Spalanie 1.6 SR 101KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Spalanie 1.6 SR 101KM
Do 7ms jest spoko,jakbyś pomanewrował kropkami z 9 i 11ms w dół w czasie strojenia to byś pokrył obie mapki;)
- scaner21
- Ma gadane
- Kontakt:
Spalanie 1.6 SR 101KM
Postaram się to ogarnąć jak najszybciej. Muszę to regulować na podobnej drodze co wcześniej ustawiałem PB?
Kupię zegary z FIS bez CAN do Passata / Golfa 4
Spalanie 1.6 SR 101KM
Wiesz, nie chodzi o drogę, trasę samą w sobie. Chodzi o te same warunki pracy silnika czyli rozgrzanie auta, temperaturę powietrza, wilgotność itd. Dlatego przy każdej regulacji trzeba od nowa zebrać mapę benzynową i gazową by te parametry były takie same. Jeżeli teraz po raz kolejny będziesz przystępował do regulacji to znowu kasujesz obie mapki i zbierasz je od nowa.
Co do drogi to wiadomo ze na trasie robi się to po prostu wygodniej bo można przyspieszać bez większego ryzyka dla siebie i otoczenia.
Co do drogi to wiadomo ze na trasie robi się to po prostu wygodniej bo można przyspieszać bez większego ryzyka dla siebie i otoczenia.
Spalanie 1.6 SR 101KM
Dam, dziękuję za podpowiedź! Nie wiedziałem o tymJeżeli ktoś jest zainteresowany to w Stagu jest możliwość automatycznej regulacji wskazania gazu przez przełącznik bez podpinania się pod komputer.
Wszystko jest w instrukcji ale pewnie większość nie czytała to wyjaśnię
Gdy już podjedziemy pod stacje z pustym zbiornikiem to:
1. Na pracującym na benzynie samochodzie wciskamy i przytrzymujemy przełącznik od gazu
2. Gasimy auto trzymając wciśnięty włącznik i wyjmujemy kluczyk
3. Tankujemy i odpalamy auto
i gotowe
Spalanie 1.6 SR 101KM
niezalogowany, już tak nie przesadzajmy. Po pierwsze to mój silnik nie był w przygotowany do wstawienia gazu, przepustnica nie była czyszczona, lambda nie była sprawdzana i inne podzespoły. Ale to była po części moja wina z racji pośpiechu. Jeśli chodzi o samą jazdę na gazie to nie narzekam, wszystko chodzi jak należy. A co do wtrysków i reduktora. Przecież jeśli odłożę sobie odpowiednią ilość pieniążków to mogę sobie zmienić te podzespoły. Wiem że reduktor nie robi szału ale z racji funduszy mam założony taki a nie inny. Także nie naciskaj tak kolego, nie każdego stać na super zaje*istą sekwencję. Jestem przeciętnym uczniem i nie szastam kasą na lewo i prawo, na golfa i sekwencje zapier*dalałem jak dziki reks w wakacje i w wolnych chwilach żeby zarobić na mój pierwszy samochód. Będą pieniążki to zmienię to i owo aby ulepszyć pracę sekwencji.
-
- Mały gagatek
Spalanie 1.6 SR 101KM
sulekmk4, spoko, nie musisz się tłumaczyć, piszę o stanie faktycznym i tym co masz obecnie pod maską oraz o tym, że może to być przyczyną Twoich problemów o których wcześniej wspominałeś.
Spalanie 1.6 SR 101KM
Niezalogowany bez przesady, AKL to na tyle słaby i niewymagający silnik że pojedzie na wszystkim co jest dostępne na rynku.
Zdecydowana większość jeździ na Alasce i Valtekach (bo to najtańszy zestaw montowany na potęgę nawet do aut których nie obsłuży).
Jeżeli Sulek ma Alaske to nie ma się co przejmować bo ten reduktor radzi sobie w tym aucie. Na plus jest zintegrowany filtr fazy ciekłej i bezawaryjność (notuje duże przebiegi). Dlatego jestem zdania że nawet nie warto dopłacać do innego reduktora.
Valteków nie polecam bo wymagają kalibracji. Z tanich sprawdzonych wtrysków spoko są Reg Fast i AC W01 (tych nie trzeba kalibrować).
Prawda jest taka że najważniejszy jest poprawny montaż, regulacja i sprawne auto. Jeżeli jeden z tych punktów zawiedzie to problemy na gazie się tylko potęgują.
Zdecydowana większość jeździ na Alasce i Valtekach (bo to najtańszy zestaw montowany na potęgę nawet do aut których nie obsłuży).
Jeżeli Sulek ma Alaske to nie ma się co przejmować bo ten reduktor radzi sobie w tym aucie. Na plus jest zintegrowany filtr fazy ciekłej i bezawaryjność (notuje duże przebiegi). Dlatego jestem zdania że nawet nie warto dopłacać do innego reduktora.
Valteków nie polecam bo wymagają kalibracji. Z tanich sprawdzonych wtrysków spoko są Reg Fast i AC W01 (tych nie trzeba kalibrować).
Prawda jest taka że najważniejszy jest poprawny montaż, regulacja i sprawne auto. Jeżeli jeden z tych punktów zawiedzie to problemy na gazie się tylko potęgują.
-
- Mały gagatek
Spalanie 1.6 SR 101KM
Dam, zgadza się, owszem ten silnik pojedzie na valtekach, pytanie tylko ile te valteki będą trzymały ustawienia.
Spalanie 1.6 SR 101KM
To już właśnie loteria. Przebiegi po których wymagają kalibracji są raczej mizerne dlatego szkoda czasu, nerwów i pieniędzy na te ,,wtryski"
Spalanie 1.6 SR 101KM
Ja jak dotąd przejechałem już wnet 9500km na sekwencji i jeszcze nic się nie dzieje.
Wiem, że to nie jest dużo, ale jak szlag je trafi to zmienię na coś innego.
Wiem, że to nie jest dużo, ale jak szlag je trafi to zmienię na coś innego.
Spalanie 1.6 SR 101KM
Jezdzilem dieslem, teraz mam gaz i powiem tak. Jezdzac z klima po miescie w dieslu zobaczysz na kompie spalanie od 8 do 9 litrow ropki. Trase licz 6. Mowie o normalnej dynamicznej jezdzie. Bez klimy spokojnie pol litry do litry mniej. Przy palowaniu trasa po 7 litrow, a miasto pewne 9 litrow.
Na gazie 12 litrow z klima miasto, trasa palowanie plus opony 205 .55 16 . Spokojna trasa do 130 km/h spalanie 9 - 9,5.
Jakbym mial zmieniac to pewnie na turbo bene w dobrym gazie. Rolnik jak zacznie Ci padac to bedziesz plakal. Pompy, wtryski, dwumasa, turbina. To nie zabawki a kosztowne sprawy...
Na gazie 12 litrow z klima miasto, trasa palowanie plus opony 205 .55 16 . Spokojna trasa do 130 km/h spalanie 9 - 9,5.
Jakbym mial zmieniac to pewnie na turbo bene w dobrym gazie. Rolnik jak zacznie Ci padac to bedziesz plakal. Pompy, wtryski, dwumasa, turbina. To nie zabawki a kosztowne sprawy...
Spalanie 1.6 SR 101KM
A zapomnialem dodac, tankuje po 2.24 gaz za litr w trasie na pelnym baku mam przejechane 450 km. Jezdzac ibi 6L 1.9 tdi 100 km robilem ok 650-700 km na pelnym baku - 240 zl 30 miasto 70 trasa. A jak w miasto wiecej jechalem z klima to spadalo do 500-550 km
Spalanie 1.6 SR 101KM
gatuso_18, swój chop!
Coś powoli sie dzieje Tukan Customs.
SWAP 1.6 SR -> 2.3v5 AGZ
Zapraszam ! -> https://www.facebook.com/mk4bytukan
SWAP 1.6 SR -> 2.3v5 AGZ
Zapraszam ! -> https://www.facebook.com/mk4bytukan
Spalanie 1.6 SR 101KM
Siema wszystkim wszystkim, wyszukalem w Google ten temat i muszę się podpiąć. Kupiłem niedawno golfika 1.6 SR w LPG i właściciel deklarował, że jego spalanie to ok 8l gazu z tym, że w trasie. Pomyślałem ok to mi w mieście z moja ciężka noga to będzie palił ok.11 wiec wziąłem. Na pierwszej butli zrobiłem ok. 180 km pomyślałem, że to z klimy i bardzo ciężkiej jazdy wiec zatankowalem znowu. Druga butla z baaaardzo ekonomiczna jazda 80% w trasie z maks prędkością 100 (mówiłem, że ekonomiczne) wyszło mi spalanie ok. 15l. Wymieniłem olej, płyn chłodniczy, filtr oleju, filtr powietrza, pasek rozrządu i miskę olejowa bo stara miała wyciek a wolałem nowa niż spawac stara. No i dalej to samo. Wydaje mi się, że poprzedni właściciel nie dbał o instalacje i nie wymieniał filtrów gazu. Planuje jechać do gwzownika żeby się tym zajął ale przed tym czy warto wymienić kable wysokiego napięcia i świece? Wyczytałem tez, że może być wina niedogrzania wiec czujnik temperatury tez wymieniłem. Pytam co warto wymienić przed wizytą u gazownika bo wolę dwa razy nie jeździć do niego a mieszkam w mieście gdzie będzie pewnie trudno się dostać do dobrego gwzownika. Z góry sorry za ewentualne błędny słowne, pisze z telefonu i jestem okropnie chory.