Re: Wymiana osłony przegubu zewnętrznego
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Usunąłem początkowe posty i cały temat przenoszę do FAQ.Niech służy potomnym. Michał_1977
MOJA FOTO PORADA
Wygodniej i szybciej będzie wyciągnąć półoś z samochodu (ok. 30 minut)
Dodam, że półoś ma na swoich końcach przeguby:
- zewnętrzny od strony koła
- wewnętrzny od strony skrzyni biegów
Oba przeguby są osadzone (wbite) na półosi, więc półoś razem z przegubami wyciągamy z samochodu.
1. Odkręcamy i zdejmujemy koło
2. Odkręcamy nakrętkę "A" na przegubie zewnętrznym za pomocą nasadki 30 mm dwunastokątnej
3. Odkręcamy 6 śrub przegubu wewnętrznego za pomocą klucza Spline 8 mm
4. Rozłączamy przegub wewnętrzny od skrzyni biegów.
5. Zostaje nam teraz tylko wybić przegub zewnętrzny od strony koła uderzając w oś z której odkręciliśmy nakrętkę "A".
Przed wybiciem należy unieść przegub wewnętrzny do góry w prawo w wolne miejsce nad skrzynią biegów - bo jest bardzo mało miejsca do manewrów.
Dodatkowo jeszcze skręciłem koło na maksa w lewą stronę, gdy wykręcam półoś przy lewym kole.
W ten sposób bez problemu wyciągamy półoś.
6. Wymieniamy osłonę (20 minut).
Zaznaczam czerwoną taśmą położenie stare osłony, aby do tego samego miejsca umieścić nową.
7. Rozcinamy starą osłonę i jej opaski zaciskowe.
Czyścimy wszystko ze smaru.
8. Wybijamy przegub zewnętrzny za pomocą młotka z półosi.
Ściągamy dwie stare jakby podkładki - zapamiętaj ich kolejność !!!
9. Ściągamy stare zabezpieczenie z drutu i wkładamy nowe.
10. Zakładamy nową osłonę
12. Zakładamy dwie nowe podkładki na półoś w takiej samej kolejności co stare.
13. Po dokładnym wyczyszczeniu przegubu zewnętrznego nabijamy go smarem
14. Wbijamy przegub na półoś aż zaskoczy na zabezpieczeniu.
Napełniamy osłonę smarem po brzegi i nakładamy na przegub.
15. Zakładamy nowe opaski zaciskowe na osłonie i gotowe
16. Przykręcamy półoś do samochodu (ok. 10 minut)
Najpierw wkładamy ją od strony koła i przykręcamy nową nakrętkę "A"
Na końcu przykręcamy do skrzyni biegów.
Przykręcamy koło i gotowe.
MOJA FOTO PORADA
Wygodniej i szybciej będzie wyciągnąć półoś z samochodu (ok. 30 minut)
Dodam, że półoś ma na swoich końcach przeguby:
- zewnętrzny od strony koła
- wewnętrzny od strony skrzyni biegów
Oba przeguby są osadzone (wbite) na półosi, więc półoś razem z przegubami wyciągamy z samochodu.
1. Odkręcamy i zdejmujemy koło
2. Odkręcamy nakrętkę "A" na przegubie zewnętrznym za pomocą nasadki 30 mm dwunastokątnej
3. Odkręcamy 6 śrub przegubu wewnętrznego za pomocą klucza Spline 8 mm
4. Rozłączamy przegub wewnętrzny od skrzyni biegów.
5. Zostaje nam teraz tylko wybić przegub zewnętrzny od strony koła uderzając w oś z której odkręciliśmy nakrętkę "A".
Przed wybiciem należy unieść przegub wewnętrzny do góry w prawo w wolne miejsce nad skrzynią biegów - bo jest bardzo mało miejsca do manewrów.
Dodatkowo jeszcze skręciłem koło na maksa w lewą stronę, gdy wykręcam półoś przy lewym kole.
W ten sposób bez problemu wyciągamy półoś.
6. Wymieniamy osłonę (20 minut).
Zaznaczam czerwoną taśmą położenie stare osłony, aby do tego samego miejsca umieścić nową.
7. Rozcinamy starą osłonę i jej opaski zaciskowe.
Czyścimy wszystko ze smaru.
8. Wybijamy przegub zewnętrzny za pomocą młotka z półosi.
Ściągamy dwie stare jakby podkładki - zapamiętaj ich kolejność !!!
9. Ściągamy stare zabezpieczenie z drutu i wkładamy nowe.
10. Zakładamy nową osłonę
12. Zakładamy dwie nowe podkładki na półoś w takiej samej kolejności co stare.
13. Po dokładnym wyczyszczeniu przegubu zewnętrznego nabijamy go smarem
14. Wbijamy przegub na półoś aż zaskoczy na zabezpieczeniu.
Napełniamy osłonę smarem po brzegi i nakładamy na przegub.
15. Zakładamy nowe opaski zaciskowe na osłonie i gotowe
16. Przykręcamy półoś do samochodu (ok. 10 minut)
Najpierw wkładamy ją od strony koła i przykręcamy nową nakrętkę "A"
Na końcu przykręcamy do skrzyni biegów.
Przykręcamy koło i gotowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MK4 Wymiana osłony przegubu zewnętrznego - fotoporada
Bardzo fajnie zrobiony poradnik. Ja sobie ukręciłem półoś, więc czeka mnie wymiana całości.
Mam jednak pytanie dotyczące wymontowania/montowania półosi. Chciałbym się upewnić czy kolega gelek82 nie musiał odkręcać śruby od przegubu wahacza - czyli nakrętki B lub 3xC? Czy po prostu zapomniał (lub uznał za niepotrzebne) umieścić zdjęć z tej operacji?
Druga rzecz. Czy jest jakiś dobry sposób na prawidłowe dokręcenie nakrętki A w domowych warunkach. Mam wrażenie że to dość istotna nakrętka bo jest odpowiedzialna również za łożysko.
Czy ta nakrętka musi być nowa? Wiem, że jest sprzedawana razem, z łożyskiem, ale czy można ją dokupić osobno? Pamiętam również jak mechanik przy wymianie amortyzatorów w prawym kole (chyba prawym) musiał sobie dla ułatwienia wysunąć półoś. Tą nakrętkę po prostu odkręcił a potem dokręcił kluczem pneumatycznym. Nie pamiętam czy coś jeszcze poprawiał ręcznie, ale facet ma wprawę więc się tym za bardzo nie interesowałem (aż do teraz .
Mam jednak pytanie dotyczące wymontowania/montowania półosi. Chciałbym się upewnić czy kolega gelek82 nie musiał odkręcać śruby od przegubu wahacza - czyli nakrętki B lub 3xC? Czy po prostu zapomniał (lub uznał za niepotrzebne) umieścić zdjęć z tej operacji?
Druga rzecz. Czy jest jakiś dobry sposób na prawidłowe dokręcenie nakrętki A w domowych warunkach. Mam wrażenie że to dość istotna nakrętka bo jest odpowiedzialna również za łożysko.
Czy ta nakrętka musi być nowa? Wiem, że jest sprzedawana razem, z łożyskiem, ale czy można ją dokupić osobno? Pamiętam również jak mechanik przy wymianie amortyzatorów w prawym kole (chyba prawym) musiał sobie dla ułatwienia wysunąć półoś. Tą nakrętkę po prostu odkręcił a potem dokręcił kluczem pneumatycznym. Nie pamiętam czy coś jeszcze poprawiał ręcznie, ale facet ma wprawę więc się tym za bardzo nie interesowałem (aż do teraz .
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Passat B3'91
- Silnik: PF
Ja mam małe pytanie co do punktu 8 z fotorelacji: zbijamy przegu8b z półosi.
Tam jest zabezpieczenie - jak je zdjąc zeby zbic ten przegub?
Tam jest zabezpieczenie - jak je zdjąc zeby zbic ten przegub?
Zbijasz normalnie,przegub wyskoczy bo zabezpieczenie się schowa w rowku.ducati996 pisze: jak je zdjąc zeby zbic ten przegub?
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Passat B3'91
- Silnik: PF
Czyli po prostu uderzyć młotkiem w przegub.Na przegubie mi nie zależy bo jest uszkodzony i kupiłem nowy http://allegro.pl/przegub-vw-golf-ii-ii ... 51137.html" onclick="window.open(this.href);return false; .Czy zwrócic jeszcze na coś uwagę,bo chcę to zrobić na "aucie".Napewno muszę zablokowac półos żeby jej nie wyrwac ze skrzyni biegów,ale czy konkretnie gdzies uderzyć w przegub (albo nie uderzać) czy poprostu centralnie lać aż wyskoczy?
Panowie zmieniłem bez sciągania z samochodu - strona prawa.Fakt ta praca to bułka z masłem... Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi!!!
Panowie zmieniłem bez sciągania z samochodu - strona prawa.Fakt ta praca to bułka z masłem... Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi!!!
Witam
Ja niestety niemialem czasu zeby samemu zrobic i oddalem do pseudo ,,mechanika" niebylem pewny czy dawac mu auto ale do sedna od czasu wymiany oslony przegubu(mowil ze holernie ciezko bylo) lozysko zaczelo mi pukac po 2 dniach jest juz tak dlosno zxe podczas jazdy przy 70km/h ja nie slysze radia czy moze byc to wina ,,mechanika" czy czeka mnie wymiana lozyska? pomoze ktos?
Ja niestety niemialem czasu zeby samemu zrobic i oddalem do pseudo ,,mechanika" niebylem pewny czy dawac mu auto ale do sedna od czasu wymiany oslony przegubu(mowil ze holernie ciezko bylo) lozysko zaczelo mi pukac po 2 dniach jest juz tak dlosno zxe podczas jazdy przy 70km/h ja nie slysze radia czy moze byc to wina ,,mechanika" czy czeka mnie wymiana lozyska? pomoze ktos?
Skoro mechanik stwierdził, że było ciężko to podejrzewam, że uzywał argumentu siły. Bardzo mozliwe, że coś przy tym uszkodził. Pojechałbym do niego na reklamację.
ja tylko dodam od siebie że przy silniku ASZ ze skrzynia TIPTRONIC jedyne wyjście aby wyciągnąć przegub to odkręcenie dwóch śrub trzymających wahacz reszta jak w poradniku
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Troche odgrzeje temat. Czy ktoś wie jaka jest średnica opaski zaciskowej tej większej bo chciałem ją u siebie wymienić. I czy jeszcze jedno pytanie. W momencie wyjmowania półosi ze skrzyni biegów wystarczy ją wyciągnąć czy trzeba ją jakoś pociągnąć w stronę koła i potem wyjdzie ze skrzyni?
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Mam silnik ASZ i kupowałem opaskę 110mm przed zaciśnięciem.piotrb79 pisze: Czy ktoś wie jaka jest średnica opaski zaciskowej tej większej bo chciałem ją u siebie wymienić.
-
- Nowicjusz
-
- Forum Master
Nie.heniu123123 pisze:Czy przy wyciąganiu półosi poleci olej?
Chciałbym trochę odświeżyć temat i zapytać czy coś trzeba odkręcać przy zawieszeniu???
I czy w przypadku pęknietej gumy wymienić tylko gumę czy cały przegub?????
I czy w przypadku pęknietej gumy wymienić tylko gumę czy cały przegub?????
-
- Forum Master
Odkręcasz nakrętkę od strony koła,sześć śrub od strony skrzyni i wyjmujesz całą półoś z przegubem.Kubicaaa pisze:Chciałbym trochę odświeżyć temat i zapytać czy coś trzeba odkręcać przy zawieszeniu???
To zależy jak długo jeździłeś z pękniętą gumą,ile błota się tam dostało i jak dużo nabroiło w przegubie.Wymyj dokładnie przegub i obejrzyj,jeśli będzie ok.to nie ma potrzeby go wymieniać,wystarczy samą osłonę ze smarem.Kubicaaa pisze:I czy w przypadku pęknietej gumy wymienić tylko gumę czy cały przegub?????