Sterownik AUM vs AUQ
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Sterownik AUM vs AUQ
Witam
Posiadam golfa 1.8t AUM, i mam na zapasie sterownik AUQ. Czy warto zamienić sterowniki w celu podniesienia mocy?
Oznaczenie sterów to
AUM 06a906032hj
AUQ 06a906032hn
róznica w oznaczeniu żadna ale zapewne parametry inne. przekładkę ogarnę w momencie ale czy warto się bawić? Będzie efekt jak po chipie?
Posiadam golfa 1.8t AUM, i mam na zapasie sterownik AUQ. Czy warto zamienić sterowniki w celu podniesienia mocy?
Oznaczenie sterów to
AUM 06a906032hj
AUQ 06a906032hn
róznica w oznaczeniu żadna ale zapewne parametry inne. przekładkę ogarnę w momencie ale czy warto się bawić? Będzie efekt jak po chipie?
Jest -> a4 b7 1.8T BFB :)
było
MKIV 1.8T AUM najlepszy z najlepszych 200+KM homemade :)
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
Sterownik AUM vs AUQ
Skoro go już masz to warto bo 30KM więcej przy tej mocy już czuć, moment jedynie wzrośnie symbolicznie bo o jakieś 25Nm
Sterownik AUM vs AUQ
Nie podmienisz samego ECU chyba że wyłaczysz immo w ECU z AUQ. W octavii ten zabieg się z aktywnym immo nie udał, tylko z wyłączonym immo zadziałało.
Projekt FiA: 6Y+20VT
Sterownik AUM vs AUQ
Dzięki za info, a czy w Octavi poprawiło osiagi podobnie do virusa w sterowniku? Czy efekt był mizerny?
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
Sterownik AUM vs AUQ
Jeżeli wgrasz do ECU 032HJ zmodyfikowany wsad na bazie 032HN to efekt jest identyczny jak podmiana samego ECU ponieważ silniki i ich osprzęt są identyczne.
Samo wgrania żywcem wsadu z HN do sterownika HJ nie próbowałem ale wysokie prawdopodobieństwo jest że wywali checksum error.
Samo wgrania żywcem wsadu z HN do sterownika HJ nie próbowałem ale wysokie prawdopodobieństwo jest że wywali checksum error.
Sterownik AUM vs AUQ
A jak przełożyć tzn wyciągnać stary sterownik, włożyć nowy i wyłączyć imo i po temacie?
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
Re: Sterownik AUM vs AUQ
Tzn wyciągam ECU z podszybia, wkładam z wersji AUQ, podpinam vagcom, daję adaptację, wyłączam IMO w nowym sterowniku.Sev pisze:W zasadzie tak.
Cieszę się lepszą jazdją ?
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
Sterownik AUM vs AUQ
Żeby wyłączyć immo w ecu trzeba modyfikować eeprom a to raczej się robi na stole.
Sev pisze:Jeżeli wgrasz do ECU 032HJ zmodyfikowany wsad na bazie 032HN to efekt jest identyczny jak podmiana samego ECU ponieważ silniki i ich osprzęt są identyczne.
Na start to ogarnąłem SAI i jego cały niepotrzebn y osprzęt. Samochod ożył, nawet hamulce (break booster)
Dzisiaj zapodałem wsad HN do HJ na żywcem. Wpadł do środka jak śliwka w kompot bez błędów. Różnica w jeździe jest ale mała. Zero problemów poki co. Zabieg polecam.
Czyli AUQ i AUM tylko softem się różnią. Ogólnie każdemu AUM polecam soft 06A 906 032 HN czyli tzw bezpieczny wirus
Sev dzieki za pomoc
Zeby włączyć immo trzeba mieć ziomka co kablem go wyłączy w 2 minuty , albo i załączy. Napewno da się to zrobić bez używania stołu.Sev pisze:Żeby wyłączyć immo w ecu trzeba modyfikować eeprom a to raczej się robi na stole.
Ostatnio zmieniony śr paź 22, 2014 01:30 przez mroziu22, łącznie zmieniany 1 raz.
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
-
- Ma gadane
Sterownik AUM vs AUQ
Napisz jaki masz sterownik, moze coś pomogę me 7.5?? robiłem u siebie i wszystko poszlo bez problemu.
Witammichal_m18 pisze:Napisz jaki masz sterownik, moze coś pomogę me 7.5?? robiłem u siebie i wszystko poszlo bez problemu.
Mam sterownik 06a906032hj czyli ME7.5. Wsad zapodałem 06a906032hn i działa bez problemu. Masz jakiś bezpieczny wsad na więcej KM, NM?
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
było
Leon 1.8T APP
Golf 1.9TDI ARL
Golf 1.8T AGU
Golf 1.4 cokolwiek
-
- Ma gadane
Sterownik AUM vs AUQ
Wsad mam, ale do silnika 1.8t BAM, a to może zaszkodzić u Ciebie co do wyłączenia immo i zmiany vin w sterowniku, to pisze małego tutoriala a to wszystko prostsze niż by się wydawało. A jak ma się sprawa drugiej sondy Lambda??