nie równa praca silnika na biegu jałowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.. Mam problem z golfem mk4 1.4 16v. silnik się trzęsie na wolnych obrotach,po odpaleniu przez ok 10 sek jest wszystko ok a po chwili zaczyna chodzić jak by nie palił na wszystkie świece a na wyższych obrotach jest dobrze.Wymienione są przewody świece uszczelki pod ssącym przepustnica wymyta zrobiona adaptacja i brak poprawy,ciśnienie na cylindrach ma 13,5bar. Węże od ssącego wszystkie wymienione.brak błędów. Gdzie szukać dalej przyczyny.pozdrawiam
Sprawdź EGR lub ogólnie do wykręć i jeszcze spróbuj wyczyści oraz zobacz w jakiej pozycji w EGR jest grzybek: otwarty, czy zamknięty. W sumie może być jeszcze zaciągany lewy luft, sprawdź wężyki za przepustnicą, oraz rurkę (chyba, nie wiem jak w 1.4) idącą do EGR. Problem w sumie podobny jak u mnie, tylko teraz świeci Check i EPC. A silnik nie odpala.
EGR zaślepiłem podciśnienia są ok kolektor ssący cały. może któryś czujnik jest uszkodzony [ wału lub wałka ] ale błędów nie ma.
witam przyczyną nie równej pracy silnika na biegu jałowym był żle ustawiony rozrząd