1.6 16v AZD trzęsie silnikiem na biegu jałowym,
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam,
posiadam golfa 1.6 16v AZD problem: trzęsie silnikiem na wolnych obrotach, dziwne odgłosy z rury wydechowej, nie raz nie pali na drugi cylinder na wolnych obrotach, wymieniłem swiece cewki wtryski sprawdzone cisnienie, przeszukując internet zauwazyłem że wiele osób ma ten sam problem ale w żadnym wątku nie było odpowiedzi co jest przyczyną.
może ktoś walczył z tym problemem ?
posiadam golfa 1.6 16v AZD problem: trzęsie silnikiem na wolnych obrotach, dziwne odgłosy z rury wydechowej, nie raz nie pali na drugi cylinder na wolnych obrotach, wymieniłem swiece cewki wtryski sprawdzone cisnienie, przeszukując internet zauwazyłem że wiele osób ma ten sam problem ale w żadnym wątku nie było odpowiedzi co jest przyczyną.
sprzedam Golf I cabrio biały 1.8 wersja karman 89 rok
-
- VWGolf.pl Killer
przepustnice wyczyścić zrobić adaptacje,sprawdzić przewody podciśnienia i kolektor ssący czy nie łapie lewego powietrza,sprawdzić szczelność układu wydechowego
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
po przeczytaniu z 10 różnych tematów, zastanawia mnie jeden fakt ? dlaczego każdy kto opisywał ten problem pisał że kuleje mu drugi cylinder tak jak u mnie,
[quote="bioly05011"]przepustnice wyczyścić zrobić adaptacje,sprawdzić przewody podciśnienia i kolektor ssący czy nie łapie lewego powietrza,sprawdzić szczelność układu wydechowego
wszystko to było zrobione, auto zachowuje się jak by słabo palił na drugi cylinder, z rury wydechowej słychać pykanie jak przy niedomagającej świecy,
[quote="bioly05011"]przepustnice wyczyścić zrobić adaptacje,sprawdzić przewody podciśnienia i kolektor ssący czy nie łapie lewego powietrza,sprawdzić szczelność układu wydechowego
wszystko to było zrobione, auto zachowuje się jak by słabo palił na drugi cylinder, z rury wydechowej słychać pykanie jak przy niedomagającej świecy,
-
- VWGolf.pl Killer
pod kompa go jak tak jest pokaże że wypada mu zapłon na drugim garze potem zamień cewki lampą też można sprawdzić
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
bioly05011 pisze:potem zamień cewki
RobsonVW pisze:wymieniłem swiece cewki wtryski sprawdzone cisnienie
mam pewien trop, po przeszukaniu internetu znalazłem taki sam problem i okazało sie że powodem był wałek rozrządu i pokrywa a dokładniej luz na mocowaniu tego wałka, i ja u siebie widziałem ten luz ale go zlekceważyłem jutro silnik zostanie rozebrany po raz 9 i założe druga pokrywę wraz z wałkami, zobaczymy
-
- VWGolf.pl Killer
jak zrobisz napisz
W tych właśnie silnikach często wycierały się / luzowały krzywki na wałkach co było właśnie problemem z wypadaniem zapłonów.
RobsonVW daj znać co i jak. Mam ten sam problem, tylko jak silnik się już troszkę nagrzeje to pracuje normalnie.
w końcu naprawione jednak powodem był luz w pokrywie gdzie chodzi wałek rozrządu, to powodowało ze drugi cylinder słabo pracował i trzęsło silnikiem, wada powstała przez słabe smarowanie bo poprzedni własciciel nie wymieniał oleju przebieg auta 140 000 a właściciel to 86 letni niemiec zakatował silnik jeszcze trochę a by się zatarł.
To miałeś luz wzdłużny na wałku czy tez na łożyskowaniu było już wytarte?
Re: 1.6 16v AZD trzęsie silnikiem na biegu jałowym,
cześć, czy z Twojego tłumika dochodziły takie/podobne dźwięki?RobsonVW pisze:po przeczytaniu z 10 różnych tematów, zastanawia mnie jeden fakt ? dlaczego każdy kto opisywał ten problem pisał że kuleje mu drugi cylinder tak jak u mnie,
bioly05011 pisze:przepustnice wyczyścić zrobić adaptacje,sprawdzić przewody podciśnienia i kolektor ssący czy nie łapie lewego powietrza,sprawdzić szczelność układu wydechowego
" onclick="window.open(this.href);return false;
od jakiegoś czasu nie mogę się z tym uporać i w sumie olałem to, bo nie miałem do tego nerwów, a żaden z mechaników nie chciał na poważnie się zająć tematem, bo niby błahostka.
Pozdrawiam!
u mnie było słychać tak jak by nie paliła jedna świeca
-
- Mały gagatek
Re: 1.6 16v AZD trzęsie silnikiem na biegu jałowym,
Przede wszystkim wyczyść zawór recyrkulacji spalin a nie jakąś przepustnice powietrzaRobsonVW pisze:witam,
Pozdrawiam