Różnice w liczbie obrotów kierownycy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
zgadza sie,o tym piszę wyposrodkować magiel ale drążek jest nakrecany lub wkrecany w zależności od wspomagania czy bez,ale nie ma tam zadnej regulacjim co widac na foto.Gwint wkrecasz do oporu i tyle
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
- piterAndrychów
- Nowicjusz
jhosef oczywiście ze tak jest ,vw do któregoś tam roku miały regulowane przekładnie kierownicze, nie wiem jak to jest dokładnie w ibizie ale to przecież nic inego jak vw. sprawa jest oczywista . Jedz na regulacje zbieżności. Forum ci tu nic nie pomoże bo ten mechanik mógł zrobić wszystko źle.
To ja może dodam coś od siebie. puchaty1988, zmierz odległość od końca osłony przekładni kierowniczej do nakrętki kontrującej przy końcówce drążka z prawej i z lewej strony i porównaj obie wartości. Jedna i druga powinna być równa +- jakieś tam 1-2 mm. Zbieżność może być ustawiona dobrze, a kierownica w poprzek, bo np. lewy drążek będzie wkręcony o 1 cm bardziej, prawy wykręcony o ten 1 cm i stąd bierze się różnica w obrotach kierownicy w lewą i prawą stronę
powiedz coś więcej bo pierwszy raz słyszę -jest regulacja ale luzów a nie zbieżnościpiterAndrychów pisze:oczywiście ze tak jest ,vw do któregoś tam roku miały regulowane przekładnie kierownicze
nie bardzo bo bywaja końcówki różnej długości,jak już to ustaw keire na wprost i zmierz od końca osłonu do śruby końcówki ale to i tak nic nie da bo nie wiesz czy koła będą zbieżne czy rozbieżnebombelek pisze:zmierz odległość od końca osłony przekładni kierowniczej do nakrętki kontrującej przy końcówce drążka z prawej i z lewej strony i porównaj obie wartości
przy takiej róznicy będzie kierownica krzywo ale nie różnica obrotówbombelek pisze: lewy drążek będzie wkręcony o 1 cm bardziej, prawy wykręcony o ten 1 cm i stąd bierze się różnica w obrotach kierownicy w lewą i prawą stronę
różnica obrotów wychodzi ze złego ustawienia wieloklina na przekładni,zakładasz przekładnie której wczesniej nie wypośrodkujesz i potem chcesz ustawic zbieżność i takie bobole wychodza,druga opcja to jakaś sztuka i pomiesznie z drążkami
na drążkach jest tyle gwintu że możesz ustawić kiere o pół obrotu może troszkę wiecej ale nie o pełny obrót,braknie gwintu
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
pironet,
Różnica obrotów wychodzi tylko i wyłącznie z źle ustawionych drążków - nie chce się kłócić, ale zbieżność ustawiałem xxxx razy i wiem o czym piszę - ilość obrotów w lewo i w prawo ustala tylko i wyłącznie długość drążka od przekładni do końcówki
Kierownicę da się ustawić źle do około całego obrotu, a nawet i więcej w zależności od samochodu i wtedy np. masz 2,5 obrotu w lewo i 1,5 obrotu w prawo i kierownicę możesz mieć prosto ustawioną i zbieżność na 0 stopni
Jeżeli końcówki są takie same, a w ibizie z 98r tak jest i był jeden rodzaj końcówki (różnica jest tylko L i P strona) więc pomiar od osłony do nakrętki kontrującej coś wyjaśnipuchaty1988 pisze: (gałki kierownicze sa takie same)
Różnica obrotów wychodzi tylko i wyłącznie z źle ustawionych drążków - nie chce się kłócić, ale zbieżność ustawiałem xxxx razy i wiem o czym piszę - ilość obrotów w lewo i w prawo ustala tylko i wyłącznie długość drążka od przekładni do końcówki
Kierownicę da się ustawić źle do około całego obrotu, a nawet i więcej w zależności od samochodu i wtedy np. masz 2,5 obrotu w lewo i 1,5 obrotu w prawo i kierownicę możesz mieć prosto ustawioną i zbieżność na 0 stopni
chodziło mi że bywają ,w ibizie są takie same.NIe wiem natomiast czy drążki są takie samo bo w probramie wychodzi mi 8 rodzajów ,na pewno ze wspomaganiem i bez jest róznica ,ale to zostaje i tak że są po dwa rodzaje na stronę.bombelek pisze:Jeżeli końcówki są takie same, a w ibizie z 98r tak jest i był jeden rodzaj końcówki
mylisz się kolego róznica obrotów wchodzi ze złego zamontowania przekładni a dokładnie jesli warsztat nie wyposrodkuje przekładni potem wychodzą takie bobole,albo braknie gwintu na drążku albo ratują się przestawieniem kierybombelek pisze: Różnica obrotów wychodzi tylko i wyłącznie z źle ustawionych drążków - nie chce się kłócić, ale zbieżność ustawiałem xxxx razy i wiem o czym piszę
ja ustawiam geometrie praktycznie codziennie i wiem że było na pewno zamieszane z wieloklinem i krzyżakiem ewentualnie coś pomieszane z drążkami (nieprawidłowe długości)
podstawa to wysrodkowanie kierownicy zablokowanie a potem ustawienie zbieżności wiec zakładam że kolega ma trzy obroty w lewo (koło się opiera o nadkole) i jeden w prawo ,ustawiając kiere obrotami wyjdzie dwa w lewo dwa w prawo (powinno być więcej bo po 2,5 obrotu) więc tu trzeba by dostawić na końcówkach o jeden obrót kiery albo i więcej a to nie ma szans nie wiem czy w aucie jest poduszka powietrzna bo można by się poratować przełożeniem kiery no chyba że jak już pisałem nie te drążki i ich braknie po prostu
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
pironet, owszem użytkownik puchaty1988 może mieć różne długości drążków, nie przeczę, że tak nie jest dlatego chciałem żeby to zmierzył. Jak ustawiasz geometrię codziennie to w takim razie spróbuj kiedyś na jakimś aucie wkręcić jeden drążek na maxa, a drugi wykręć na maxa i zobacz jaka jest różnica w obrotach w lewą i w prawą stronę i napisz to tutaj Zobaczysz że różnica obrotów wychodzi tylko i wyłącznie z źle ustawionych drążków I wcale się nie spinam, żeby nie było, ale swojego zdania nie zmienię. Dla mnie EOT.
kolego nie również się nie spinam,to właśnie jest dyskusja na poziomie a z ciekawości jutro zrobię jak piszesz na swoim warsztatowym mk2 i zobaczymy co wyjdzie.
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
- piterAndrychów
- Nowicjusz
spokojnie panowie przedstawiam regulacje drążka w stosunku do przekładni na podstawie vw golf III sam naprawiam ,przesyłam dwa zdjęcia poniżej
<sory ze niedokładny rysunek>
seat ibiza z tych lat ma dokładnie tak samo . to bardzo fajna rzecz ponieważ, możemy zmienić kąt skręcenia kół i zmienić reakcje koła kierownicy bezpośrednio przekładając sie na reakcje kół jezdnych .
Tak istnieje również regulacja luzów przekładni ale to inny temat.
<sory ze niedokładny rysunek>
seat ibiza z tych lat ma dokładnie tak samo . to bardzo fajna rzecz ponieważ, możemy zmienić kąt skręcenia kół i zmienić reakcje koła kierownicy bezpośrednio przekładając sie na reakcje kół jezdnych .
Tak istnieje również regulacja luzów przekładni ale to inny temat.
piterAndrychów, przecież wszyscy są spokojni i przeprowadzamy dyskusję na wysokim poziomie, jak przystało na dżentelmenów
Nie przypominam sobie, żeby w przekładni w mk2 czy też mk3 były przeciwnakrętki przy drążku, ale może były takie wersje - tym mnie zaskoczyłeś szczerze Ci powiem
Na 100% nie ma czegoś takiego w przekładniach ze wspomaganiem (TRW bądź ZF) w mk3 - jest za to różnica w drążkach kierowniczych dla obu przekładni.
Widać człowiek całe życie się uczy, a i tak głupi umiera...
Nie przypominam sobie, żeby w przekładni w mk2 czy też mk3 były przeciwnakrętki przy drążku, ale może były takie wersje - tym mnie zaskoczyłeś szczerze Ci powiem
Na 100% nie ma czegoś takiego w przekładniach ze wspomaganiem (TRW bądź ZF) w mk3 - jest za to różnica w drążkach kierowniczych dla obu przekładni.
Widać człowiek całe życie się uczy, a i tak głupi umiera...
ja również jestem jestem zaskoczony bo nie przypominam sobie abum tam widział przeciwnakrętkę ale i tak mi sie wydaje że za mała ilość gwintu by była aby o tyle przestawić kierebombelek pisze:Nie przypominam sobie, żeby w przekładni w mk2 czy też mk3 były przeciwnakrętki przy drążku, ale może były takie wersje - tym mnie zaskoczyłeś szczerze Ci powiem
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
- piterAndrychów
- Nowicjusz
Z tego co patrzyłem do Info Techa to z wspomaganiem (TRW bądź ZF) rzeczywiście tego nie ma , ale w standardzie jest na 100 % golf II , golf III itp sam to kiedyś przestawiłem a potem nie wiedziałem dlaczego mam rożne kąty skrętów . Pironet masz racje , mało jak na taką różnicę, ale ten mechanik pewnie nie ustawił sobie kierownicy, nie zablokował jej itp. potem wychodzą cyrki. Koleś musi jechać na zbieżność i po sprawie. Ustawiałem zbieżność nie raz, ludzie przychodzą i mówią ze sąsiad im gałki wymieniał, kierownica sie przestawiła a po roku opony łyse , potem wielce zdziwieni . Złota zasada , Robie z zawieszeniem -Robie geometrie
piterAndrychów, jak będziesz miał taką przekładnię, to poproszę o zdjęcie - chciałbym zobaczyć jak to wygląda