PYTANIA-ile dostanę za takie uszkodzenia, za ile to naprawię
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Re: PYTANIA-ile dostane za takie uszkodzenia, za ile to napr
Witam.Zaliczyłem stłuczkę nie z mojej winy,chciałbym prosić o wycenę uszkodzeń w moim Pasku,jest to VW Passat 35i kombi GL z roku1992, chciałbym wiedzieć co jest brane pod uwagę przy wycenie tak starego lecz zadbanego autka.Z góry dziękuję za informację.
Re: PYTANIA-ile dostane za takie uszkodzenia, za ile to napr
Będzie tutaj szkoda całkowita pewnie,bo to czy auto jest zadbane to nic nie zmienia. Patrzą wg eurotaxu wartość samochodu i wartość naprawy, więc na oryginałach naprawa przekroczy wartość auta. Dostaniesz różnicę pomiędzy wartością samochodu a tego co z niego teraz pozostało. Możesz oczywiście naprawić auto do wartości sprzed szkody tylko później przedkładasz fakturę ubezpieczalni.
PYTANIA-ile dostane za takie uszkodzenia, za ile to naprawie
Dziękuję za odpowiedż.Dodam że sprawca zdarzenia ma polisę w TU Hestia,może ktoś miał do czynienia z ich likwidatorem,będę wdzięczny za każdą odpowiedż.
-
- Mały gagatek
Hestia to tragedia na 100% bedzie szkoda calkowita i bardzo wysoka wartość wraku.
każdy likwidator jest inny, nawet w tej samej ubezpieczalni napisałem Ci wiadomość prywatną jakby co:)
Czy mógłby mi ktoś wyliczyć wartość autka wg.eurotax-u z przed kolizji VW Passat 35i kombi wersja GL z 1992r,byłbym bardzo wdzięczny,ponieważ dzisiaj po oględzinach likwidatora szkód z Hestii wydaje mi się że wartość została zaniżona.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
gftony, do malowania dwa elementy wiec pewnie w granicach 500-800 zalezy od lakiernika...
-
- Nowicjusz
Golf IV rocznik 1998.
Ubezpieczyciel sprawcy to HDI.
I jak to najlepiej załatwić bezgotówkowo czy gotówkowo?
Jestem z Krakowa.
Ubezpieczyciel sprawcy to HDI.
I jak to najlepiej załatwić bezgotówkowo czy gotówkowo?
Jestem z Krakowa.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
golfinger91, proponuje zrobic tak: podjedz do lakiernika-ow i zapytaj sie ile wezmie za naprawe tego...majac cene jedz do ubezpieczalni i niech Ci powiedza ile dzadza Ci za to kasy...potem sobie przekalkulujesz co sie bardziej bedzie oplacalo...dla przykladu ja swojego zrobilem za 350 a dostalem 2,5 klocka;).
- szocha
- Mały gagatek
- Kontakt:
Zawsze najlepiej jest brać z ubezpieczalni kasę niż załatwiać to z facetem co zrobił wypadek itp. Masz golfa IV i błotniki oryginalne nie są tanie + lakier oryginalny, a ubezpieczyciel tak wszystko liczy jak i części nie z allegro tylko z fabryki VW.
Ride Or Die
- Raptus1984
- Gadatliwa bestia
panowie kolezance gosc wjechal w auto,klika dni temu zostawila u mnie prawie 2200 za remont auto,oplaca sie przedstawiać taka fakture ubezpieczycielowi
Ubezpieczyciel musi w pełni zrekompensować powstałą szkodę, tak więc faktura za naprawę powinna zostać uwzględniona. Nie mogą to być jednak części podlegające naturalnemu zużyciu, czy okresowej wymianie (opony filtry, oleje, akumulator). Ubezpieczyciele zwykle zaniżają wartość samochodu przed wypadkiem, dlatego należy zadbać, by ta wartość była jak najwyższa, a udokumentowane koszty napraw i wymiany podzespołów taki warunek spełniają. Napisz nieco więcej (model, rocznik auta, czy ktoś odniósł obrażenia) w tej materii można bardzo wiele, ale trzeba wiedzieć jak. Nie mając podstawowych danych niewiele mogę pomóc.
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych