[mk2] Problem z wskaznikiem temperatury.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
[mk2] Problem z wskaznikiem temperatury.
A mianowicie wskazuwka wskaznika temper zatrzymuje sie na pierwszej kresce i ani rusz , termostat trzyma i otwiera sie w odpowiednim momencie, wentylator zalancza sie , a wskaznik wskazuje ze temperatura jest za niska co to moze byc?
Czyzby czujnik temperatury zdechl?
Silnik to 1,3 NZ.
czekam na odpowiedz pozdro
Czyzby czujnik temperatury zdechl?
Silnik to 1,3 NZ.
czekam na odpowiedz pozdro
...pomału do celu......w planach Suka GS 500, na początek oby sił wystarczyło :hmm:
-
- Mały gagatek
Witam
Miałem ten sam problem w 1.8 8V GTI (silnik PB), wskazówka stawała maksymalnie na środku skali. Nie pamiętam jaki to był kolor czujnika, ale łatwo to sprawdzić - na włączonym silniku, odłącz najpierw pierwszy czujnik, jeśli praca silnika nie uległa zmianie (obroty nie "falują"), to znaczy, że odłączyłeś czujnik od wskaźnika, jeśli "falują" - odłączyłeś nie ten czujnik
Miałem ten sam problem w 1.8 8V GTI (silnik PB), wskazówka stawała maksymalnie na środku skali. Nie pamiętam jaki to był kolor czujnika, ale łatwo to sprawdzić - na włączonym silniku, odłącz najpierw pierwszy czujnik, jeśli praca silnika nie uległa zmianie (obroty nie "falują"), to znaczy, że odłączyłeś czujnik od wskaźnika, jeśli "falują" - odłączyłeś nie ten czujnik
- smoked
- Mały gagatek
- Kontakt:
[mk2 '89 1,3 z LPG]
Pomozecie? Otoz zalaczam obrazek, ponumerowalem skale i pls o info.
Gdy jade normalnie, w miescie czy w trasie, 60 czy 130 km/h to wskazowka trzyma sie ZAWSZE na kresce nr. 3 (+/- 1 mm).
Gdy stoje w korku, tudziez jade dluuugo baaardzo powoli (10-20 km/h) wskazowka podnosi sie do punktu nr. 4, dokladnie wtedy wlacza sie wentyl i wskazowka utrzymuje sie pomiedzy punktami 3 a 4. Taka sytuacja pokazana na fotce. Gdy pada deszcz/snieg to wtedy zaczyna parowac maska.
Punktu 6 na szczescie nigdy nie osiagnela, punkt 5 tylko raz gdy poszla woda z chlodnicy.
Czy takie wskazania sa ok? I kiedy mniej wiecej otwiera sie termostat wg tej skali?
Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI
Pomozecie? Otoz zalaczam obrazek, ponumerowalem skale i pls o info.
Gdy jade normalnie, w miescie czy w trasie, 60 czy 130 km/h to wskazowka trzyma sie ZAWSZE na kresce nr. 3 (+/- 1 mm).
Gdy stoje w korku, tudziez jade dluuugo baaardzo powoli (10-20 km/h) wskazowka podnosi sie do punktu nr. 4, dokladnie wtedy wlacza sie wentyl i wskazowka utrzymuje sie pomiedzy punktami 3 a 4. Taka sytuacja pokazana na fotce. Gdy pada deszcz/snieg to wtedy zaczyna parowac maska.
Punktu 6 na szczescie nigdy nie osiagnela, punkt 5 tylko raz gdy poszla woda z chlodnicy.
Czy takie wskazania sa ok? I kiedy mniej wiecej otwiera sie termostat wg tej skali?
Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI
wszystko wskazuje na to że masz padnięty czujnik od wskaźnika albo poprostu trochę za nisko wskazuje, u mnie było tak samo ale ja przy okazji wymiany krućca wymieniłem też termostat i czujnik jest ok !
Ja ma cały czas jakiś milimetr za 4 a przed 5 włacza mi się wentylator!
Ogólnie moim skromnym zdaniem położenie w okolicy 4 jest prawidłowe o ile wszysko reszta jest ok tzn. nie gotuje się , ogrzewanie ok, nie pracuje cały czas wentylator
reszta to niedokładność wskaźnika temperatury ale tym byn sie nie przejmował weź pod uwagę że idealnie to on wsazywał z orginalnym czujnikiem i ta jak był nowy
Ja ma cały czas jakiś milimetr za 4 a przed 5 włacza mi się wentylator!
Ogólnie moim skromnym zdaniem położenie w okolicy 4 jest prawidłowe o ile wszysko reszta jest ok tzn. nie gotuje się , ogrzewanie ok, nie pracuje cały czas wentylator
reszta to niedokładność wskaźnika temperatury ale tym byn sie nie przejmował weź pod uwagę że idealnie to on wsazywał z orginalnym czujnikiem i ta jak był nowy
- smoked
- Mały gagatek
- Kontakt:
DZieki, ale kwestia jest taka czy mam sie tym przejmowac czy tez nie. Bo jesli czujnik tylko zle wskazuje to moge tak jezdzic, ale jesli jest niedogrzany to juz gorzej.
W sumie skoro zawsze pokazuje idealnie tak samo, w zaleznosci od warunkow jazdy zmienia tak samo , nie ma odchylen itd to moze jednak czujnik jest sprawny tylko za malo celsjuszy tam siedzi?
Jak myslicie?
W sumie skoro zawsze pokazuje idealnie tak samo, w zaleznosci od warunkow jazdy zmienia tak samo , nie ma odchylen itd to moze jednak czujnik jest sprawny tylko za malo celsjuszy tam siedzi?
Jak myslicie?
Odsyłam kolegę do ekspertów których przed chwilą sam poznałem:
http://forum.vwgolf.pl/vi...p=892180#892180
[ Dodano: Pon Sty 29, 2007 12:40 ]
coś mi nie wskakuje więc dołącze jeszcze to:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 0104421eaf
http://forum.vwgolf.pl/vi...p=892180#892180
[ Dodano: Pon Sty 29, 2007 12:40 ]
coś mi nie wskakuje więc dołącze jeszcze to:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 0104421eaf