[MK4] FAQ: demontaż/naprawa wkładki zamka drzwi i bagażnika
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
To po co jest to jest ta biala klamra z mikrostykiem na wkladce zamka?
Re: Odp: [MK4] FAQ: demontaż/naprawa wkładki zamka drzwi i b
Żeby komfort wiedział w jakiej pozycji jest bębenek zamka.
Re: [MK4] FAQ: demontaż/naprawa wkładki zamka drzwi i bagażn
Witam. Jestem nowy na forum, więc na początku chciałbym wszystkich przywitać. Mój problem przedstawia się następująco:
wymieniłem wiosełko (złamane) oraz gniazdo i podkładkę nr 2 (wytarte wyżłobienie w gnieździe powodowało, że podkładka źle trzymała i cały zamek obracał się).
Poskładałem mechanizm wg instrukcji i wszystko jest ok ale po włożeniu i zamontowaniu zamka i dokręceniu śruby T20 nie mogę zamknąć samochodu. Dodam że po dociśnięciu kluczyka mogę go otworzyć. Kluczyk do zamka wchodzi bez problemu, wszystko chodzi płynnie i nie nic się nie zacina.W związku z tym mam pytanie czy tą śrubę (T20)dokręcamy do oporu czy musi być ona w jakimś konkretnym położeniu? A może został uszkodzony centralny zamek?
wymieniłem wiosełko (złamane) oraz gniazdo i podkładkę nr 2 (wytarte wyżłobienie w gnieździe powodowało, że podkładka źle trzymała i cały zamek obracał się).
Poskładałem mechanizm wg instrukcji i wszystko jest ok ale po włożeniu i zamontowaniu zamka i dokręceniu śruby T20 nie mogę zamknąć samochodu. Dodam że po dociśnięciu kluczyka mogę go otworzyć. Kluczyk do zamka wchodzi bez problemu, wszystko chodzi płynnie i nie nic się nie zacina.W związku z tym mam pytanie czy tą śrubę (T20)dokręcamy do oporu czy musi być ona w jakimś konkretnym położeniu? A może został uszkodzony centralny zamek?
- Boczkowski_D
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ja mam problem z tym, że kluczyk nie powraca samoczynnie do pozycji wyjściowej. Rozebrałem cały bębenek zamka, wyczyściłem, przypiłowałem zapadki, wymieniłem uszkodzone podkładki (bo wcześniej zacinał się w ogóle) i nasmarowałem delikatnie smarem grafitowym. Niestety dalej kluczyk chodzi z wyczuwalnym oporem i nie powraca do pionu jak powinien. Ktoś ma pomysł co może być nie tak?
Witam. Mam taki problem z zamkiem,rozebralem i złożyłem zgodnie. Z instrukcją, ale po zamontowaniu okazało się że jak zamknę to ten "cyngielek "który jest pomiędzy czarnym ciegnem a klamka cofa się ale już nie wraca na tyle aby go klamka chwyciła.palcem jak go naprowadze wtedy jest ok.czy ktoś wie dlaczego? Czy muszę kupić nowy zamek.
I biała klamra z mikrostykiem w tylnym zamku,musi być, czy może są jakieś różne wersje. Bo u mnie tego nie ma?
I biała klamra z mikrostykiem w tylnym zamku,musi być, czy może są jakieś różne wersje. Bo u mnie tego nie ma?
ARONS
- yatering
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Panowie- macie jakas fotoporade jak wymienic cala klamke? kupilem sobie klamki pod kolor auta i jakos nie moge sie do tego zabrac..zeby wymienic., nie wiem co i jak
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
yatering, pierwszy post, piąte zdjęcie...widać zatrzaski na których trzyma się klamka...odpinasz, odchylasz i druga strona klamki sama wyjdzie.
Witam! Części do naprawy zamka kupiłem w salonie skody w moim mieście. Numery katalogowe:
1U0898001
1U0898002
1U0898006
Za wszystko zapłaciłem 24,09zł. Naprawa nie jest skomplikowana, wszystko dobrze jest tutaj wyjaśnione;).
Pozdrawiam
1U0898001
1U0898002
1U0898006
Za wszystko zapłaciłem 24,09zł. Naprawa nie jest skomplikowana, wszystko dobrze jest tutaj wyjaśnione;).
Pozdrawiam
Re:
Dzięki za foto-totorial, bardzo się przydał. Właśnie rzutem na taśmę kupiłem w salonie Skody zestaw naprawczy, złożyłem (niby) jak trzeba, ale:
1. wkładka jest praktycznie cały czas lekko przekrzywiona w lewo (zamykanie jak dobrze pamiętam.
2. na "sucho" jak kręciłem kluczykiem, to podkładka nr. 1 (z fotki) lekko przekręca się z kluczykiem i wyskakuje tym swoim ząbkiem ze swojego miejsca. Sprężynkę dałem nową, tylko wiosełko stare (trochę inne, bo ze Skody). Wydaje mi się, że wkładka się "kończy", mam rację?
- Cypis876
- Użytkownik
- Kontakt:
A mam takie pytanie chodzi mi o ta zaslepkę która chroni wnetrze bębenka , ta która odchyla się przy włozeniu kluczyka , u mnie ona nie dochodzi do srodka i dostaje się tam woda jak mozna to naprawić ?
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Mam pytanie za 100 pkt.
Czy zamek można złożyć bez tej części: http://images23.fotosik.pl/232/aa62bf8ea6989174.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; (Tulejka blokująca bębenek w gnieździe). Jeśli nie to czy można gdzieś w sklepie to dostać (bo zrobić samemu raczej sie nie da). Chodzi mi głównie o to żeby bębenek zamka nie wychodził z zamka po włożeniu kluczyka i żeby sie nie obracał o 360 stopni.
Czy zamek można złożyć bez tej części: http://images23.fotosik.pl/232/aa62bf8ea6989174.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; (Tulejka blokująca bębenek w gnieździe). Jeśli nie to czy można gdzieś w sklepie to dostać (bo zrobić samemu raczej sie nie da). Chodzi mi głównie o to żeby bębenek zamka nie wychodził z zamka po włożeniu kluczyka i żeby sie nie obracał o 360 stopni.
Ma ktoś rozeznanie czy jest możliwość dostania się do śrubki którą trzeba odkręcić by wyciągnąć wkładkę zamka z drzwi np po zdjęciu boczka ? Problem jest taki, że śrubka na torx 20 się obrobiła i nie da się jej odkręcić przez dziurę torxem z zewnątrz drzwi. Dało by radę naciąć ją na śrubokręt płaski bądź odkręcić żabką ?
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Żabką? Chyba żartujesz, przyznaj lepiej czym zczochrałeś torxa hehehe. Są końcówki udarowe z bijakiem do wykręcania takich zmęczonych śrub, popytaj w sklepach z narzędziami.
Nie ja zczochrałem, tylko poprzedni właściciel. Torx 20 za luźny a 25 nie da się nabić.Kris-THC, mógłbyś podlinkować taką końcówkę ?