam
Ania
pewnie zapraszam na piątkowego spota: www.vwgolf.waw.plMam nadzieję że w razie innych pytań mogę na was liczyć??
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
-
- Nowicjusz
Wymiana elastycznej
Zaprowadziłam dzisiaj samochód do mechanika ponieważ odpadła elastyczna złączka tłumika, mechani powiedział mi że to będzie kosztowało ok 300zł (troszkę drogo ) ponieważ przy takim napędzie muszą być oginalne części.
Czy on ma rację??
Pozdrawiam
Ania
Czy on ma rację??
Pozdrawiam
Ania