Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
Jaki olej?
Panowie czy zmiana oleju co 2 lata, gdzie w ciągu tego czasu zrobiono na nim 10 tkm to dobry pomysł ? Czy lepiej jednak zmieniać co roku, lecz wtedy przebieg będzie o +- połowę niższy.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Jaki olej?
Nie, należy wymieniać minimum co rok. Najlepiej ustaw interwał tak, żeby świeża oliwa była po zimie.black raven pisze:Panowie czy zmiana oleju co 2 lata, gdzie w ciągu tego czasu zrobiono na nim 10 tkm to dobry pomysł ?
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
-
- Ma gadane
Jaki olej?
Najlepiej przed zimą i na wiosnę, dwa razy w roku. Wiele już o tym było pisane, lepiej wlać dwa razy w roku tańszego Lotosa czy nawet jakiś market zamiast raz w roku coś drogiego. 120zł jedna wymiana a 60zł i na jedno wyjdzie.
Re: Jaki olej?
10kkm w dwa lata pachnie mi jazdami na krótkich odcinkach, nie służy to ani silnikowi, ani olejowiblack raven pisze:Panowie czy zmiana oleju co 2 lata, gdzie w ciągu tego czasu zrobiono na nim 10 tkm to dobry pomysł ? Czy lepiej jednak zmieniać co roku, lecz wtedy przebieg będzie o +- połowę niższy.
Na oleju jeździć można maksymalnie rok, tak więc u Ciebie zmiana po tych 5kkm i powinno się ją zrobić przed zimą, a nie po - na czas największego zużycia (niskie temp) lepiej aby był zalany świeży olej
-
- Ma gadane
Jaki olej?
Rzeczywiście z tymi krótkimi odcinkami to masz rację 90% z tego przebiegu to odcinki nie dłuższe niż 50 km w 1 stronę Ok, czyli ustawiamy wymiany przed zimą co roku Jednak oleju dużo ( według mnie ) nie bierze = ok 80 gram na 1000 km. Czym grozi zmiana oleju co 2 lata przy takim przebiegu? Nie chciałbym żeby się np turbina pogniewała
Jaki olej?
Olej przerobiony termicznie po roku nie ma juz praktycznie właściwości smarnych.
Moje MK2: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=414862 - sprzedane
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183
Jaki olej?
To robi prawię stówkę dziennie? Auto używane weekendowo? Bo w takim wypadku to nie są raczej krótkie odcinki. Takie, o których ja mówię, to np. jazda 3km po bułki dzień w dzień. Popraw mnie jeśli się mylę Napisz też co to za fura i jaki silnik, to coś się dobierze...black raven pisze: 90% z tego przebiegu to odcinki nie dłuższe niż 50 km w 1 stronę
Olej ulega starzeniu, rozcieńczaniu przez paliwo, więc nawet przy małym przebiegu rok to maksimum co może wytrzymać - wszystkie longlife'y można sobie wsadzić
-
- Ma gadane
Jaki olej?
Auto bywa używane bardzo sporadycznie, tzn bywa, że i stoi 2-3 tygodnie nawet nieodpalane żeby potem przejechać 20 lub czasami 50 czy 100 km i znów stoi Chodzi o furę i silnik z mojego podpisu, Obecnie zalany Amsoil AFL i nie chciałbym zmieniać oleju.
Jaki olej?
Dobra oliwa
Ale jak pisałem, powinno się zmieniać co rok. Jeśli będzie bardzo biło po kieszeni, to zamiast Amsa możesz poszukać czegoś tańszego
Ale jak pisałem, powinno się zmieniać co rok. Jeśli będzie bardzo biło po kieszeni, to zamiast Amsa możesz poszukać czegoś tańszego
-
- Ma gadane
Jaki olej?
Raz do roku jakoś dam rade wyskrobać te 2 stówki. Mam tylko jeszcze pytanko odnośnie wymiany oleju. Mianowicie czy warto odsysać stary olej z podstawy filtra ( podobno tam go sporo zalega ), czy to gra niewarta świeczki?
Jaki olej?
Czy producent wspomina coś o tym. Nie. To głupi internetowy mit.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- tomassss24
- Użytkownik
- Kontakt:
Nawet jest wskazane sporo tam jeszcze jest oleju starego . Każda maszyna odsysająca spokojnie odessa olejblack raven pisze:Raz do roku jakoś dam rade wyskrobać te 2 stówki. Mam tylko jeszcze pytanko odnośnie wymiany oleju. Mianowicie czy warto odsysać stary olej z podstawy filtra ( podobno tam go sporo zalega ), czy to gra niewarta świeczki?
-
- Ma gadane
Producent nie wspomina o wielu rzeczach, a czasami je robić trzebawesol pisze:Czy producent wspomina coś o tym. Nie. To głupi internetowy mit.