Złodziej prądu ale czasami
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam problem z moim golfikiem otóż coś mi kradnie prąd, już nie mam pojęcia co to może być, autko zostaje rozładowane do 0 przez 8h borykam się z tym już ponad rok i żaden elektryk w moim mieście i okolicach nie daje rady. Najgorsze jest to, że czasem mi się rozładuje a czasem i miesiąc potrafi palić od strzała. Aku ma z 2 lata Centra futura 720AH 70A silnik mam alh i alternator 120A(sprawny), dzisiaj troszkę pogrzebałem i dziwna sprawa się okazała, że jak włączę zapłon potem przekręcę i wyjmę kluczyk to pokazuje 0,47mA czyli za dużo ale jak wyciągnę bezpiecznik 10A z wtyczki nr14(Oświetlenie
wnętrza, słoneczników, centralny zamek) w skrzynce bezpieczników to spada do 0,04-0,05mA czyli tak jak powinno być (oczywiście wszystkie inne odbiorniki wyłączone oraz oświetlenie też) ale jak mam te 0,47mA i zamknę auto to chwile się utrzymuje a potem spada do 0,04mA. I o co tutaj chodzi????
Mam problem z moim golfikiem otóż coś mi kradnie prąd, już nie mam pojęcia co to może być, autko zostaje rozładowane do 0 przez 8h borykam się z tym już ponad rok i żaden elektryk w moim mieście i okolicach nie daje rady. Najgorsze jest to, że czasem mi się rozładuje a czasem i miesiąc potrafi palić od strzała. Aku ma z 2 lata Centra futura 720AH 70A silnik mam alh i alternator 120A(sprawny), dzisiaj troszkę pogrzebałem i dziwna sprawa się okazała, że jak włączę zapłon potem przekręcę i wyjmę kluczyk to pokazuje 0,47mA czyli za dużo ale jak wyciągnę bezpiecznik 10A z wtyczki nr14(Oświetlenie
wnętrza, słoneczników, centralny zamek) w skrzynce bezpieczników to spada do 0,04-0,05mA czyli tak jak powinno być (oczywiście wszystkie inne odbiorniki wyłączone oraz oświetlenie też) ale jak mam te 0,47mA i zamknę auto to chwile się utrzymuje a potem spada do 0,04mA. I o co tutaj chodzi????
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
sprawdź jeszcze raz jednostki na jakich mierzysz bo 0,xx mA nie ma żadnego znaczenia - zegarek w liczniku pobiera więcej prądu
postaraj się wybadać czy pogoda ma jakiś wpływ...może aku pada jak pada deszcz ?tetsu pisze:Najgorsze jest to, że czasem mi się rozładuje a czasem i miesiąc potrafi palić od strzała
No miernik ustawiam na 20m tak?? czy na 200m??. Nie pogoda nie ma znaczenia rozładuje nawet jak jest +30st. Akumulator był sprawdzany i wyszło, że jest sprawny w 90%. Już naprawdę mam dość tej elektryki, zawsze kiedy potrzebuje gdzieś jechać w ważnej sprawie to akurat się rozładuje nie mogę w ogóle liczyć na moje autko. No i znowu mi sie rozladowal jak grzebalem przy zamku centralnym bo nie dziala mi oswietlenie w drzwiach kierowcy i bzyczek swiatel prace zaczolem o godz 16:00 a autko chcialem odpalic o godz 19:00 no i kupa. Na szczescie wujas podjechal i odpalilismy na kable ale wujas nawet nieodpalal auta a ja jak krecilem kluczykiem to raz zakrecil i koniec ale zwgar i licznik sie nie skasowaly.
Problem usunięty mam nadzieję . Problem polegał na tym, że był przetarty przewód idący do czujnika w sprężarce klimy i czasem się stykały a czasem nie.
No i znowu autko rozładowane chociaż już wiem chyba gdzie szukać. A więc udało mi się złapać pobór prądu który wynosił 2.68mA a dokładnie to przy skrzynce od bezpieczników na akumulatorze odkręciłem kabel idący do alternatora ten z bezpiecznikiem 150A i pobór spadł do 0,03mA idąc po kablu zobaczyłem ze wychodzą z niego kabelki idące do czujnika od sprężarki klimy (post wyżej) no to je poskładałem do kupy ale ja widać nic to nie dało, alternator ładuje, pasek nie jest luźny i jeszcze jedno spostrzeżenie autko mi się rozładowuje jak mam klimę ustawiona na auto. A i jeszcze jedno zauważyłem, że jak załączę klimę to słychać cykniecie i po jakimś czasie jeszcze raz tak jakby klima załączała się dwa razy. I czy przyczyną poboru prądu mogą być nie działające wiatraki od klimy i chłodnicy?? chociaż nigdy nie sprwadzałem czy działają ale tak pytam
Sprawdź dokładnie jak cewka na sprężarce działa. Może ona coś zjada prądu.
Ok ale jak?? bo z elektryki to lama zemnie . Jeszcze jedno pytanie czy jak odkręcę bezpiecznik przy aku drugi od lewej już nie pamiętam ile A to powinien się załączyć wiatrak od klimy?? z reszta chyba już były problemy z elektryką bo wszystkie otuliny plastikowe są poprzecinane
-
- Nowicjusz
Sprawdź lampkę w bagażniku czy cały czas nie świeci się czasem. A co do tego że utrzymuje się chwilę po zamknięciu wyższy prąd to raczej normalne. Moduł komfortu zostawia włączone oświetlenie i chwilę po zamknięciu świecą przełączniki od elektrycznych szyb i chyba same szyby też da się chwilę po wyjęciu kluczyka otwierać.
Lampka gaśnie po zamknięciu klapy. Aha ok a co z tym bezpiecznikiem ze odkręcam i włącza mi się wiatrak od klimy??
Re: Złodziej prądu ale czasami
Qto pisze:sprawdź jeszcze raz jednostki na jakich mierzysz bo 0,xx mA nie ma żadnego znaczenia - zegarek w liczniku pobiera więcej prądu
postaraj się wybadać czy pogoda ma jakiś wpływ...może aku pada jak pada deszcz ?tetsu pisze:Najgorsze jest to, że czasem mi się rozładuje a czasem i miesiąc potrafi palić od strzała
Witam a możesz rozszerzyć swoje przypuszczenia ? jaki związek padający deszcz może mieć na rozładowywanie aku?
Bayern ist Meister
- Qto
- _
- Kontakt:
i dalej to samo... 2.68mA to żaden pobór - 30x większy pobór byłby akceptowalnytetsu pisze:udało mi się złapać pobór prądu który wynosił 2.68mA
Matifcb, jak masa gdzieś uwalona, to wilgotność powietrza może powodować takie problemy
hmm...żaden pobór to dlaczego mi go rozładowuje i wszędzie piszą ze max pobór na postoju to 0,08mA??
- Qto
- _
- Kontakt:
przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post, dopóki dobrze nie pomierzysz to można sobie gdybać co i dlaczego...
Ok mam miernik multimetryczny i ustawiam przełącznik na 20 czy na 200 jednostek chodzi o A??