Witam,
Przewertowalam forum wydaje mi sie dosc porzadnie, ale nie znalazlam podobnego problemu.
Zakupilam 2 miesiace temu golfa - jak wyzej - na zimno, na cieplo pali ok, nie faluje, pracuje takze ok i na zimno i na cieplo. Jednak pewnego feralnego popoludnia wracajac z pracy natrafilam na ogromny korek. Po 15-20 minutach ciaglego ruszania oraz zatrzymywania zapalily sie kontrolki EPC+Check engine - po chwili silnik przelaczyl sie w tryb awaryjny i tyle bylo z mojej jazdy. Zgasilam, po 5 minutach odpalilam z powrotem - nic sie nie swiecilo, auto pojechalo normalnie. Przy okazji wizyty u mechanika poprosilam, zeby sprawdzili co tam sie zapisalo w komputerze - byl tylko jeden blad - przepustnica. Mechanicy przeczyscili mi przepustnice - bez adaptacji - kazali sprawdzic, czy pomoze, czy jednak nie. Akurat w dniu kiedy od nich wyjechalam ponownie wpadlam w korek i ponownie problem sie pojawil - tym razem jednak wiedzialam, ze zwykle zjechanie na pobocze, zgaszenie, odczekanie kilku minut pomoze.
Czytalam na forum o tych wszystkich zaworach ERG itd. ale wszystko to nie do konca mi pasuje, poniewaz wszystko chodzi ok, nie ma wlasnie falowania itd. Mechanicy sugerowali mi, ze byc moze padl komputer/sterownik przepustnicy - przy takiej jezdzie w korku - ruszanie, stawanie i tak w kolko - moze tam cos wariuje.
Zazwyczaj kiedy juz sie zbliza ten moment zapalenia kontrolek dzieje sie tak, ze jesli lekko nacisne gaz na luzie, to on skacze do 1500obrotow i je trzyma - jesli znowu nacisne na gaz i puszcze to wtedy spadaja. To taki dziwny znak ostrzegawczy
Mam teraz metlik w glowie, poniewaz nie wiem czy wymienic przepustnice, czy moze szukac dalej - byc moze w innym warsztacie Takze zamiast inwestowania w nowa przepustnice chodzi mi po glowie zakup uzywanej i sprawdzenie, czy to po prostu pomoze - jesli tak, to ewentualnie wtedy mozna zainwestowac w nowa dla pewnosci. Ale moze macie jakies inne pomysly co i jak mozna jeszcze sprawdzic w tym temacie?
Mam nadzieje ze przez sam fakt bycia kobieta nie zostane tu zignorowana, z gory dzieki
Golf mk4 1.6 16v - przepustnica? A moze cos innego?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Zero_Gravity
- Użytkownik
Mam podobny problem, ale z silnikiem 1.4. Dzisiaj mechanik przeczyścił mi przepustnicę i póki co jeszcze mi nie zgasł. Mechanik zaś nadmienił, że gdy komputer wykazuje błąd przepustnicy, przeczyszczenie za wiele nie pomoże. Bo brudna przepustnica to mechaniczny problem, nie elektroniczny. Dlatego więc wymiana byłaby bardziej pomocna. Tak przynajmniej on twierdził. Zobaczymy, jak to wszystko wyjdzie w praniu. Nowa przepustnica tania nie jest.
Przepustnica to dość solidna konstrukcja i raczej sie nie zużywa ale moduł TPS zawarty w przpustnicy
czyli potencjometr odpowiedzialny za pozycje obrotów może być już
wytarty a te objawy są dośc typowe dla tych niedomagań. Myśle że zamiana na używkę z pewnego żródła to dobre rozwiązanie.Jeżdże na używce już 2
lata a objawy miałem bardzo podobne
czyli potencjometr odpowiedzialny za pozycje obrotów może być już
wytarty a te objawy są dośc typowe dla tych niedomagań. Myśle że zamiana na używkę z pewnego żródła to dobre rozwiązanie.Jeżdże na używce już 2
lata a objawy miałem bardzo podobne
Dzięki za odpowiedzi. Mnie silnik nie gaśnie. On po prostu przełącza się w ten tryb awaryjny - chodzą tylko 2 cylindry z tego, co się orientuję i co obserwuję. Łapie też wtedy obroty.
Właśnie sprawdziłam czy te nowe błędy, to nadal przepustnica (kupiłam ELM327 - całkiem przydatne - i taniej niż jeździć do mechanika) i nadal pokazuje 00638 - wg internetów jest to przepustnica lub "Połączenie elektryczne silnik / transmisja" - o co chodzi z tym drugim?
Co do zakupu używanej przepustnicy - mieszkam w UK - nowe kosztują ok. 270 funtów (w PL na allegro widziałam za 650zł), a używanej ze świecą szukać - do silników 1.6 lub 1.6 8V jest pełno, a do mojego 1.6 16V no nie mogę znaleźć.
Myślę też nad zakupem w Polsce i przesłaniem.
Właśnie sprawdziłam czy te nowe błędy, to nadal przepustnica (kupiłam ELM327 - całkiem przydatne - i taniej niż jeździć do mechanika) i nadal pokazuje 00638 - wg internetów jest to przepustnica lub "Połączenie elektryczne silnik / transmisja" - o co chodzi z tym drugim?
Co do zakupu używanej przepustnicy - mieszkam w UK - nowe kosztują ok. 270 funtów (w PL na allegro widziałam za 650zł), a używanej ze świecą szukać - do silników 1.6 lub 1.6 8V jest pełno, a do mojego 1.6 16V no nie mogę znaleźć.
Myślę też nad zakupem w Polsce i przesłaniem.
Połączenie elektryczne silnik / transmisja - to ewentualność słabego zaśniedziałego styku np na kostce do przepustnicy - sa płyny w sprayu do połączeń
w polsce np. ,,kontakt ,,, ewentualnie połączenie głównej wtyczki do komputera który znajduje się na podszybiu ale z tym jest trochę zabawy bo trzeba
zdejmować ramiona wcieraczek i odkręcić osłony podszybia . To sa ewentualności słabego styku których może chociaż nie musi być więcej, raczej
warto zacząć od wtyczki przepustnicy i ew wymiana . Myśle że w polsce warto szukać ,-ja np znalazłem tutaj :http://www.stanclik-auto.pl/sklep/
w polsce np. ,,kontakt ,,, ewentualnie połączenie głównej wtyczki do komputera który znajduje się na podszybiu ale z tym jest trochę zabawy bo trzeba
zdejmować ramiona wcieraczek i odkręcić osłony podszybia . To sa ewentualności słabego styku których może chociaż nie musi być więcej, raczej
warto zacząć od wtyczki przepustnicy i ew wymiana . Myśle że w polsce warto szukać ,-ja np znalazłem tutaj :http://www.stanclik-auto.pl/sklep/